Textul pare a fi scris spre exemplificarea momentelor subiectului. In raspar cu aceste aspecte registrul colocvial, argoul, limbajul obscen, tematica usor tabuizabila (narcotice, prostitutie, crima), imping romanul catre o cu totul alta categorie de cititori, total diferita de cea a elevului, iar pe autor, catre un scandal stigmatizant. Romanul poate fascina sau, dimpotriva, poate oripila chiar prin ilustratia de pe coperta (o cruce intoarsa pe un fond gri). Cei mai rabdatori ori mai curiosi sunt insa imediat rasplatiti de pronosticul lui Costi Rogozanu de pe coperta a IV-a:
Un tip din est cu chef de ceva sange… Sociu face ca un analist bancar (neplatit) simulari de prabusire sociala… si castiga cu o poveste credibila, cu o constructie solida.
In fine, dupa ce remarca posibilitatea de trecere a romanului in film, Costi Rogozanu concluzioneaza:
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Acesta nu e un text de rezervatie culturala. Sociu vrea putere literara.
Are dreptate, insa acesta nu e singurul aspect (chiar daca e, poate, unul dintre cele mai importante) relevant al prozei.
nimeni nu mai citeste nimic.
Dincolo de patetismul lamentatiei si de asumarea auctoriala a consecintelor scrierii unei proze de acest tip, cartea rezista prin stil si prin inscrierea intr-o traditie (pe de o parte, realista, iar pe de alta, americana, cinematografica – fiindca pulp). Dan Sociu, posesorul unei creativitati de tip mimetic, realist si, totodata, utilizatorul unor instrumente tehnice (narative) ce tin de domeniul reveriei sau al delirului, plaseaza, inca din primele pagini ale ultimului sau roman, varii indicii cu privire la desfasurarea actiunii acestuia. Sa dam cateva exemple:
Imi povestise si m-am gandit la toate dimineata, pe terasa la McDo din Romana, pana a venit amicul asta al meu cu care faceam ultima schema, inainte sa ne caram incoace, in Berlin,
…la gura de metrou canta un cor de tineri crestini frumosi, cu ochi albastri.
Din acest punct de vedere, micul roman poate fi citit ca un roman politist.
(Filmul) nu era propriu-zis despre revolte, dar avea cateva scene de atunci, din zilele alea in care ne-am cunoscut.
Desigur, ironia sau cinismul lui Sociu e cu atat mai dur si mai amar cu cat grabeste transformarea prezentului intr-o oaza de bunastare tocmai prin prisma acelui viitor (actiunea avand loc in anul 2014) in care lucrurile
nu merg prea bine:
pe fondul unei noi mari schisme (a Uniunii Europene, de aceasta data), Romania e o tara
din ce in ce mai fundamentalist-crestina, nationalista si rasista.
Cu exceptia celui dintai element, ultimele doua proiecteaza o infra-imagine in oglinda a Romaniei de dinainte de ’89. Din nou, negativismul lui Sociu nu trebuie luat ca atare, el fiind rodul unei voalari fictionale. Parcimonia literara lasa loc unei ambiguitati, unei tensiuni germinative care, prin includerea unui spectru atat de larg – de la crestinism sau avort pana la crima sau grupari neo-fasciste –, da nastere unui dublu palier interpretativ: unul textualist, iar altul diegetic. Ele corespund celor doua categorii de cititori (anuntate deja): cei care cauta, cu orice pret, un prilej de divagatii teoretice, si cei care urmaresc, cu sufletul la gura, firul povestirii in vederea rezumarii acestuia. Romanul trebuie citit, insa, de pe o pozitie de mijloc ori neutra, fiindca, la modul cel mai pragmatic, volumul e, in sinea lui, o „combinatie” (postmodernista), in sensul ca reprezinta – mise en abime – tocmai rezultatul investigatiei naratorului-personaj. In plus, dedublarea acestuia – in Radu Goia – e inca un „indiciu” pentru un atare tip de lectura.
Dan Sociu, Combinatia, casa de pariuri literare, Bucuresti, 2012
Preluat din revista Cultura
Numele editurii ar trebui scris cu litera mare – "Casa de pariuri literare"
done! tnx