Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Cultura devine un lux

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Cultura devine un lux
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
Cultura devine un lux
Payam Emrani

Cotidianul suedez Svenska Dagbladet a decis să uşureze paginile sale literare şi să-şi dezvolte rubrica timp liber. Această alegere, presupusă să permită cooptarea unui public mai larg, semnează de fapt decăderea presei, acuză unul din criticii concediaţi din această cauză.

În 6 noiembrie 2012, ziua comemorativă a bătăliei de la Lützen [o victorie à la Pirus a suedezilor protestanţi asupra ostaşilor habsburgici catolici, în 1632, în timpul războiului de Treizeci de ani], noul responsabil al paginilor culturale din cotidianul Svenska Dagbladet, Martin Jönsson, ca şi noua responsabilă a rubricii literare, Lina Kalmterg, ne-au trimis o scrisoare, mie şi altor colaboratori ai paginilor culturale ale ziarului. Unii dintre ei fiind printre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi din domeniu.

Această scrisoare ne informa că de acum înainte ziarul nu mai avea nevoie de criticii săi literari, pentru că, zice-se, ne aflăm cu toţii în zorii unei noi ere şi că numărul de jurnalişti culturali independenţi era excesiv. Serviciul Cultură dorea din tot sufletul

crearea unui grup de lucru mai soft cu care va urma să acopere astfel actualitatea literară.

Ceea ce se întâmplase de fapt era că, pentru a face economii, conducerea ziarului decisese să micşoreze bugetul acordat articolelor literare şi să axeze paginile culturale spre timp liber, media şi alte conţinuturi de acest gen, mai puţin complicate.

O “luptă a claselor”

Concedierea colaboratorilor culturali ai ziarului suedez nu este un gest izolat, ci o consecinţă răspândită a crizei internaţionale a presei scrise. Pentru a face concurenţă presei pe Internet şi altor tipuri de media virtuale, directorii de ziar se simt obligaţi, chiar dacă atitudinea lor nu este justificată, să-şi amputeze ambiţiile intelectuale cu scopul de a-şi înmulţi cititorii.

Rezultatul alegerii: colaboratorilor culturali li se arată drumul spre ieşire sau sunt ignoraţi, înlocuiţi cu jurnalişti de la care să aşteaptă o “vulgarizare”, sau chiar “metroizare” a conţinuturilor culturale, sub forma unor reportaje pe teme de timp liber sau alte texte de acest gen, contrafăcute, dar care se pot citi rapid şi fără dificultate în autobuz sau în metrou. Fenomenul este deja prezent de mai mult timp în redacţia ziarului Dagens Nyheter, la Göteborgs-Posten, şi în alte publicaţii din lumea întreagă.

În acelaşi timp, ceea ce s-a întâmplat poate fi văzut şi ca lovitura finală a unei lungi “lupte de clasă” între două categorii de colaboratori ai presei cotidiene. Una este formată din jurnalişti cu studii superioare care au învăţat meserie în redacţiile unor emisiuni de ştiri televizate şi ale unor reviste de reportaje din sfera mediatică – din punct de vedere istoric o “clasă inferioară”, care conduce astăzi paginile culturale. Cealaltă categorie este formată din colaboratori culturali cu vechime în mediul universitar sau în sferele literare – din punct de vedere istoric o “castă superioară”, care este totuşi astăzi îndepărtată din presa cotidiană.

O victorie à la Pirus

Dar această alegere este în acelaşi timp o alegere riscantă, căci burghezia cultivată, care constituia până nu demult grupul cititorilor fideli, începe, ea, să renunţe la abonamente. Este la fel de probabil că majoritatea tinerilor amatori de rubrici “stil de viaţă” va abandona de acum înainte ziarele pentru a căuta informaţia de care au nevoie direct pe Internet, în alt tip de presă electronică. Procesul este deja în curs. De cealaltă parte, cititorii exigenţi din mediul universitar se vor îndrepta spre revistele literare.

Jurnaliştii culturali reputaţi ar trebui ca până la urmă să iasă câştigători, chiar dacă ziare ca Dagens Nyheter sau Svenska Dagbladet nu mai au mijloacele financiare pentru a-i plăti aşa cum merită. Mulţi şi-au creat deja propriul lor blog sau site web, care le vor permite să-şi păstreze cititorii. Pe termen lung, îşi vor asigura un venit decent lucrând pentru mediul universitar, fundaţiile culturale şi casele de editură dotate cu ambiţie intelectuală.

Acapararea paginilor culturale de către jurnaliştii din presa cotidiană se va termina deci fără dubiu printr-o victorie pirică. Aceşti jurnalişti vor fi, fără îndoială, principalele victime ale şomajului, o dată cu tinerii jurnalişti independenţi. Nicidecum criticii literari recunoscuţi şi ceilalţi colaboratori care sunt consideraţi ca fiind “valori confirmate” în universul cultural.

Cultura devine un lux

Lars Lönnroth

este profesor emerit de literatură. A predat la Berkeley (California), Aalborg şi Göteborg. Între 1991 şi 1993 a condus paginile de cultură ale cotidianului Svenska Dagbladet.

DE ACELAŞI AUTOR



    document.write(“”);

Toate articolele acestui autor

*


Preluat (parţial) de pe Presseurop

Citeştedespre

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Articolul original în Axess
Tags: autor: Lars Lönnrothrubrică: Imago

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Masculinitate furata Zimbardo
Societate

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

by Alexandra Frîncu
2 februarie 2021
Cine nu munceşte nu mănâncă psihoterapeut
Societate

Despre bani și traumatizare: „Cine nu muncește nu mănâncă!”

by Franz Ruppert
1 decembrie 2020
De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?
Societate

De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Ce se întâmplă cu Eduard Grossman?

Ce se întâmplă cu Eduard Grossman?

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Mediul timpuriu si constructia Sinelui – influente si esente necesare
Cafe Gradiva

Mediul timpuriu si constructia Sinelui – influente si esente necesare

8 octombrie 2020
Melanie Klein, “Opere complete 2: Invidie şi recunoştinţă”
Cafe Gradiva

Melanie Klein, “Opere complete 2: Invidie şi recunoştinţă”

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.