Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Sunday Bloody Sunday

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
1
Sunday Bloody Sunday
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
Sunday Bloody Sunday

Nu am vazut majoritatea filmelor nominalizate la Oscar anul asta. Oricum, nu vreau sa vad Argo si Zero Dark Thirty, desi as putea sa le suport, imi imaginez. Ce imi imaginez este ca ambele au pretentia sa ne introduca in lumea seducatoare a serviciilor speciale americane, care pur si simplu ma lasa rece. Prefer un detectiv scund, care scuipa cuvinte rapid (adica ma gandesc la Humphrey Bogart), unui agent care vaneaza raul sau lucreaza sa elibereze ostatici. Filmele care propun o discutie despre sclavie (Django sau Lincoln) nu m-au surprins deloc prin complexitatea personajelor. Ce ma plictiseste la scenariile celor patru filme este ca in toate avem un erou care se lupta cu raul. Si ca pare idealizat, ca un personaj de carton care nu ne provoaca sa gandim. Ma rog, trebuie sa vad Argo si Zero Dark Thirty…

Ce as vrea sa vad cu adevarat este filmul lui Haneke, Amour, care este, surprinzator, nominalizat la cel mai bun film, si poate Beasts of the Southern Wild. Haneke nu este un regizor pe care il iubesc. Cred ca ma intriga, ma face curios, ma provoaca, dar nu stiu cat imi place cu adevarat. Nici acum nu stiu cum au ajuns casetele din Cache in film, si ce rol aveau ele acolo. In The Castle am senzatia ca sunt aruncat cu picioarele legate intr-un cosmar birocratic si existentialist. Nu cred ca as vrea sa revad Pianista, care, in comparatie, ma face sa cred ca un film a lui John Waters nu e chiar atat de dezgustator. Dar as vrea sa il vad pe Jean Louis Trintignant jucandu-se poate pe sine in Amour, intr-un cuplu care trebuie sa se confrunte cu moartea.

Un regizor care imi place enorm, care stiu ca imi place, este John Schlesinger. Am vazut mai intai Midnight Cowboy, care, in traditia tinerilor furiosi britanici, a vrut sa filmeze lumea muncitorilor sau a declasatilor, o lume reala si grea, care nu aparea in cinematograful de tip Hollywood. Mi-a placut enorm cum Schlesinger face din relatia intre doi barbati, care supravietuiesc cu greu in New York City si care se imagineaza ca hustleri, o relatie intima si puternica. Jon Voight si Dustin Hoffman joaca doi oameni prinsi in lumea disperarii, a supravietuitorilor de pe o zi pe alta. Si sunt filmati cu afectiune si fara distanta care ne-ar face sa ne simtim ca spectator diferiti de ei, ori mai buni, ori mai realizati. Iar scena in care lumea declasatilor intra in lumea unui Studio 54 – foarte Andy Warhol – pune in legatura ceea ce nu e atat de separat. Mi-a placut enorm cum Hoffman, muritor de foame, incepe sa isi puna in buzunare mancarea oferita cu larghete de boema newyorkeza. Unul din organizatorii petrecerii psihedelice il intreaba pe Hoffman: 

De ce furi de pe masa? Nu stii ca mancarea este aici la liber? 

La care personajul lui Hoffman raspunde: 

Daca e la liber, de ce imi spui ca fur mancarea?


Dar filmul care mi-a placut enorm este Sunday Bloody Sunday, care poate sa fie cel mai bun film a lui Schlesinger. Spre deosebire de Lincoln sau Django, imi ofera persoanje complexe, prinse in dileme care par reale si dificile. Sunday Bloody Sunday nu este un film despre masacrul comis de armata engleza in Irlanda. Sunday Bloody Sunday este un film despre cum poti sa ai o relatie deschisa. Si cat de greu este sa mentii o relatie in care unul din parteneri nu este implicat asa cum ar vrea celalalt. Un doctor evreu (jucat de Peter Finch) si o femeie divortata (Glenda Jackson) impart acelasi partener, un artist hip si foarte independent (Murray Head). Ea il vrea pe el numai pentru ea. El il vrea pe el pentru o calatorie in Italia. Tanarul artist isi imparte corpul cu cei doi; ce isi doreste el cu adevarat este sa isi vanda instalatiile in America.

Sunday Bloody Sunday se misca foarte delicat si real in viata personajelor, care par ca sunt aratate in viata lor reala. Filmul surprinde foarte precis viata in Londra anului 1971. Pare o felie de viata autentica, unde oamenii se iubesc, se urasc, se cearta si se despart civilizat. Doctorul nostru nu e rusinat de sexualitatea lui, dar nu o face publica in familia lui prinsa in ritualurile sociale obligatorii, cum e o Bar Miztvah. Ea vrea sa isi vada amantul gelos, dar tanarul artist nu reuseste sa simta acelasi tip de atasament pe care ea il are fata de el. Ceva din furia lui Schlesinger, care e indreptata impotriva cinematografului Hollywood, o regasesc in noul val romanesc. O vad in efortul catre real, catre autentic, catre relatiile care dor si care vorbesc complicat despre lumea noastra interna. Furia catre a suprinde o lume reala, dupa abandonul in lumea de carton a socialismului realist sau a fictiunii Hollywood, duce catre efortul catre real, catre psihologia complicata a vietilor noastre.

Citeştedespre

Vanzarea “Noului val” din filmul romanesc si transformarea lui in brand de tara

Vanzarea “Noului val” din filmul romanesc si transformarea lui in brand de tara

8 octombrie 2020
Răzvan Rădulescu – În strânsoarea intimă a noului cinema

Răzvan Rădulescu – În strânsoarea intimă a noului cinema

8 octombrie 2020
Vlad Ivanov – raul Noului Cinema

Vlad Ivanov – raul Noului Cinema

8 octombrie 2020
Sunday Bloody Sunday

Bogdan Popa

este pasionat de psihanaliză, nu îi plac republicanii americani, iar pe Gradiva încearcă să îşi dea seama de ce.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(“”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: autor: Bogdan Popapsihanaliza si filmrubrică: Salonul relaţional

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Sexul, cafeaua si barbatii
Cafe Gradiva

Sexul, cafeaua si barbatii

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Orgasmul fata in fata cu psihanaliza
Cafe Gradiva

Orgasmul fata in fata cu psihanaliza

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Zoolander 2, Chi-raq: Cum se iese din istorie
Cafe Gradiva

Zoolander 2, Chi-raq: Cum se iese din istorie

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Asébeia

Asébeia

Comments 1

  1. Ioana M. says:
    8 ani ago

    M-ai convins, ma uit astazi!

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cum se vindecă Sindromul Pinocchio?
Cafe Gradiva

Cum se vindecă Sindromul Pinocchio?

8 octombrie 2020
Sensul metaforei si geneza istoriei
Cafe Gradiva

Sensul metaforei si geneza istoriei

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.