Astăzi a început Conferinţa Naţională Alzheimer. Aici, la Cafe Gradiva, suntem deja familiarizaţi cu acest amplu evenimet cu participare internaţională, după ce am relatat în direct de la conferinţa de anul trecut.
Dar anul acesta evenimentul prezintă pentru noi mai mult interes. Iată de ce: la conferinţa de anul trecut am întrebat-o pe doamna conf. dr. Cătălina Tudose, preşedintele Societăţii Române Alzheimer, cum poate psihoterapia să ajute pacienţii cu Alzheimer. Răspunsul a fost simplu şi clar: fiind o boală degenerativă, psihoterapia nu îi poate ajuta direct pe pacienţii Alzheimer. Dar poate ajuta familia lor şi persoanele de îngrijire. Indirect, deci, ajutând mediul în care trăieşte pacientul.
Tema actualei conferinţe este abuzul faţă de oamenii în vârstă. Amploarea fenomenului a determinat Organizaţia Naţiunilor Unite să declare ziua de 15 iunie drept zi mondială a conştientizării abuzului faţă de vârstnici. În workshop-ul despre abuz susţinut azi, dr. Radu Vraşti a subliniat reticenţa bătrânului de a divulga abuzul, fapt ce complică situaţia şi mai mult.
Maladia Alzheimer solicită, pe masură ce boala evoluează, din ce în ce mai mult disponibilitatea persoanelor de îngrijire, până la a le acapara total. Nu rare sunt cazurile când o rudă trebuie să renunţe la job în acest scop. Mai e, apoi, dificila experienţă emoţională pentru această rudă de a vedea cum o persoană esenţială din viaţa lor uită, pe rând, amintirile care le-au cimentat relaţia. Şi asta la ordinea zilei. Dar disponibilitatea totală pe care bolnavul o revendică şi regretul ratării unei cariere începute pot face din îngrijitor o persoană agresivă, ca orice om care experimentează starea acută de neputinţă. De aceea, ajutând persoanele de îngrijire, psihoterapia ajută la prevenirea abuzurilor asupra asupra persoanelor în vârstă atinse de demenţa Alzheimer.
Pentru aceste motive, dar şi din speranţa de a-i reîntâlni zilele acestea pe Helga Rohra şi pe Philip Choban despre care aţi putut citi anul trecut, vă invităm să urmăriţi până sâmbătă, 2 martie, corespondenţa noastră zilnică de la Conferinţa Naţională Alzheimer.
Ştefan Lungueste în formare în psihoterapia şi psihanaliza copilului şi a adolescentului. |
DE ACELAŞI AUTOR
Toate articolele acestui autor
Foto: Campanie sociala Alzheimer Saatchi & Saatchi Paris, sursa I Believe in Adv.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.