În Omul nou, documentatul dosar despre anii cincizeci în România, Liviu Bîtfoi citează o afirmaţie a unui episcop luteran. Acest prelat declara că omenirea a trecut prin trei revelaţii: Moise, Iisus şi Stalin. Cea de-a treia, spunea episcopul, o anulează pe cea de-a doua.
Dincolo de oportunismul gigantic al acestui Rapp (era numele lui), se conturează ceva mai profund: comunismul „real” a aspirat să devină un monoteism al Zeului-Om, Stalin*. Stalin era Batiuşka – tătucul – prin antifrază, de fapt, tatăl-suprem, Dumnezeu. Cultul lui Stalin este probabil un fenomen unic. Împăraţii romani erau divinizaţi după moarte şi, oricum, făceau parte dintr-un larg panteon. Iar Dumnezeul-om al creştinismului a avut o autoritate spirituală, nu a deţinut şi nu voia să deţină nici o fărâmă de autoritate terestră,
Împărăţia mea nu este pe această lume.
Prin urmare episcopul nu era aşa de stupid, era numai monstruos. Din motive de el ştiute, opta. Chiar dacă nu credea ce spune, alegea cea mai atroce formă a autorităţii, un tiran metafizic şi în acelaşi timp viu. Nu pot să văd în cultul lui Stalin decât justificarea crimelor lui. Intr-adevăr, de la Dumnezeu suportăm multe: epidemii, catastrofe naturale, invazii. Ce spunem?
Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Lui binecuvântat.
Stalin şi-a arogat dreptul de origine divină de-a da şi de-a lua. Este un zeu exclusiv terorist, înlocuind teroarea ontologică prin una fizică. Divinizarea lui Stalin este teodiceea lui (justificarea prin dreptul divin).
* În Vasiliu, foi volante am creat un asemenea personaj idolatrizând pe Stalin, doctorul Vladimir Vasiliu.
Ion Vianu
este psihiatru, romancier, memorialist, eseist, un observator constant şi atent al vieţii intelectuale şi publice de la noi şi de pretutindeni.
...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.
Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua. Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim!
Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.