Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Despre primari si gangsteri la One World Romania

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Despre primari si gangsteri la One World Romania
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021
mutilarea genitală feminină

Mutilarea genitală feminină: La fiecare 11 secunde o fată este tăiată! Lăsați cuțitul!

21 decembrie 2020
Părinţi cu tulburare de personalitate narcisică

Copiii adulţi cu părinţi cu tulburare de personalitate narcisică

29 noiembrie 2020

Despre primari si gangsteri la One World Romania

Sa ridicam si cortina de pe a doua şi a treia dintre sectiunile festivalului, “Dreptul si Strambul” si “Ura dauneaza grav sanatatii”. Daca in articolul anterior vorbeam de Eros, acum e randul ca Thanatos sa intre in scena.

Filmul Primarul face parte “Dreptul si Strambul”. Cine este primarul? Nimeni altul decat Mauricio Fernández Garza. Cum, n-ati auzit de el? Este primarul orasului San Pedro Garza Garcia (Mexic), cel mai bogat municipiu din America Latina. Il vedem la inceputul filmului afirmand:

Imi iubesc tara. Voi face orice e nevoie pentru a avea o patrie mai buna pentru copiii si nepotii mei. Aceasta este datoria mea: sa fac un Mexic mai bun.

Cum face asta? Pentru inceput, anuntand moartea unei persoane intr-o conferinta de presa, inca inainte ca politia sa-i fi gasit trupul. Sa fie clarviziune, sau altceva, se intreaba analistii.

Unul din numerosii sai dusmani a fost gasit “pur si simplu” mort pe strada. Nu aflam explicatii, dar primarul, crescut intr-o familie foarte bogata, pe cand era copil se intreba mirat de ce liderii lumii interlope nu erau pur si simplu omorati, cand asta i se parea lui solutia evidenta. Intrebare la care tatal sau ii raspunde ca acesti interlopi trebuie sa fie judecati. Zis si facut? Da, ajuns primar el va face niste detasamente care “judeca” pe cei cei care rapesc (in San Pedro Garza au loc 8-10 rapiri pe zi), astfel incat la cateva ore cadavrele raufacatorilor sunt descoperite “pur si simplu”. Astfel ca orasul devine cel mai sigur municipiu din America Latina, cu zero rapiri, zero crime, zero… orice.

Primarul a decis sa ia legea in propriile maini, depasind cu mult limitele a ceea ce ii este permis de propriul mandat. Si nimic nu pare sa-l satisfaca mai mult. Pe tot parcursul filmului primarul ne povesteste foarte sigur de el si incantat, asemenea lui Narcis privindu-se in apa lacului (camerei de filmat) despre acest “miracol” al jocului dintre autoritate si responsabilitate in care castigator iese incalcarea permanenta a limitelor si ducerea acestora la extreme. Bineinteles, pentru un scop nobil – o tara (mama) mai buna. Intr-o tara macinata de confruntari sangeroase motivate de interese economice, intr-un oras unde asasinarea primarilor municipali este o practica obisnuita in lupta cartelurilor de droguri pentru controlul teritoriilor, cine l-ar putea invinui pe primar pentru faptul ca ia legea in propriile maini? In fapt, spun oamenii, la nivel nedeclarativ, toti il sustin. Voi il sustineti?

Totusi, el nu a mai fost reales. Si, dincolo de invincibilitatea sa, il vedem singur intr-o casa plina de colectii de arta si arsenal militar. Singur in casa narcisismului sau si a trecerii la act.

Actul de a ucide, piesa de rezistenta a festivalului, inclus la sectiunea “Ura dauneaza grav sanatatii”, este descris de catre autorii sai ca un “documentar al imaginatiei”,

o examinare suprarealista, epuizanta emotional, a atrocitatii umane si a responsabilitatii, filmul urmareste traseul terapeutic al unui individ, de la expunerea performativa a celor mai intunecate colturi ale sufletului sau catre intelegerea ororii absolute a actelor (a se citi crimelor) sale’, 

as cum citim in synopsis-ul filmului.

Regizorul si-a propus sa ia unul din criminalii de comunisti din Indonezia, sa sa-l “ajute” sa constientizeze ce a facut si sa ajunga sa spuna imi pare rau. Criminalul ales se defineste cu mandrie ca fiind gangster, adica, ne explica el, cuvantul gangster inseamna om liber. Liber sa ucida, mai exact – este cineva care a ucis peste 1 000 de persoane. Pentru care a si inventat o metoda mai umana de a ucide (adica pentru a rezolva problema sangelui care era prea mult). Regizorul isi propune sa-l faca pe acest gangster sa constientizeze, sa elaboreze si traiasca cu realitatea uciderii in real si nu in fantasma a celor peste 1 000 de oameni. O provocare mai mare si un caz clinic mai interesant cu greu se poate gasi. Regizorul s-a hotarat sa faca un film despre asta.

Se ofera cineva sa-l ia terapie pe gangster? Daca nu sunteti hotarati, filmul va mai fi prezentat sambata, la Muzeul Taranului Roman.

Despre primari si gangsteri la One World Romania

Carmen Apopei

este psiholog şi psihoterapeut.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(“”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: autor: Carmen Apopeirubrică: În atenţievideo aVino şi vezi

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Copiii adulți ai părinților cu Sindrom Asperger
Cafe Gradiva

Copiii adulți ai părinților cu Sindrom Asperger

by Gabriela Tudor Popescu
29 noiembrie 2020
De ce IQ-ul nostru e mai mare decât al bunicilor noştri?
Psi

De ce IQ-ul nostru e mai mare decât al bunicilor noştri?

by Alexandra Frîncu
15 decembrie 2020
O plimbare prin demenţă: promovarea conştientizării demenţei printr-o experienţă de realitate virtuală
Psi

O plimbare prin demenţă: promovarea conştientizării demenţei printr-o experienţă de realitate virtuală

by Teodora Dobrescu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
De la Primăvara Arabă la Iarna Rusească

De la Primăvara Arabă la Iarna Rusească

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Ediţia Freud la capăt de drum
Cafe Gradiva

Ediţia Freud la capăt de drum

8 octombrie 2020
perverşii narcisici manipulare parinti
Psi

Perverşii narcisici şi manipulările „părinteşti”

26 februarie 2021
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.