…sunt doar doua din temele care vor fi abordate in cadrul Conferintei Nationale Alzheimer 2013, care va avea loc in perioada 27 februarie – 2 martie, la Institutul National de Statistica, Bucuresti.
Alianta Nationala Alzheimer, realizata la initiativa Societatii Romane Alzheimer, face eforturi sustinute pentru elaborarea unei strategii nationale coerente, care sa permita abordarea problemelor complexe pe care le genereaza aceasta dramatica suferinta.
In acest sens, cu ocazia Conferintei Nationale Alzheimer 2013, Alianta Nationala Alzheimer va prezenta un prim raport cu tema „Accesul pacientului cu tulburari cognitive la un diagnostic si tratament corect in Romania”. Raportul isi propune sa reconstituie circuitul pacientului cu tulburari cognitive, de la sesizarea simptomatologiei, pana la realizarea diagnosticarii, cu evaluarea obstacolelor din sistemul medical, analiza cauzelor si propuneri de remediere / inlaturare ale acestora.
Ar trebui sa existe un traseu al suferindului cat mai scurt si mai direct, pentru a se institui cat mai rapid tratamentul, iar acest traseu sa fie bine cunoscut atat de familie, cat si de medici. Scopul acestui demers este de a analiza, de a trage concluzii, de a face propuneri concrete si de a reitera necesitatea realizarii unui Plan National pentru Dementa. In mod cert, sunt necesare actiuni sustinute de informare si educatie cu privire la tulburarile cognitive si demente, atat la nivelul populatiei generale, cat si la nivelul profesionistilor, pentru a imbunatati procentul de diagnosticare precoce, in beneficiul pacientilor, al familiilor lor si al societatii,
a declarat conf. dr. Catalina Tudose, presedintele Societatii Romane Alzheimer.
In contextul in care batranii au devenit un segment numeric din ce in ce mai important din populatie, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 4-6% dintre persoanele in varsta, din totalul populatiei globului, sufera diferite tipuri de abuz, problematica abuzului asupra varstnicilor este un subiect de actualitate si pentru populatia romaneasca, care trece prin modificari demografice dramatice, asa cum va demonstra prof. Vasile Ghetau in prelegerea sa.
In cadrul workshopului „Abuzul fata de oamenii in varsta”, sustinut de Dr. Radu Vrasti, vor fi abordate subiecte ca:
- Reticenta batranului de a divulga abuzul;
- Prevalenta abuzului la batrani;
- Locurile unde se pot petrece abuzurile asupra batranilor;
- Factorii de risc ai abuzului in institutiile de batrani;
- Cine este victima abuzului;
- Cine sunt faptuitorii;
- Indiciile abuzului – semne de alarma.
Subliniem faptul ca, din cauza magnitudinii mondiale a abuzului fata de batrani, Organizatia Natiunilor Unite, prin vocea Secretarului General, Ban Ki-moon, a proclamat ca in fiecare an, ziua de 15 iunie sa fie celebrata ca „Zi Mondiala a Constientizarii Abuzului fata de Varstnici” si a afirmat ca respectul fata de acestia trebuie sa fie parte integranta a societatii, ca expresie a recunoasterii drepturilor umane ale persoanelor in varsta. Secretarul General declara cu aceasta ocazie:
Chem guvernele si toti actorii implicati sa construiasca si sa puna in opera strategii efective de preventie, politici si legi ferme care sa combata toate aspectele abuzului fata de batrani (Press release on UN Secretary-General’s Message for 2012 about the World Elder Abuse Awareness Day: June 15th).
Va invitam sa vizitati website-ul oficial al Conferintei www.alzcongres.ro
Contact presa: Andreea Grigoroscuta, media@alzcongres.ro, 0722 329 183
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.