Finlanda, Suedia si Norvegia sunt cele trei tari aflate In fruntea Indexului mamelor, urmate de Islanda, Olanda, Danemarca, Spania, Belgia, Germania şi Australia. Printre ultimele tari ale clasamentului se numara Nigeria, Mali, Sierra Leone, Somalia si Congo.
Indicatorii folositi la evaluare sunt
- mortalitatea materna,
- mortalitatea la copiii sub 5 ani,
- durata medie a scolarizarii femeilor,
- venitul mediu pe cap de locuitor,
- masura in care femeile participa la guvernarea tarii lor.
De conditii inferioare mamelor din Romania au parte in Europa doar cele din Ucraina, Albania si Republica Moldova. La nivelul Romaniei se mai afla Turcia. România ocupa in continuare primul loc din Uniunea Europeana cat priveste rata mortalitatii infantile. Organizatia Salvaţi Copiii semnaleaza faptul ca o treime din aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de sprijin pentru mame si copii si prin dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante.
Indexul mamelor arata cat de importanta pentru supravietuirea unui copil este tara in care el se naste. In Mali, de exemplu, unul din sase copii nu ajunge la varsta de cinci ani, in timp ce in Islanda doar unul din 400 de copii moare inainte de cinci ani. Studiul din 2013 atrage atentia ca in prezent mai mult de un milion de bebelusi mor in prima zi de viata, ziua nasterii fiind cea mai periculoasa zi din viata unui copil, si in tarile bogate, si in tarile sarace. Zilnic, in lume mor 8 000 de nou-nascuţi mai mici de o luna si 800 de mame (in timpul sarcinii sau la nastere), arata raportul realizat de organizaţia Salvaţi Copiii.
Vestile bune sunt ca rata mondiala anuala a mortalitatii copiilor cu varsta de pana la 5 ani a scazut cu 40% din anii ’90, cand se inregistrau 12 milioane de decese, la 6,9 milioane in zilele noastre. Si in ce priveşte mortalitatea mamelor progresul este insemnat, rata scazand cu 50% pentru acelaşi interval de timp – de la 540 000 de decese pe an la 287 000.
De remarcat faptul ca tarile in care conditiile asigurate mamelor sunt printre cele mai proaste (Mali, Niger) au cele mai ridicate rate de fertilitate din lume.
Organizaţia Salvaţi Copiii România a inaintat in noiembrie 2012 Ministerului Sanatatii un set de recomandari pentru Programului National de Sanatate a Femeii şi Copilului. Printre recomandari: cresterea adresabilitatii femeilor însărcinate la medic în primele luni de sarcină, sprijinirea medicilor de familie în urmărirea prenatală a gravidelor cu risc scăzut prin implicarea activă a moaşelor, ca şi crearea unui program de urmărire a dezvoltării copilului născut prematur pe termen mediu şi lung prin realizarea unei baze de date care să cuprindă toţi nou-născuţii prematur şi cu greutate mica la naştere.
Surse: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14757616-romania-ofera-mamelor-conditii-mai-proaste-decat-libia-rusia-sau-bosnia.htm, http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/familie/romania-ofera-mamelor-conditii-mai-proaste-ca-libia-kuweit-si-bosnia-301243.html, http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013050886195/Social/Romania-ofera-mamelor-conditii-mai-proaste-decat-Libia-Rusia-sau-Bosnia.html
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.