• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Era soarele sau era luna

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Era soarele sau era luna
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Desenele copiilor şi terapeutul

Case plutitoare, dormitoare grăitoare. Ce află terapeutul din desenele copiilor

26 ianuarie 2021
Coronavirus, pericolul contagiunii emotionale si al isteriei in masa

Coronavirus, pericolul contagiunii emotionale si al isteriei in masa

29 noiembrie 2020
Rolul sursei de angoasa in dezvoltarea mecanismelor de aparare

Rolul sursei de angoasa in dezvoltarea mecanismelor de aparare

8 octombrie 2020

Era soarele sau era luna

Propun cititorului un nou articol, de data aceasta despre pulsiune, despre confruntarea dintre pulsiunea de viata si cea de moarte si despre medierea pe care o realizeaza travaliul oniric.

Copilul: am visat ceva si m-am speriat
Terapeutul: ce te-a speriat?
Copilul: nu mai stiam daca soarele era soarele sau era luna
Terapeutul: daca era noapte sau zi…
Copilul: luna era inspaimantatoare

Continutul simbolic al dialogului este foarte bogat. Copilul aduce in discutie o angoasa, o spaima de moarte si o lupta pe care o duce pentru a elabora aceasta angoasa. Terapeutul pastreaza aceasta simbolistica a copilului pentru a ramane in acelasi registru si pentru a cauta impreuna posibilitatea de a semnifica angoasa de moarte. Acest dialog este posibil tocmai datorita suportului oniric.

Putem porni in discutia noastra de la definitia pulsiunii. Aleg sa prezint cititorului aceasta definitie, asa cum o reia Andre Green in articolul “Pasiuni si destine ale pasiunilor” pornind de la Freud in Psihologia inconstientului si ii adauga comentariile sale, lasandu-ne sa intelegem complexitatea ei:

Daca [ipoteza]ne intoarcem acum de la aspectul biologic [adoptam vertexul “stiintei” vietii, mai precis dintr-un punct de vedere al corpului somatic] catre viata psihica [viata spirituala], “pulsiunea” [conceptul si nu fenomenul de pulsiune, intre ghilimele] ne apare ca un concept-limita [concept aflat la limita conceptualizabilului] intre psihic si somatic [concept-limita la limita, la punctele de intalnire dintre psihic si somatic], ca reprezentant psihic al stimulilor ce izvorasc din interiorul corpului si ajung in suflet [conceptul de pulsiune trimite la notiunea de reprezentare psihica; alunecare semantica: ceea ce era intre psihic si somatic, reprezentant psihic al excitatiilor ce izvorasc din interiorul corpului – altfel spus, pulsiunea, desi localizata intre psihic si somatic, dobandeste statutul de reprezentant psihic, basculeaza inspre partea aceasta atunci cand ajunge in vecinatatea psihicului, ca toate ca se naste in interiorul corpului], ca o masura a cererii de travaliu [masura, deci cantitate, ce trebuie supusa travaliului, adica transformarii] ce e impusa psihicului ca urmare a legaturii sale cu ceea ce este corporal [psihicul suporta cantitatea venita din corpul de care este legat – altfel spus, caruia ii este impus travaliul unui corp care nu are un travaliu de acest tip, ci il determina sa realizeze un travaliu]. (Andre Green, Psihanaliza cazurilor-limita, Editura Trei, 2006).

Termenul cheie al acestei definitii este reprezentant (psihic). Altfel spus, pulsiunea este o delegare a corpului, dar nu a celui somatic, ci a celui libidinal. Asadar, daca ne intoarcem la Freud putem vorbi despre o constrangere din partea cerintelor libidinale aflate intr-o infruntare amenintatoare cu cerintele de auto-conservare care i se opun. Conflictul capata o forma catastrofica, producand confuzie si un pericol iminent.

Pe de alta parte, Andre Green ne spune ca psihismul care sufera isi datoreaza suferinta pasiunii pentru un obiect care lipseste. Si daca trebuie sa raportam totul la sexualitatea infantila, obiectele pasiunii trebuie cautate printre obiectele partiale – luate de pe corpul mamei sau corpul subiectului – ori obiectele totale: imagourile parentale. Ce sunt prin urmare angoasele arhaice? se intreba Green. Ele sunt efectul pasiunilor narcisice acolo unde nici o diferentiere nu este posibila intre eu si obiect, acolo unde iubirea si distructivitatea afecteaza in aceeasi miscare si eul si obiectul.

Iar Lacan completeaza in Propos sur la causalite psychique:

La inceputul acestei dezvoltari, iata asadar, ca s-au legat eul primordial ca esential alienat si sacrificiul primitiv ca esential suicidar; mai precis, structura fundamentala a Nebuniei.

Ne putem intreba daca angoasa de moarte a copilului nu este ea insasi hranita si prin suferinta produsa de absenta si de pierderea fantasmata a obiectului matern care constituie sprijinul originar din toate punctele de vedere.

Era soarele sau era luna

Cristina Călărăşanu

este psihoterapeut de orientare psihanalitică în formare, psihodramatist în formare, membru fondator al Asociaţiei Române de Psihanaliză a Legăturilor de Grup şi Familie şi delegat în cadrul Federaţiei Europene de Psihoterapie Psihanalitică.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(“”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: angoasăautor: Cristina Călărăşanupsihoterapia copiluluipulsiunerubrică: Dialoguri psi cu copiii

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Absolut tot
Cafe Gradiva

Absolut tot

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Indecenta oralitatii

Indecenta oralitatii

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Lucian Freud: Closer
Cafe Gradiva

Lucian Freud: Closer

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Irvin D. Yalom, Selectie din opera unui maestru al terapiei si al povestirii, Editura Trei, 2013

Irvin D. Yalom, Selectie din opera unui maestru al terapiei si al povestirii, Editura Trei, 2013

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Psihoterapia copilului este şi psihoterapia părintelui, ne spune Françoise Dolto
Psi

Psihoterapia copilului este şi psihoterapia părintelui, ne spune Françoise Dolto

29 noiembrie 2020
Aşa nu! 101 greşeli în psihoterapie
Cafe Gradiva

Aşa nu! 101 greşeli în psihoterapie

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

25 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.