• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

A supravietui si a trai intr-o ambulanta

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
2
A supravietui si a trai intr-o ambulanta
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021
mutilarea genitală feminină

Mutilarea genitală feminină: La fiecare 11 secunde o fată este tăiată! Lăsați cuțitul!

21 decembrie 2020
Părinţi cu tulburare de personalitate narcisică

Copiii adulţi cu părinţi cu tulburare de personalitate narcisică

29 noiembrie 2020

A supravietui si a trai intr-o ambulanta

Astazi am sa va vorbesc despre ceva special. Mai exact despre Ultima ambulanta din Sofia, film prezentat in sectiunea “Teme speciale” din cadrul festivalului One World Romania.

Ati vazut Moartea domnului Lazarescu? Documentarul despre care va vorbesc vine sa ne arate ca nu e numai un film artistic si ca nu se intampla numai la Bucuresti. Filmat pe o perioada de doi ani, cu trei camere de filmat prinse de bordul unei ambulante, se inregistreaza doar chipurile membrilor echipei de urgenta care circula pe una dintre ultimele treisprezece ambulante ale orasului Sofia. Nu ni se arata niciodata chipurile pacientilor, nu comenteaza nimeni din off. Daca mai sunt inca 12 echipaje, va intrebati de ce Ultima ambulanta din Sofia?

In discutiile dintre cei trei membri ai echipajului, auzim foarte des despre diferiti colegi de pe alte ambulante care au plecat.

Toti pleaca. O sa ramanem numai noi, ultima ambulanta din Sofia,

spune doctorita Mila, unul dintre membrii echipajului.

Motivul adus in fata este proasta salarizare. Asa sa fie?

Am spus ca echipajul ambulantei a fost filmat timp de doi ani in activitatea de zi cu zi. Sa vedem ce presupune activitatea lor de zi cu zi.

A raspunde si a rezolva de urgenta apeluri legate de bolnavi cu accidente vasculare, drogati, copii carora le-a cazut un cuier in cap, accidente rutiere, incercari esuate de avort. Si multe altele, dar nu le vedem in film. Intr-un cuvant, sa ajute suferinta umana prezenta in latura ei extrema (de urgenta).

Prin gropile din strazile Sofiei, cu o ambulanta prost dotata, cum fac fata doctorii Hrassi si Mila, plus soferul Platen, membrii echipajului nostru? Numarand gropile si cantand impreuna cu un copil pentru a-l face sa uite de durere, incercand sa convinga un drogat sa renunte la droguri. Dar si enervandu-se pentru ca au fost chemati doar pentru ca familia vrea ca bolnavul pe care numai vor sa-l ingrijeasca sa fie internat sau ca sunt chemati pentru o incercare de avort. Sunt si certati (dupa ce au avut un accident de masina pentru ca nu li s-a acordat prioritate) pentru ca au intarziat patru ore si bolnavul a decedat intre timp. Intre apeluri, cei trei fumeaza tigara de la tigara, vorbesc despre viata lor amoroasa, fura mere din copaci.

Pentru mine cea mai elocventa imagine a fost cea in care ambulanta transporta, groapa dupa groapa, un pacient cu fractura la membru inferior care urla de durere, iar doctorita ii tinea picioarele sa nu le miste si ii spunea: stai linistit, o sa-ti pierzi piciorul, stiu ca te doare, scumpule.

Dar nu intelegi ca nu mai pot de durere, 

ii raspunde pacientul. Da, doctorita stia ca il doare, dar nu avea calmante sau atele de imobilizare. O scena care in timpul vizionarii m-a facut sa-mi spun ca parca ar fi ceva din Kafka.

Avem deci personal sanitar si bolnavi, intr-un sistem sanitar (si nu numai sanitar) bolnav, chiar in colaps. Ce e de facut, in aceste conditii? Cei trei membri ai echipajului nostru nu pot decat sa se descurce fiecare cum poate, sa supravietuiasca. Prin resemnare, in cazul doctorului Hrassi si a soferului Platen, prin revolta in cazul doctoritei Mila.

Care sunt raporturile dintre bolnavi si pacienti intr-un sistem sanitar bolnav? Bolnavii ajung sa-i considere pe medici lipsiti de suflet,

nu va e rusine, 

asa cum li se reproseaza, de exemplu, cand au intarziat, iar medicii sa-i considere pe bolnavi profitori.

M-am saturat de atatia oameni profitori, 

spune Mila.

Care e, de fapt, adevarul?

Am spus ca documentarul mi-a adus aminte de Moartea domnului Lazarescu. Pe atunci lucram si eu intr-un serviciu de urgenta. Vorbind cu o colega doctorita despre succesul filmului in strainatate, imi spune

Da, ei nu sunt obisnuiti cu asa ceva, li s-o fi parut ceva ca din Kafka. 

Da, probabil – ma gandesc eu, fara convingere. Pentru ca atitudinea mea era: da, stiu toate cele prezentate in film, si ce-i cu asta? Pentru ca era ceva cu care eram familiarizata, facea parte din realitatea mea profesionala. In discutiile de dupa film, aflam ca documentarul Ultima ambulanta din Sofia a fost prezentat unui public alcatuit exclusiv din personalul medical de la noi, in special cei care lucreaza pe ambulante. Si prezentatorilor li s-a parut interesant ca reactiile au fost aceleasi – da, stim toate astea, si gropile, si nedotarea, si banii putini, si situatiile prezentate in film. Da, si ce-i cu asta, pentru noi e ceva normal. Adica doar trebuie sa ne adaptam, sa supravietuim, nu?

Acum, cand de sase ani nu mai lucrez in sistemul sanitar, reactia mea a fost, asa cum am spus (surpriza?): parca e ceva din Kafka.

Am amintit de reactiile pacientilor – nenorocitilor ce sunteti de medici, si a medicilor – bolnavi profitori ce sunteti, si intrebam care e adevarul. Eu am fost de ambele parti. Da, si eu ma gandeam ca bolnavii sunt profitori cand veneau la trei noaptea pentru ca de trei zile avea o durere la degetul mare de la picior. Dupa ce am plecat din sistem, am aflat ca exista si ceva ce se numeste beneficiu secundar al bolii. Si ca majoritatea situatiilor de urgenta ascundeau de fapt:

Mami, am nevoie de ajutor urgent, ai grija de mine, nu mai stiu ce sa fac, nu mai pot.

Intr-un sistem sanitar grav disfunctional, acest “nu mai pot” al bolnavilor devine si “nu mai pot” al personalului medical. Si, ca reactie de aparare, poti sa ajungi chiar sa te dezumanizezi, sa fii nenorocitul de medic, care dezinvesteste ca sa supravietuiasca. Dar despre dezinvestire am aflat tot dupa ce am plecat din sistem.

In nici unul dintre cazuri nu se pune problema de a trai. La finalul documentarului ii vedem pe doctorul Hrassi si pe soferul Platen asezati, resmnati in scaunele lor. Scaunul doctoritei Mila este gol. Aflam de la prezentatori ca

si-a vazut de viata ei.

A supravietui si a trai intr-o ambulanta

Carmen Apopei

este psiholog şi psihoterapeut.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(“”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: autor: Carmen Apopeirubrică: În atenţievideo aVino şi vezi

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Copiii adulți ai părinților cu Sindrom Asperger
Cafe Gradiva

Copiii adulți ai părinților cu Sindrom Asperger

by Gabriela Tudor Popescu
29 noiembrie 2020
De ce IQ-ul nostru e mai mare decât al bunicilor noştri?
Psi

De ce IQ-ul nostru e mai mare decât al bunicilor noştri?

by Alexandra Frîncu
15 decembrie 2020
O plimbare prin demenţă: promovarea conştientizării demenţei printr-o experienţă de realitate virtuală
Psi

O plimbare prin demenţă: promovarea conştientizării demenţei printr-o experienţă de realitate virtuală

by Teodora Dobrescu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Onoarea panseluţelor fasciste

Onoarea panseluţelor fasciste

Comments 2

  1. Bogdan Popa says:
    8 ani ago

    Excelent scris si foarte clar analizata situatia. Pentru cei care cred ca "strainii" nu au experiente similare cu medicii si paramedicii din Est, le recomand filmul lui Scorsese "Bringing out the dead." Acolo se gaseste o descriere buna a vinii si neputintei unui paramedic in NYC. Cat sa investesti si cat sa te aperi in sistemul de sanatate din Romania este o intrebare complicata. Din clip, mi se pare ca exista o forma de solidaritate a personalului medical. Nu sunt complet disociati. Par ca sunt reali si emotional prezenti (cel putin doctorita Mila).

    Răspunde
  2. carmen apopei says:
    8 ani ago

    Buna Bogdan,

    ma bucur ca ti-a placut articolul. Da, e complicat cu investirea si apararea in sistemul de sanatate de la noi. Sigur ca sunt reali si emotional prezeni, altfel ar fi psihopati. Sunt solidari, se contin unii pe altii, altfel nu ar putea rezista.Spui ca Mila e cea mai implicata.Asa e, dar tot e e cea care pleaca sa-si traiasca viata. Din experienta proprie, pot sa-ti mai spun ca nimic nu-ti solicita mai mult limitele decat hotarul dintre viata si moarte care este sanatatea de urgenta; daca se mai adauga si un sistem de sanatate disfunctional…Cat despre vina si neputinta in sanatatea de urgenta, din experienta personala cred ca vina e data in special de posibilitatea de a-ti satisface in real cele mai cumplite fantasme, iar neputinta este in special data de neputinta in fata mortii.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Regula puşcăriei: Să spui tot, să suferi tot
Cafe Gradiva

Regula puşcăriei: Să spui tot, să suferi tot

8 octombrie 2020
Alchimiile autismului
Cafe Gradiva

Alchimiile autismului

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
emoţiile negative gandirea pozitiva

„Emoţiile negative” sunt o parte extrem de necesară a experienţei umane

2 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.