La fiecare 8 secunde undeva, într-un colţ de lume cineva e diagnosticat cu demenţă – asta afirmau specialiştii anul trecut pe vremea asta. Dar anul acesta, la Conferinţa Naţională Alzheimeir, Mark Wortmann spune că diagnosticul se pune la fiecare 4 secunde. Director al Alzheimer’s Disease International din Londra (asociaţia-umbrelă pentru cele aproape 80 de asociaţii Alzheimer din toată lumea), Wortmann estimează costurile globale ale maladiei undeva la 600 de miliarde de dolari, fapt ce ridică mari dificultăţi caselor de asigurări de sănătate. Adăugând aici realitatea demografică actuală şi predicţiile statistice care descriu creşterea constantă a numărului de vârstnici către 2060, este nevoie de o strategie politică articulată. Mai ales că, pentru îngrijirea unui pacient cu Alzheimer, sunt necesare 3 până la 7 persoane, cu toate implicaţiile economice care decurg de aici.
La deschiderea oficială a Conferinţei Naţionale Alzheimer: Daciana Sârbu, europarlamentar român şi Helga Rohra, „vocea pacienţilor” în Parlamentul European |
De aceea, la nivelul Parlamentului European, s-a constituit deja Alianţa Europeană Alzheimer. Dintre europarlamentarii români, cei care iniţiază şi susţin rapoarte în interesul pacienţilor Alzheimer şi al persoanelor de îngrijire ale acestora sunt Daciana Sârbu, Oana Antonescu, Ciprian Tănăsescu, Cristian Silviu Buşoi.
La Bruxelles, europarlamentarii lucrează cot la cot cu pacienţii. Din octombrie anul trecut, 22 de ţări au trimis pacienţi cu demenţă să lucreze cu europarlamentarii în cadrul unui grup care se întâlneşte de patru ori pe an. Liderul grupului – ce reprezintă peste 13 milioane de persoane din Europa diagnosticate cu demenţă! – este Helga Rohra, care a asistat azi la lansarea ediţiei româneşti a cărţii sale Paşi spre lumină (Stepping Out of the Shadow, în original) în care povesteşte cum arată viaţa unui om care a fost diagnosticat cu demenţă. Adică viaţa ei.
Ştefan Lungueste în formare în psihoterapia şi psihanaliza copilului şi a adolescentului. |
DE ACELAŞI AUTOR
Toate articolele acestui autor
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Între timp anonimii aşteaptă…un sfîrşit mai demn.