Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Cum se impun normele a la Judith Butler

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
4
Cum se impun normele a la Judith Butler
Share

Citeştedespre

Filmul Sticletele Sigmund Freud

Filmul Sticletele (sau o amintire din postumitate a lui Sigmund Freud)

15 iunie 2021
Scriitorul Andrew Solomon

Scriitorul Andrew Solomon despre povestea de viaţă, nevoia de sens și politica identității

9 iunie 2021
Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021

Pe Youtube exista un filmulet extraordinar produs de Arte despre Judith Butler. Butler este un filozof important al teoriei genului, a sexualitatii si a psihanalizei. Ea, impreuna cu cativa critici literari ca Eve Sedgwick, a produs o schimbare fundamentala in mediul academic american in teoriile de gen si sexualitate. Dupa anii ’90, cel putin dupa Gender Trouble, cartea care a lansat-o pe Butler, ea a prelungit, poate periculos, feminismul in teorie queer. Cu alte cuvinte, in loc sa vorbeasca de o identitate feminina subjugata, Butler a inceput sa discute despre cum identitatile noastre (masculin, feminin, heterosexual, homosexual, minoritar sau majoritar) sunt produse de relatii de putere. In loc sa vorbeasca de o identitate de „femeie”, Butler ne-a interbat cum sunt produse – si mai ales cum producem noi – identitatile pe care le dorim stabile si coerente. Queer, care nu are un echivalent romanesc direct (poate „ciudat”, poate „pe dos”) a inceput sa devina un termen politic si filosofic al unei rezistente fata de politica identitatii care a marcat mediul liberal academic in anii ’90. The Psychic Life of Power a facut-o pe Butler un ganditor important al psihanalizei sociale. Ca mare iubitoare de Freud si Foucault, Butler a continuat pasiunea pentru psihanaliza care se regaseste in departamentele de literatura comparata si de engleza din Statele Unite si care incepuse cu Derrida.

In clipul pe care il atasez aici, Arte face o demonstratie de iubire fata de Judith Butler. Regizorul filmului incepe cu un clip mai vechi a lui Butler, cred, copil, jucandu-se cu normele de gen. Copila performeaza un comportament adult si fumeaza o tigara, impreuna cu prietenele ei. Butler ne povesteste dupa asta cum si-a trait copilaria, si cum a invatat extraordinar de la rabinul ei. Butler se descrie ca un copil provocator, opozonat, un rebel care, desi destept, avea ca principala calitate tendinta de a gandi strategic, de a-si vedea scopurile implinite. Imaginea pe care o avem despre Butler copila este una in care o vedem subminand in permanenta regulile, si in care, ca lesbiana mai tarziu, devine un dizident sexual.

Insa exista un moment in film care mi se pare ca se opune puternic imaginii lui Butler ca un filosof al subversiunii. Dupa prezentarea ei in imagini de arhiva, documentarul ne arata franturi din campusul din Berkeley, unde Butler preda. Cativa studenti organizeaza un mic performance, in care militeaza pentru ziua in care nu se poarta pantaloni. La secventa 6.20, o studenta o acroseaza pe Butler si pe o prietena si le spune

O zi buna fara pantaloni.

Butler ii raspunde studentei:

Trebuie sa pleci in acest moment, pentru ca o sa fii filmata si o sa ai probleme.

Studenta ii replica lui Butler:

Cred ca am varsta in care pot sa apar la televizor fara pantaloni.

Butler vorbeste camerei: 

Asta e nebunia din Berkeley. Astia demonstreaza fara panataloni (sans-culotte). E sensul nou al cuvantului, dar nu e revolutionar.

Si Butler face o grimasa in care isi arata dezaprobarea. Cum poate fi interpretata dezaprobarea lui Butler? E, desigur, profesoara, care trebuie sa aiba autoritate asupra studentilor. E, desigur, personajul adult care se distanteaza de revolta studentilor, care nu ii mai apartine in forma asta, directa, sexuala. E poate ganditorul care performeaza un rol pentru camera, care incearca sa protejeze un student, dar care inevitabil produce o intelegere rigida a genului. In cazul de fata, mesajul lui Butler este:

Te expui la televizor ca femeie fara pantaloni. Asta e periculos pentru tine.

Poate ca grimasa lui Butler ne arata ca exista un mod revolutionar de a fi, dar ca el nu corespunde cu modul provocator in care se expun studentii in campus. Butler nu mai e un filosof al subversiunii in secventa asta. Este poate altceva, dar inca nu stiu ce.

Bogdan Popa

este pasionat de psihanaliză, nu îi plac republicanii americani, iar pe Gradiva încearcă să îşi dea seama de ce.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Tags: autor: Bogdan Popapsihanalistpsihanaliză feministăpsihanaliză şi societatepsihiatrupsihologpsihoterapeutrubrică: Salonul relaţionalrubrică: Vino şi vezivideo

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

mutilarea genitală feminină

Mutilarea genitală feminină: La fiecare 11 secunde o fată este tăiată! Lăsați cuțitul!

by Teodora Dobrescu
21 decembrie 2020
Cine nu munceşte nu mănâncă psihoterapeut
Societate

Despre bani și traumatizare: „Cine nu muncește nu mănâncă!”

by Franz Ruppert
1 decembrie 2020
Părinţi cu tulburare de personalitate narcisică
Cafe Gradiva

Copiii adulţi cu părinţi cu tulburare de personalitate narcisică

by Gabriela Tudor Popescu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Etimologice

Etimologice

Comments 4

  1. Georgiana Branisteanu says:
    9 ani ago

    @Bogdan: Mi se pare foarte interesanta postarea cu totul si intrebarile pe care ti le pui tu! De ce nu ti se par suficiente ipotezele tale cu privire la reactia ei? Eu de exemplu ma gandesc ca fiecare poate avea chiar limitele proprii (de genul: "asta nu pot accepta"), limite profund subiective, dincolo de statut si rol si in ciuda faptului ca insasi ea (in cazul asta, J.B.) sau el face parte dintr-o anumita minoritate. Adica, ceea ce refuza nu se contrazice cu ceea ce sustine / pentru ceea ce militeaza deoarece, traite strict subiectiv, apar ca lucruri complet diferite, cu semnificatie diferita.

    Răspunde
  2. Bogdan Popa says:
    9 ani ago

    Georgiana, e foarte fain ce spui. Cred ca sunt de acord cu tine ca subiectiv suntem mult mai interesanti decat un bloc ideologic, care trebuie sa spuna si gandeasca perfect coerent. Acum, mi s-a parut "ciudata" reactia lui JB, pentru ca nu se incadreaza perfect cu o imagine, sau cu ceea ce sustine ea public. Tensiunea–sau conflictul asta- intre o parte care incurajeaza subversiunea si una care sustine regulile morale ma fascineaza. Nu prea stiu ce sa fac cu ea. Poate tie, ca psihanalist, ti se pare o chestiune normala, pentru ca esti obisnuita sa asculti parti diferite. Eu o cunosc pe JB ideologic si in coerenta ideilor ei; mi se pare ca e ceva important aici. E ceva care imi scapa, dar nu stiu inca ce. Nu stiu ce sa fac cu grimasa ei, cu dezaprobarea ei. E distanta ei fata de un marxism revolutionar? E cinismul cuiva care nu crede in gesturi sexuale radicale? Inseamna ca nu crede in cei fara pantaloni? Exista o aparare in refuzul ei de accepta o studenta "fara pantaloni" ca fiind radicala? Sau dimpotriva, e sentimentul ca nu mai vede potentialul unui gest radical? Sa fiu sincer, nu inteleg de ce ma nedumereste atat de tare scena asta.

    Răspunde
    • Ioana M. says:
      9 ani ago

      Mi se pare teribil de interesant cum putem vedea lucrurile atat, atat de diferit. In primul rand, Butler afirma, cu o admirabila sineritate ca identitatea ei e alcatuita din parti intre care calatoreste. Femeie, evreica, americanca, filosoafa, sunt identitati oarecum separate, ceea ce o supune comportamentelor paradoxale, de ce nu?

      In al doilea rand, reactia ei la "revolta studenteasca" nu e reactia la revolta ci la lipsa subiectului revoltei. Adica, la ce bun sa te revolti ca o replica palida a ceea ce s-a intamplat cum 200 de ani daca n-ai o cauza pentru care s-o faci? Doar asa de dragul ideii de revolta? De sfidare a autoritatii?

      Mai vreau sa adaug ca alegerea ei de a preda intareste comportamentul paradoxal, intrucat pe de o parte revolta ei se manifesta prin afirmarea sus si tare a identititatii ei gay (ceea ce contesta implicit autoritatea), pe de alta parte isi asuma rolul de educator care presupune autoritate.

      Intrebarea este, dupa mine, daca Butler a ajuns la un conflict sau daca functioneaza clivat? Poate tu stii mai multe, Bogdane.

      Răspunde
    • Bogdan Popa says:
      9 ani ago

      Ioana, nu mi se pare Butler clivata. De altfel, eu cred ca exista conflicte puternice care provoaca suferinta-clivari, dar ce vad eu in Butler e mai degraba o ambiguitate. Ambiguitatea asta se refera la cum se raporteaza ea la autoritate–dupa cum bine remarci tu– si are de face cu incercarea ei de a proteja un student de expunere publica rusinoasa. Dar protectia asta nu e ceruta de studenta, careia ii place sa provoace autoritatea.

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Unde începe perversiunea şi cine sunt perverşii?
Cafe Gradiva

Unde începe perversiunea şi cine sunt perverşii?

8 octombrie 2020
Autismul: despre gogonele şi metafore
Cafe Gradiva

Autismul: despre gogonele şi metafore

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.