E = mc2.
Nu vin pentru prima oara la Cambridge, insa astazi primul cu care m-am intalnit a fost Einsten. Am pornit dintr-o rasuflare sa respir aerul ingramadit de pe stradutele inguste din Cambridge, dar innobilat de istorie si de traditie. M-am oprit la librarie. Am urcat nerabdatoare treptele dupa ce am rasfoit cateva vederi de colectie, alb-negru, afisand un oras innourat si ganditor, asa cum ii sta bine oricarei asezari englezesti. Ajunsa la rubrica unde scria sus „Psychology”, am tras aer in piept cu emotie si am respirat profund. Apoi a urmat dezamagirea fiintei mele profund psihanalitice. Printre How to si You can change your life in ten days si cateva sinteze din Freud, Kant, Lacan etc. aduse pana la esenta cea mai folositoare omului, nu era nimic altceva. M-am lasat putin derutata sa ratacesc si apoi brusc m-am trezit in fata lui. A domnului Einstein. Si am stiut ca el va fi prima cucerire a acestei noi calatorii.
Einstein & the Art of Mindful Cycling – Achieving Balance in the Modern World, autor: Ben Irvin.
Nici ca se putea un ghid mai bun intr-un oras in care traditionalismul iti confera o maxima siguranta, dar in care gasesti cu surprindere multe pete de culoare. In fata Bibliotecii Universitare din Cambridge troneaza o mare expozitie: Ti-ar placea sa-ti construiesti orasul in arhitectura sovietica? O expozitie dedicate artei si arhitecturii sovietice.
Intr-un oras in care zgomotul nu inceteaza nici o clipa, primul lucru pe care il inveti este tacerea. Cunoasterea presupune mai intai tacerea si modestia si apoi isi proclama cuvintele. Gonville & Caius College, Cambridge dateaza din 1348. Se intra cu smerenie pe o poarta apasata de istorie si se iese triumfator pe poarta celor care au invins. Honoris.
Einstein spunea cu privire la teoria relativitatii:
I tought of that while riding my bicycle.
Cei mai multe dintre oameni se plimba cu bicicleta aici in Cambridge. Este o imagine cat se poate de fireasca. Dar oare cati isi imagineaza ca a descoperi lumea este la indemana oricui?
Am stat pe banca bibliotecii cea mare, plina ochi de carti si m-am uitat la oameni. Oameni cu geaca, oameni in tricou cu maneca scurta, oameni in slapi, oameni in cizme, oameni seriosi si oameni zambind. Exteriorul nu pare a avea mare importanta aici. Poate fi si iarna, si primavara in acelasi timp. Dar interiorul este cel care da tonul.
I have no special talents. I am only passionately curious,
continua Einstein.
Si eu am fost curioasa despre ce este aceasta carte. Unde va duce aceasta calatorie. Ce legatura este intre fizica si viata? Intre arta si bicicleta? Intre o carte despre cum sa traiesti fericit si echilibrat pana la adanci batraneti si o descoperire uluitoare despre cel denumit the lazy doug care a crezut cu tarie in matematica, dar a simtit mereu valtoarea imaginatiei libere?
There are two ways to live life: as though nothing is a miracle, and as though everything is. Living mindfully is like experiencing everything as a miracle. If you’re curious about what that means, then in a way already know.
Va invit si pe voi sa o descoperiti.
Cristina Călărăşanueste psihoterapeut de orientare psihanalitică în formare, psihodramatist în formare, membru fondator al Asociaţiei Române de Psihanaliză a Legăturilor de Grup şi Familie şi delegat în cadrul Federaţiei Europene de Psihoterapie Psihanalitică. |
DE ACELAŞI AUTOR
Toate articolele acestui autor
Foto: http://www.thetimes.co.uk/tto/public/cyclesafety/article3323394.ece
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Vreau sa o citesc!