În 1974, un pasager român cu paşaport diplomatic s-a îmbarcat, pe aeroportul din Zürich, într-un avion cu destinația București. Zborul a decurs fără evenimente. Însă, odată ajuns la București, diplomatul a realizat cu groază că una dintre valize – primită de la o veche cunoștință, cu puțin timp înaintea plecării – îi lipsea. Diplomatul era generalul M., șef de divizie la Direcția Generală de Informații Externe, ramura de spionaj a temutei Securități. Iar cunoștința care îi dăduse valiza era Shaike Dan, consilier de rang înalt al mai multor prim-miniștri israelieni și unul dintre cei mai respectați agenți ai sistemului de informații externe al Israelului. Valiza conținea un milion de dolari, bani dați lui M. pentru a permite ca un anumit număr de evrei să emigreze în Israel. Întâlnirea de la Zürich este doar un episod din istoria organizării de către guvernul român, în timpul anilor postbelici, a unui anumit tip de comerț cu ființe umane, unul dintre cele mai mari din întreg secolul XX: vânzarea evreilor români către Israel.
Cunoscutul regizor Radu Gabrea (Cocoșul decapitat, Călătoria lui Gruber, Trei zile până la Crăciun, Mănuși roșii) își prezintă ultima producție: lungmetrajul documentar Evrei de vânzare.
Potrivit regizorului, ideea filmului a fost inspirată de cartea lui Radu Ioanid The Ransom of Romanian Jews (Răscumpărarea evreilor români) apărută în SUA și tradusă în România, iar documentarea s-a făcut din hârtiile deținute de CNSAS, alte cărți și documente legate de acest fenomen, precum și discuții cu istorici, jurnaliști și martori ai evenimentelor din acea perioadă.
Evrei de vânzare a fost realizat în 2012 și îi are ca scenariști pe Magdalena Schubert și Radu Gabrea. Producătorul este Victoria Cociaș, iar producătorul executiv – Marian Băruț. Documentarul este realizat de Total TV, în colaborare cu Atlantis Film și Zenith Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.