Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Căderea în abis

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Căderea în abis
Share

Citeştedespre

Bruno Clavier copilul moarte viata

Bruno Clavier: Când copilul întreabă despre viaţă şi moarte

28 februarie 2022
psihoterapeutul Bruno Clavier copilul

Psihoterapeutul Bruno Clavier: simptomele copilului sunt întotdeauna legate de psihicul părintelui

25 februarie 2022
traume victimă Franz Ruppert

Cum și când am ajuns victima unei traume?

24 februarie 2022

Foto: AFP

Traumele sunt specialitatea lui Georg Pieper. Ori de câte ori s-a abătut o catastrofă asupra Germaniei, traumatologul a venit la faţa locului. După atentatele de la Oslo şi de pe insula Utøya, Pieper s-a dus în Norvegia ca să-i îndrume pe colegii de acolo.

În octombrie, Pieper a petrecut câteva zile la Atena, unde a ţinut cursuri de perfecţionare despre terapia traumelor pentru psihologi, psihiatri şi medici. Era pregătit pentru o experienţă dură. Dar realitatea avea să depăşească aşteptările lui cele mai sumbre.

Pentru consumatorul de ştiri din Germania, criza e undeva la mare depărtare. Ne-o explicăm, în primul rând, apelând la concepte cum ar fi „pachet de salvare” sau „găuri de miliarde de euro”. În loc să înţelegem raporturile globale dintre fenomene, o vedem pe Angela Merkel la Berlin, Bruxelles sau te miri unde coborând gravă din limuzine cu geamuri fumurii.

Nu vedem realitatea

Pieper numeşte ceea ce se petrece sub ochii noştri un „imens efort de refulare”. În special mecanismul de apărare al politicienilor funcţionează de minune, crede el.

Iată cum arăta pentru terapeut Grecia în octombrie 2012: femei în ultima lună de sarcină aleargă cerşind de la un spital la altul; dar nimeni nu le ajută să nască, pentru că nu au nici asigurare de sănătate, nici destui bani. Oameni care până nu de mult au aparţinut clasei de mijloc adună acum resturi de fructe şi legume de pe stradă, într-o suburbie a Atenei.

Un bătrân povesteşte că nu mai are cu ce să-şi cumpere medicamente contra problemelor cardiace de care suferă. Pensia i-a fost înjumătăţită. A lucrat patruzeci de ani şi credea că a făcut totul cum trebuie, dar acum nu mai înţelege nimic. Dacă te internezi în spital, trebuie să-ţi iei cu tine cearşafuri şi mâncare. De când personalul de serviciu a fost concediat, fac curăţenie medicii, asistentele şi îngrijitorii, care nu şi-au mai primit lefurile de luni de zile. Nu mai există mănuşi de unică folosinţă şi catetere. UE avertizează asupra pericolului de răspândire a bolilor infecţioase.

Între timp, blocuri întregi au fost decuplate de la alimentarea cu gaz. Primăvara trecută, un bărbat de şaptezeci şi şapte de ani s-a împuşcat în faţa Parlamentului din Atena. Puţin înainte de a se sinucide, se pare că ar fi strigat:

Măcar aşa n-o să le las datorii copiilor. 

În ultimii trei ani rata sinuciderilor s-a dublat.

Un vârtej al neajutorării absolute

Criza îi afectează cel mai dur pe bărbaţi, 

spune Pieper. E ştiut faptul că, mai mult decât femeile, bărbaţii îşi construiesc identitatea pe baza muncii, altfel spus a valorii lor de piaţă. Dar valoarea de piaţă a celor mai mulţi greci scade neîntrerupt. E vorba şi de un atac asupra masculinităţii. În Grecia bolile psihice se răspândesc epidemic. Aşadar, nimeni nu va fi surprins să afle că trei sferturi dintre sinucideri sunt comise de bărbaţi.

Nu trebuie să fii nici pesimist, nici expert ca să-ţi dai seama ce înseamnă acest lucru pentru relaţiile sociale dintre oameni şi, în general, pentru liantul societăţii greceşti. Furia contra unui sistem corupt şi pervertit, dar şi a politicii internaţionale care trimite tranşe de împrumuturi pentru a salva băncile, nu pe oameni este imensă şi creşte mereu. Bărbaţii aduc această furie în sânul familiilor, iar fiii se dezlănţuie pe stradă în numele taţilor. Numărul bandelor violente care atacă minorităţile e în creştere.

În noiembrie, Statele Unite au emis un avertisment de călătorie pentru Grecia – pericolul vizează în special persoanele de culoare. Pentru Pieper e şocant că aşa ceva se întâmplă tocmai în Grecia, ţară care se autodefineşte prin ospitalitatea ei.

Nevoie de solidaritate

În Grecia societatea funcţională a fost subminată până într-atât, încât a sfârşit prin a se prăbuşi. Criza a distrus statul social.

În asemenea situaţii dramatice, spune Pieper, omul devine un fel de animal de pradă. 

Pura necesitate îl îndeamnă la fapte lipsite de raţiune. Egoismul ia locul solidarităţii.

Melanie Mühl

este redactor la suplimentul de cultură al cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*
Articolul a fost preluat (parţial) din Presseurop. Articolul original a apărut în Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Tags: autor: Melanie Mühlrefularetraumă

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

dinamica relaţiei agresor-victimă
Psihologie

Franz Ruppert despre dinamica relației agresor-victimă

by Alexandra Frîncu
21 februarie 2022
trauma propriei agresivitati Ruppert
Psihologie

Trauma propriei agresivităţi sau biografia traumei ca program psihic autodistructiv

by Alexandra Frîncu
9 februarie 2022
Trauma sexualităţii şi copilul-victimă
Psihologie

Trauma sexualităţii şi copilul-victimă

by Alexandra Frîncu
7 februarie 2022
Load More
Next Post
Zece lucruri pe care le-am aflat între Crăciun şi Anul Nou

Zece lucruri pe care le-am aflat între Crăciun şi Anul Nou

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Psihodinamica organizatiilor: angajatii in psihoterapie
Cafe Gradiva

Psihodinamica organizatiilor: angajatii in psihoterapie

8 octombrie 2020
Sindromul geamănului pierdut
Psi

Sindromul geamănului pierdut

27 decembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.