Ascensiunea lui Arturo Ui a fost scrisă în 1941 la Helsinki, în Finlanda, unde Brecht aştepta să emigreze în Statele Unite ale Americii. Piesa de teatru este o parabolă satirică despre ascensiunea lui Hitler (concentrându-se pe perioada dintre anii 1929-1938).
Acţiunea este plasată în lumea gangsterilor din Chicago, personajele şi întâmplările având un corespondent real în Germania nazistă. Arturo Ui îl reprezintă pe Hitler, Ernesto Roma este Ernst Röhm, Giussepe Givola seamănă cu Joseph Goebbels, iar Dogsborough aminteşte de Paul von Hindenburg.
Prima montare a avut loc în 1959 la Berliner Ensemble şi s-a bucurat de un succes răsunător. Pe aceeaşi scenă a fost montată în1995 o versiune a textului adaptată şi regizată de Heiner Müller, spectacol care se află şi astăzi în repertoriul celebrei companii din Berlin.
În 1963, textul a fost pus în scenă la Teatrul Giuleşti în regia lui Horea Popescu, scenografia lui Jules Perahim, cu Ştefan Mihăilescu-Brăila în rolul titular. În acelaşi an, un alt mare actor, Ştefan Iordache debuta cu personajul Arturo Ui pe scena Studioului Casandra.
Spectacolul Teatrului Odeon este o comedie neagră cu elemente de cabaret. Într-o perioadă în care politicul sufocă prin agresivitate, înscenarea teatrală răspunde prin ironie, arătând că monştrii lumii politice nu sunt doar îngrozitori, dar şi extrem de ridicoli.
Distribuţia
Arturo Ui
Ionel Mihăilescu
Dogsborough
Dorina Lazăr
Bertolt Brecht
Vitalie Bantaş
Flake
Mircea Constantinescu
Butcher
Mugur Arvunescu
Actorul
Marian Ghenea
Sheet
Laurenţiu Lazăr
Giuseppe Givola
Gabriel Pintilei
Emanuele Giri
Mihai Smarandache
Ernesto Roma
Istvan Teglas
Betty Dullfeet
Cătălina Mustaţă
Dullfeet
Mircea N. Creţu
Daisy
Ioana Anastasia Anton
Croitorul
Marian Lepădatu
Tânărul din Cicero
Ionuţ Kivu
Tânăra din Cicero
Ana Maria Moldovan
Dansatoare de cabaret
Ioana Marchidan
Dansatoare de cabaret
Judith State
Regia
Dragoş Galgoţiu
Decorul
Andrei Both
Costumele
Doina Levintza
Coregrafia
Răzvan Mazilu
Asistent coregrafie
Ioana Marchidan
Traducerea
Mihaela Crețu
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.