După schimbarea sistemului, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a ajuns principala instituție în care își investește încrederea societatea română. Acest statut nu a fost zguduit nici de deconspirarea activităților informative desfășurate de membri-cheie ai structurii BOR înainte de decembrie 1989, nici de abuzurile comise împotriva altor culte din România în aceeași perioadă. Ba mai mult, scandalurile retrocedărilor abuzive, sprijinul acordat mișcărilor politice extremiste, construirea a peste 13 000 de edificii de cult în ultimii 20 de ani și discursul politic al conducătorilor BOR, printre care amintim lobby-ul agresiv pentru interzicerea avortului, discursul împotriva homosexualității sau sprijinul parohiilor acordat partidelor politice aflate în campanie electorală, în loc să pună serios sub semnul întrebării autoritatea și direcția morală a BOR, i-au afectat prea puțin poziția în topul preferințelor populiste ale românilor. În 2013, Catedrala Mântuirii Neamului se înalță din fonduri publice, homosexualii sunt chemați la moarte printre cântări religioase, biserica se prezintă ca o alternativă la medicină, iar societatea afectată de criză se înghesuie să sărute moaște cu aceeași credință cu care militează împotriva drepturilor minorităților și ale omului în cea mai săracă țară a Uniunii Europene. În perspectiva modificării constituției, voci din cadrul BOR au propus introducerea numelui lui Dumnezeu în noua versiune, motivând că legea poate fi creștină.
Analizând aceste aspecte, Visual Kontakt trage concluzia că vorbim de o biserificare a României. Învățămintele și nevoile BOR întrec în stringență și propagare problemele sociale, iar cuvântul Domnului ține loc de educație, sănătate, drepturi umane, justiție, artă sau progres.
Propunem așadar open call-ul „Orthodox is Better” sub forma unui concurs de arhitectură. Clădiri utilitare sau monumente din Oradea au fost fotografiate și sunt propuse spre intervenție asupra imaginilor în vederea refuncționalizării lor într-un limbaj arhitectural specific bisericilor ortodoxe. Fiecărei clădiri i s-a atribuit o funcțiune care trebuie redată prin modificări volumetrice, structurale sau la nivel de finisaje – în tehnici la alegerea participanților. Proiectele înscrise vor fi publicate pe site-ul www.visualkontakt.ro, iar selecția câștigătoare va fi expusă în sediul Laborator Visual Kontakt.
Termenul-limită de predare a materialelor este 30 mai, iar selecția oficială va fi publicată pe 1 iunie.
Succes și Doamne ajută!
sinod: dr. Olimpia Bera, arh. Arnold Platon, Gabriel Miloia
foto: arh Alexandra Țelea-Chiș
Facebook event: http://www.facebook.com/events/228250800649021/
www.visualkontakt.ro
info@visualkontakt.ro
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.