Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Cum putem sa intelegem relational sexualitatea (Girls, II)

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
2
Cum putem sa intelegem relational sexualitatea (Girls, II)
Share

Citeştedespre

Bruno Clavier copilul moarte viata

Bruno Clavier: Când copilul întreabă despre viaţă şi moarte

28 februarie 2022
Sigmund Freud homosexualitate

Sigmund Freud îi scrie unei mame îngrijorate: „Homosexualitatea nu este ceva ruşinos” (1935)

23 septembrie 2021
De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic

De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic

22 noiembrie 2020

Elijah and Marnie in Girls
In Girls, serialul despre care am vorbit saptamana trecuta, exista o scena provocatoare la inceputul celui de al doilea sezon. Marnie si Elijah, doi dintre prietenii apropiati a Hannei, personajul principal, fac sex. Provocator in scena este ca Ellijah se identifica ca gay, iar Marnie este femeie. Din cate stiu eu este o scena unica in televiziunea americana, unde de obicei sexul este fie heterosexual, fie gay, fie foarte complicat. Dar nu stiu ca un personaj gay sa initieze brusc o scena de sex heterosexual.

Atentie, Girls nu face parte dintr-un program de televiziune conservatoare, care face propaganda terapiilor de conversie. Terapiile de conversie sunt arma favorita a conservatorilor care vor sa demonstreze ca „gay”-ii sunt bolnavi si ca trebuie sa se converteasca la heterosexualitate. Girls este un show HBO foarte edgy care iti propune sa gandesti diferit sexualitatea.  El nu este varful de lance al conservatorilor americani si probabil ca nationalistii de dreapta din Romania (de genul celor care au protestat la proiectia filmului The Kids are Alright sau al Puiu Hasotti) l-ar considera dezgustator si anti-patriotic.

Dar Girls nu este nici un program de propaganda care ar servi lectii de cum trebuie tolerata sexualitatea umana si ca acei care fac sex intre ei diferit sunt ok. Girls poate sa fie provocator pentru puternicile NGO-uri americane care apara sexualitatea persoanelor LGBT. Pentru avocatii drepturilor persoanelor de acelasi sex, sexul intre un barbat gay si o femeie este un cosmar politic, pentru ca tulbura apele care par sa se orienteze destul de clar catre o identitate sexuala. Daca oamenii sunt fie heterosexuali, fie gay, atunci sexul dintre cele doua personaje deranjeaza o schema care se vrea foarte clara.  Ce este zona asta de granita, care pare sa fie tulbure intre gay si heterosexualitate? Avocatii sexului gay sau anti-normativ nu pot decat sa priveasca ca reactionara o scena de tipul asta, iar cei ai sexului heterosexual ca o confirmare a prejudecatilor lor.

Evident, un terapeut care l-a citit pe Freud ar putea sa raspunda la provocarea serialului nesurprins si sa spuna:

pai e simplu, oamenii sunt bisexuali, si nu ma mira ca cei doi au avut sex. 


Ei bine, terapeutul nostru inventat ar gresi daca s-ar grabi sa ne arunce pe toti intr-o barca bisexuala. Ideea ca toti suntem bisexuali e gresita pentru ca pleaca de la o teorie universala, care ar trebuie sa se potriveasca cu toate cazurile. Dar oamenii isi definesc preferintele sexuale mult mai complicat si mai contextual decat 

suntem cu totii bisexuali.

Nu, unii sunt in relatii cu persoane de sex opus, altii cu persoane de acelasi sex, iar altii au practici sexuale mai tulburi. Girls ne propune sa mergem dincolo de 

unii sunt gay si atat,

unii sunt hetero si atat, 

si 

toti suntem bisexuali. 

Girls ne arunca pe teritoriul unde dorintele, inclinatiile si chiar idea de sex devin mult mai complicate.

Cum gandesc eu relational ce se intampla in Girls?

Mai intai, important este ca Marnie si Elijah par sa fie deschisi unul cu celalalt. Inainte de sex, ei participa la sedinta de karaoke. Elijah ii spune lui Marnie ca are o voce extraordinara. Marnie ii povesteste despre cat de departe se simte de un fost prieten. Elijah ii povesteste lui Marnie cat de dependent se simte de actualul prieten, care ii plateste facturile.  Cei doi par sa comunice si sa simta gandurile si interesele celuilalt. Nu se ranesc si creeaza un spatiu nou in care e posibil sa se simta spontani, autentici si relaxati. Cei doi isi povestesc lucrurile care sunt greu de marturisit si in special sentimentele de rusine. In special Elijah e capabil sa articuleze ceva ce i-ar fi fost greu sa spuna, si anume ca se simte rusinat de comportamentul prietenului actual si ca poate sa simte dorinta si altfel decat in registrul gay vs. hetero.

In al doilea rand, cei doi sunt excitati de faptul ca fac ceva interzis. Ei depasesc o interdictie clara care ii arunca in tabere diferite si mai ales stiu ca ar putea sa o faca pe Hannah extrem de furioasa. Elijah incepe sa vorbeasca murdar si simte atractie fata de Marnie. Incep sa se sarute, Elijah initiaza penetrarea, dar se opreste. O intreaba pe Marnie daca si-a dat „ochii peste cap”. In acel moment, contactul dintre ei se opreste. Elijah alege sa se retraga. Momentul de umilire, de agresivitate pasiva mascata, rupe intimitatea celor doi.

Care este lectia momentului pe care il discut? Lectia este urmatoarea: sexualitatea umana este complicata si un acces bun la ea este dat de sesizarea momentelor de intimitate si de umilire in contactul intre parteneri. Orientarile sexuale sunt importante si ele vorbesc despre un anumit tip de dorinta, dar ele nu trebuie sa mascheze complexitatea interactiunilor sexuale si nici cat de sofisticate sunt elementele care ne fac sa fim atrasi de o persoana, sau o practica, sau o actiune. Teoria ca suntem toti bisexuali ignora ca sexualitatea este contextuala si tulbure. Ea nu ia in calcul ca oamenii se ataseaza de anumite comportamente si actiuni, pe care suprapun anumite orientari care sunt definite ca gay, hetero sau bisexuale. O teorie universalista care afirma ca toti suntem la fel de fapt ignora cat de sofisticata e sexualitatea umana.

Bogdan Popa

este pasionat de psihanaliză, iar pe Gradiva încearcă să îşi dea seama de ce.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
*
Tags: autor: Bogdan Popabisexualitate psihicăhomosexualitaterubrică: Salonul relaţionalsexualitate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Roz pentru fetiţe, albastru pentru băieţei? Cum ne abate ideologia atenţia de la întrebările fundamentale despre identitatea de gen
Cafe Gradiva

Roz pentru fetiţe, albastru pentru băieţei? Cum ne abate ideologia atenţia de la întrebările fundamentale despre identitatea de gen

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Personalitatea isterică versus personalitatea isteroidă
Cafe Gradiva

Personalitatea isterică versus personalitatea isteroidă

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Cautarea „genei gay” dezvaluie nu o gena, ci mai multe – si nici o cale de a prezice sexualitatea
Cafe Gradiva

Cautarea „genei gay” dezvaluie nu o gena, ci mai multe – si nici o cale de a prezice sexualitatea

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Comunism etern vs liberalism etern

Comunism etern vs liberalism etern

Comments 2

  1. Ioana M. says:
    9 ani ago

    Am revazut episodul cu pricina. E o discordanta acolo intre dorintele celor doi. Acum, fiecare dintre noi poate specula pe tema asta. Probabil ca un act sexual reusit necesita concordanta.

    Răspunde
    • Vifor says:
      9 ani ago

      "Probabil"? Cati ani ai?

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Istoria „Cărţii roşii”
Cafe Gradiva

Istoria „Cărţii roşii”

8 octombrie 2020
Despre fragmentarea Sinelui, cu domnii Kohut, Kafka si K
Cafe Gradiva

Despre fragmentarea Sinelui, cu domnii Kohut, Kafka si K

27 decembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.