• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Home Cafe Gradiva

Psihanaliza şi masa de revelion

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
3
Psihanaliza şi masa de revelion
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Freud si Jung: Povestea prieteniei dintre doi giganti si a schismei lor in inconstientul contemporan

Freud si Jung: Povestea prieteniei dintre doi giganti si a schismei lor in inconstientul contemporan

29 noiembrie 2020
Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud

Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud

22 noiembrie 2020
Concepția ♂ gândirii ♀ la Wilfred R. Bion ⚥

Concepția ♂ gândirii ♀ la Wilfred R. Bion ⚥

22 noiembrie 2020
Psihanaliza şi masa de revelion
Nu am pus titlul la mişto. În Learning from Experience, Bion tratează cu toată seriozitatea modelul pe care îl propune pentru dezvoltarea gândirii: acela al hrănirii. Şi nu e întru totul o alegorie, pentru că are o baza cât se poate de reală în faptul că prima şi cea mai importantă experienţă emoţională a unui om este hrănirea la sân. Această experienţă emoţională asociată cu mâncarea va fi folosită ca model pentru toate celelalte experienţe care vor urma. Hrănirea, afectivitatea şi gândirea vin la pachet încă de la începutul vietii.

Cu modelul hrănirii, el pune la dispoziţia psihanalizei o alternativă la ambiguitatea dihotomică a conceptului de pulsiune, apropiindu-se mai mult de psihiatria modernă şi de neuroştiinţe. Nu cred că este cazul să-i imputăm nimic lui Freud fiindcă Bion are, faţă de el, norocul de a se fi născut ulterior beneficiind, astfel, de pe urma avansării cercetării ştiinţifice în ansamblul ei. Pe vremea părintelui psihanalizei, fizica era aceea care adusese cele mai relevante dovezi despre funcţionarea psihică şi neurologul Freud avea la îndemână experimentele lui Douchenne de Boulogne (profesorul lui Charcot, al carui elev Freud a şi fost pentru un an) care stimula nervii cu ajutorul curentului electric. Nu-i de mirare că Freud a conceput, la vremea lui, mintea ca pe un sistem închis bazat pe acumulare şi descărcare de energie psihică. Dar între timp a intrat în schemă şi chimia, care a furnizat date importante despre felul în care functionează mintea, date ce nu mai pot fi ignorate. Deşi diversi fani ai psihanalizei discreditează azi medicaţia psihiatrică, clinicieni şi teoreticieni importanţi ca André Green sunt foarte recunoscători introducerii medicamentelor în tratamentul bolilor psihice. Chimia, însă, nu şi-a adus contribuţia doar cu privire la funcţionarea psihotică a minţii, ci şi în lucruri simple la care nici nu ne prea gândim şi pe care, cât suntem sănătoşi, le luăm drept fireşti. Buna-dispoziţie, calitatea somnului, apetitul, ba chiar şi comportamentul sexual sunt direct influenţate de nivelul de serotonină, de exemplu. Ce legătură are asta cu masa de revelion? Ei bine, mâncarea îşi spune cuvântul în ce priveşte nivelul de serotonină, unele alimente stimulând, altele inhibând producţia ei. Aşa că la instalarea depresiei vor da o mâna de ajutor şi obiceiurile alimentare. Că doar suntem oameni, nu intelecte pure, ca să ne deprimăm numai de la idei.
Să revenim la Bion. Dacă a mânca e experienţa emotională care stă la baza gândirii înseşi, atunci merită să îi acordăm toată atenţia. Aşa că vă propun un exerciţiu practic de psihanaliză aplicată al cărui cadru e Explicit Foodity, adică noul meu blog de gătit.
El se deschide cu postări despre Pomana peştelui  şi despre o Raţă cu portocale luate de la gura copiilor precum şi o reţetă inspirată din colindul cu capra – soluţiii pe care le-am gândit ca pe nişte variante de resemnificare a compulsiei la repetiţie asociată traumei culinare a sărbătorilor de iarnă, când tradiţia (acest alt nume al supraeului) ne cere să mâncăm prea mult şi prea aceleaşi feluri de mâncare în fiecare an: pomana porcului, sărmăluţe şi salată boeuf.
Psihanaliza şi masa de revelion
Psihanaliza şi masa de revelion

Psihanaliza şi masa de revelion

Încep cu câteva alternative tocmai pentru că Bion (în acelaşi text în care arată că modelul gândirii e hrănirea) spune că apariţia gândirii se sprijină pe un punct extern care, pentru bebeluş, este mintea mamei. Dar celor care nu mai sunt bebeluşi, sper că acest blog le va servi ca punct extern sau sursă de inspiraţie ori de câte ori vor să mănânce cu alt scop decât subzistenţa. Plăcerea, de exemplu, este un motiv mai demn. Să aveţi sărbători plăcute!

Psihanaliza şi masa de revelion

Ştefan Lungu

este în formare în psihoterapia şi psihanaliza copilului şi a adolescentului.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(“”);

Toate articolele acestui autor

*

Foto: Explicit Foodity

Tags: autor: Ştefan Lungupulsiunerubrică: În atenţierubrică: Istoria psihanalizeiW. R. Bion

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Femei pioniere in psihanaliza merg la IPA
Cafe Gradiva

Femei pioniere in psihanaliza merg la IPA

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Metoda teserii gandurilor: cum se lucreaza un material clinic in grupurile psihanalitice de intervizare
Cafe Gradiva

Metoda teserii gandurilor: cum se lucreaza un material clinic in grupurile psihanalitice de intervizare

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Cum si-a dorit Sigmund Freud sa moara
Cafe Gradiva

Cum si-a dorit Sigmund Freud sa moara

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Unora le plac trambulinele

Unora le plac trambulinele

Comments 3

  1. Georgiana Branisteanu says:
    8 ani ago

    Aici Supraeul e mana-n mana cu Sinele cel mai arhaic si nesatul din perioada aia pe care ati descris-o tu si Bion. 🙂 Felicitari pentru blog! Ma voi inspira cat de curand! 🙂

    Răspunde
    • Stefan Lungu says:
      8 ani ago

      Mulţumesc pentru felicitări, dar mai ales pentru dezvoltare pentru că, ducând mai departe paralela pe care o trasezi între Sinele arhaic şi nesaţul din perioada aia, mă gândesc la faptul că mâncarea şi hrănirea confirmă modificarea pe care Bion o aduce teoriei lui Freud atunci când spune că principiul plăcerii şi cel al realităţii coexistă încă de la începutul vieţii (citez din Learning from Experience, cap. 11: Freud's statement suggests that the reality principle is sequent to the pleasure principle; it needs modification to make both principles co-exist). Hrănirea, care este în acelaşi timp nevoie şi plăcere, este dovada că Bion a avut dreptate. În ecuaţia asta, Sinele ar sta pentru plăcere şi nesaţul pentru nevoie.

      Răspunde
  2. Anonim says:
    8 ani ago

    felicitari pt articol!! la blog inca nu am ajuns pt ca as fi in pericol sa imi zdruncine dieta si sper ca masochismul meu sa fie multumit, totusi, cu restrictiile actuale si sa nu imi mai ceara si altceva 🙂
    apropo, eu as introduce si pedeapsa cumva in povestea asta. adica hrana cu o garnitura de pedeapsa.
    pt ca imi pare o cutuma – "papa asta, altfel (iti)iei bataie"; "ia si papa, daca vrei sa cresti" etc.
    sigur, nu ma departez de nevoie si placere, doar ca nuanta… sau catalizator.. sau garnitura, cum spuneam 🙂
    o.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cafe Gradiva

Vasile Dem. Zamfirescu. Drumul spre psihanaliza

8 octombrie 2020
7 octombrie 2009: A apărut în premieră cartea interzisă, “The Red Book” de C. G. Jung
Cafe Gradiva

7 octombrie 2009: A apărut în premieră cartea interzisă, “The Red Book” de C. G. Jung

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Psihiatrul Peter Breggin diagnostic

Psihiatrul Peter Breggin despre neajunsurile diagnosticării psihiatrice

12 aprilie 2021
depresie şi poluare urbană

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

5 aprilie 2021
anatta în budism

Anatta în budism, non-sinele și neuroplasticitatea ca expresie a identității

24 martie 2021
Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

20 martie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.