Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Dispozitive de psihanaliza aplicata (IV). Modelul portativului. „Abscisa”

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
1
Dispozitive de psihanaliza aplicata (IV). Modelul portativului. „Abscisa”
Share


Daca ne referim la durata, axa orizontala vom vedea ca in cele 90 minute obisnuite ale unui film sunt construite diferit. 

Eu o sa va spun cum inteleg eu filmul din acest punct de vedere al desfasurarii in timp. Minutele nu sunt egale. Pana in prezent am identificat 3 momente principale. Ma voi referi in acest articol la cel mai important, din punctul de vedere al psihanalizei aplicate si al definirii dispozitivului – tema filmului. 

Primul moment este cel al temei. Mai intai ni se prezinta tema filmului. Ma refer la filmul american. Tema este compusa din urmatoarele: 

a. Titlul filmului – inainte de a vedea un film, avem in minte un titlu al lui. Acest titlu functioneaza intr-un soi de denumire destul de inedita. Sa ne gandim la urmatoarea intrebare – 

ai vazut Titanicul?

Raspunsul real ar fi – nu, nu l-am vazut, nu eram nascut in acea vreme. Cu toate acestea eu raspund – 

da, l-am vazut. 

Filmul ocupa un loc al realitatii pe care si-l insuseste la nivelul cel mai simplu ca existent in sine. Titlul e foarte important pentru ca ofera o imaginea despre ceva. Titlul unei fotografii sau al unui tablou este in aceiasi arie. Editorii si ziaristii au grija de titluri. Titlul ofera o imagine despre ceea ce va urma, este asociat cu ceva – este o promisiune de fantasma. Titlul este fundamental si noi trecem, de regula, in graba de a interpreta peste titlu (vezi discutia grupului pe tema titlului Un tramvai numit dorinta) 

b. Genericul filmului (care prezinta singurul moment de realitate al unui film, este cel in care echipa reala este prezenta). Genericul nu este niciodata intamplator. Are o imagine, are o perspectiva. Genericul din What’s new… poate va aminteste de alte filme cu Peter Sellers. 

De ce consider ca genericul este singurul moment de realitate? Noi omitem un aspect – istoria filmului. Voi face o excursie la un moment din sedintele AIPsA cand s-a prezentat Fratii Lumiere si primele filme. Poate unii isi amintesc cum a inceput filmul si care a fost replica noastra cand am vazut aceste momente? Noi, ca grup, am tradus – niste bivoli care traversau raul. In fapt erau cai. Dar tendinta de a transforma o realitate in imaginar este sensul elaborarii. 

Va propun sa fiti atenti la genericele de inceput si cum au evoluat ele in istoria filmului. De asemenea o explicatie a genericului ca moment de realitate este dat de faptul ca in jurnalele de stiri care erau prezente ca atare a aparut o modalitate de prelucrare a informatiei pe baza reconstructiei unor evenimente reale. Un atac terorist din Rusia, stire reala, era reconstituita cu ajutorul mijloacelor filmului pentru a putea sa fie prezentata ca informatie (scena cred ca se petrece in 1903). Imbinarea dintre real si imaginar este una inerenta imaginii. Dar daca privim lucrurile in autenticitatea lor, vedem ca singurul moment in care se face referire, cu siguranta, la date reale sunt cele din generic. 

c. Asezarea grafica a titlului, designul nu este intamplator. Este un reper care nu imi este foarte clar, cert este ca sunt filme care au un design foarte explicit care amintesc de logo-uri. Probabil ca un designer sau un desenator ar putea sa explice mai bine. Un asemenea moment este in Assasination tango, un film despre dans in care cuvintele, unul sub altul, aveau o grafica foarte diferita sugerand contradictia lor. 

d. Primul tablou – pozitia de start. Este un tablou in sine. Cand e un film despre nasteri, ni se prezinta un lac. Cand e vorba despre un film cu izolare, ni se prezinta un peisaj salbatic, cand e vorba despre psihoza, este o persoana care face ceva neobisnuit noua. 

e. Prima scena – primul tablou, este poate o reprezentare a imaginii intr-o civilizatie in care, conform lui Serge Tisseron, calea regala spre inconstient este imaginea. 

f. Primul schimb de cuvinte – este un moment decisiv pentru ca acum, in aceasta constructie vizuala apare un cuvant, de obicei enigmatic si lipsit de un sens. 

g. Muzica – coloana sonora este reprezentarea emotionala, anvelopa auditiva a filmului. Ea va fi mereu decisiva in afect si va construi mereu afectul. 

Citeştedespre

Amintiri prin uşa întredeschisă a copilăriei…

Amintiri prin uşa întredeschisă a copilăriei…

8 octombrie 2020
Când îl însărcinăm pe celălalt să ne „digere” umbra

Când îl însărcinăm pe celălalt să ne „digere” umbra

8 octombrie 2020
„Aşa tată, aşa fiu” la Festivalul de Psihanaliză şi Film

„Aşa tată, aşa fiu” la Festivalul de Psihanaliză şi Film

8 octombrie 2020

Ce simte personajul din vis? 

ar fi echivalentul oniric al coloanei sonore. Toate acestea vor forma o imagine unica, ne va oferi imaginea de ansamblu si ne va spune despre ce este vorba in film. Acestea vor forma o rezonanta in care ne vom regasi ca imagine si vom alege sa vedem, sa simtim, sa ne raportam la un film ca la o experienta in sine.

Claudiu Ganciu

este psihodramatist, psihoterapeut de orientare analitică şi psihoterapeut în psihanaliza legăturii.

DE ACELAŞI AUTOR

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*

Foto: What’s New, Pussycat?, r. Clive Donner, Richard Talmadge, 1965

Tags: autor: Claudiu Ganciurubrică: În atenţie

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Regula puşcăriei: Să spui tot, să suferi tot
Cafe Gradiva

Regula puşcăriei: Să spui tot, să suferi tot

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Câţi dintre copiii identificaţi cu “tulburări ale deficitului de atenţie” nu sunt mai degrabă isterici?
Cafe Gradiva

Câţi dintre copiii identificaţi cu “tulburări ale deficitului de atenţie” nu sunt mai degrabă isterici?

by Cafe Gradiva
16 noiembrie 2020
13 noiembrie – Ziua Internationala a Educatiei Copiilor Nevazatori
Cafe Gradiva

13 noiembrie – Ziua Internationala a Educatiei Copiilor Nevazatori

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
O fostă pacientă vorbeşte… Despre dependenţă şi tratament (III)

O fostă pacientă vorbeşte... Despre dependenţă şi tratament (III)

Comments 1

  1. Anonim says:
    9 ani ago

    Logo-ul este un element de identitate. 🙂

    I

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cafe Gradiva

De ce femeile abuzate le cauta scuze batausilor

8 octombrie 2020
Perioada postimediată traumei
Cafe Gradiva

Perioada postimediată traumei

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.