Va amintiti de Albert, tanarul spaniol, in varsta de 20 de ani, care pleaca, in scaunul cu rotile, cu o camera de filmat si 20 de euro in buzunar pana la East Cape, Noua Zeelanda – antipodul exact al locuintei sale din Spania? Este personajul principal al documentarului Little World, documentar din sectiunea Diz / Abilitati.
Credeti ca a reusit? Pai, sa vedem. Pasionat de globe-trotting, Albert impreuna cu familia isi planifica, cu grija calatoria. Desi pana acum a calatorit singur, acum va calatori insotit de iubita sa. Nu, prietena nu este o persoana cu dizabilitati, daca v-ati intrebat.
Pregatirile fiind facute, Albert isi ia ramas bun de la familie si calatoria incepe. Il vedem impreuna cu prietena sa, calatorind cu masina, camionul, trenul, feribotul. Au facut autostopul si, in unele cazuri, au gasit oameni care sa le plateasca biletul. Pe feribot tactica a fost urmatoarea: cand mai avea 4-5 persoane inainte, Albert „cade” de pe scaunul pe rotile. In agitatie si emotia create – ne spune el, nimeni nu mai punea problema biletului. In 4 din 5 cazuri ii reuseste. Iata deci rezolvata problema transportului. Simplu, nu, asa cum ar zice Albert.
Cat despre celelalte probleme ale unei calatorii…
Poti sa dormi oriunde, afirma Albert, la marginea drumului, in parcuri. Sau asa cum ni se prezinta in film, oameni generosi iti ofera casa, masa, chiar o camera la hotel. Gata, s-a rezolvat si cazarea. Din nou, simplu. In ce priveste mancarea, atunci cand nu primeste de la cei care il gazduiesc, oamenii ofera si banii cu care se poate cumpara mancare. Iar pentru spalat, deoarece, ne zice Albert, soferii nu iau autostopisti murdari, sunt bune si toaletele publice. Simplu.
A mai ramas ceva? Da, intrarea la obiectivele turistice. Pentru ca il vedem pe Albert vizitand Zidul Chinezesc, Orasul Interzis. Aici se strecoara chiar cand este intors inapoi. Totul, ni se explica, este sa perseverezi. Tot simplu. Cum or reusi turistii sa plateasca, se intreaba Albert. Chiar, cum or reusi?
Aceasta este filmul calatoriei. Care este povestea din spatele ei? Ei, aici este mai complicat. Aflam din relatarile membrilor familiei, ale prietenilor, ale medicilor care l-au ingrijit pe Albert ca a fost un copil normal, care atunci cand avea 5 ani a fost diagnosticat cu cancer. Sub efectul chimioterapiei va dezvolta un sindrom care in timp ii va paraliza picioarele. Va fi operat, la 9 ani, de un chirurg (care avea un fiu tot cu numele de Albert si de aceeasi varsta), dar nu va mai putea merge niciodata, desi isi simte picioarele. Mama a murit cand era mic, asa ca de la 4 ani va fi doar cu tatal sau. Impreuna cu el si apoi cu alti membri al familiei, Albert va lupta pentru ca dizabilitatea sa nu-l opreasca sa faca ceea ce isi doreste. Si, intr-adevar, nu exista multe lucruri pe lume pe care Albert sa nu le poata face – dupa arata materialul filmat de el.
Si daca exista putine lucruri pe care Albert sa nu le poata face, va reusi sa termine si aceasta calatorie. Dupa 200 de zile de calatorie in care a traversat multe tari, inclusiv Romania, ajunge la celalalt capat al lumii, sa nu uitam, antipodul exact al locuintei sale din Spania. Nu fug de nimic, afirma la un moment dat Albert. Antipodul, mai exact East Cape, Noua Zeelanda. Fermierul care locuieste aici ii spune lui Albert ca el considera acest loc ca si locul de unde incepe din nou viata, pentru ca este locul de pe Pamant unde poate fi vazut prima data Soarele rasarind.
Asta este povestea, pe care Albert ne-o spune pe un ton optimist, chiar euforic, zambind, chiar cand relateaza cele mai dramatice momente. Era, de altfel chiar sa moara in timpul calatoriei.
Este insa un supravietuitor. Un supravietuitor care iubeste fericirea, libertatea, dragostea si generozitatea strainilor. Pe fiecare le-a imortalizat chiar pe corpul sau, prin patru tatuaje. Pe ultimul, cel mai mare, si l-a facut in Noua Zeelanda, si este rezervat fericirii. Este cel mai mare, dar s-a dovedit a fi si cel mai dureros.
Legat de fericirea lui Albert, pentru mine este rezultatul omnipotentei gandului. Este suficient, considera Albert ca sa se gandeasca si dorintele sale se implinesc. O omnipotenta care il face pe Albert sa nege realitatea si sa-si nege limitele. Or, se stie, facem asta cand suntem nefericiti.
Dar dincolo de nefericire, important este ca Albert a aratat inca odata cat de puternic este Erosul, care stie sa gaseasca intotdeauna o cale.
Ei, si acum ce facem?
este ultima replica din film a lui Albert. Nu stiu ce mai face Albert, si nu stiu ce o sa faceti voi, dar eu o sa merg sa vad si alte documentare in cadrul festivalului.
Carmen Apopeieste psiholog şi psihoterapeut. |
DE ACELAŞI AUTOR
Toate articolele acestui autor
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.