Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Se lansează Revista de Antropologie Urbană

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Se lansează Revista de Antropologie Urbană
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

In direct la Cafe Gradiva: Conferinta Internationala de Psihanaliza 2014

8 octombrie 2020

Legaturi in urgenta

8 octombrie 2020
Inside Llewyn Davis: Carey Mulligan în duet cu Justin Timberlake

Inside Llewyn Davis: Carey Mulligan în duet cu Justin Timberlake

22 noiembrie 2020
Se lansează Revista de Antropologie Urbană

Un proiect editorial inedit petru România a prins viață în ultimul an datorită susținerii voluntare a autorilor și comitetului de redacție, care au oferit o parte din munca lor și mai ales încrederea lor, unui început de drum. Situația revistelor de specialitate în România este destul de nefericită, nu numai din perspectiva finanțării, cât mai ales a accesului la publicare.

Revista de Antropologie Urbană are o apariție semestrială și este destinată celor care își doresc performanță în cariera lor și astfel, părți din munca lor de cercetare să fie în acest fel cunoscute. Direcțiile de interes ale revistei sunt focalizate pe oraș precum și relaționările acestuia cu vecinătățile mai mult sau mai puțin urbane. Interesează desigur metarmofozele orașului în decursul istoriei și prognozele pe care le pot dezvolta societățile urbane cu amprentă culturală diferită. De aceea, revista are o structură axată pe trei domenii distincte ale antropologiei: socialul, urbanul și sănătatea, medicina. Pentru flexibilitate, deschidere către alte domenii complementare celor trei repere amintite, fiecare număr al revistei va avea un dosar tematic. Punctul de plecare al fiecărui număr este un anunț public de primire a materialelor recomandate spre publicare de autori. Lectorii de specialitate desemnați de revistă realizează selecția materialelor primite și recomandă publicarea. În anunțul public este descrisă și tematica dosarului stabilită de comitetul de redacție al revistei.


De ce o revistă antropologie urbană?
Pe plan naţional sunt puţine sau chiar lipsesc contribuţiile teoretice, sintezele cu orizont teoretizant. Este de remarcat nevoia de sinteză fie de prim plan fie de plan secundar. Aceste sinteze sunt ca nişte „cărămizi sau trepte”, spre cunoaşterea omului, dar câtă vreme nu există un proiect recunoscut de toţi, cu toate eforturile de cercetare care se fac, uneori remarcabile, nu se poate ajunge decât la „pavarea” selectivă cu aceste „cărămizi” a unei sau mai multor alei izolate fără legătură una cu alta şi pe care nu le cunosc toţi. Să reţinem şi să reacţionăm corespunzător aşadar la lipsa de coerenţă şi de conjugare care motivează impresionantul proces de expansiune al antropologiei şi care este o necesitate reală a zilelor noastre.


Pe de altă parte, este stringentă nevoia unor sinteze asupra coordonatelor spaţiului urban românesc, dintr-o viziune nu doar descriptivă ci deopotrivă prescriptivă, în scopul evidenţierii paralelismelor culturale cu Europa, a rezervelor de dezvoltare urbană, a deficienţelor ce se cuvin cunoscute şi studiate în vederea depăşirii lor. Proiectul nostru editorial își dorește să ofere soluţii de regenerare economică şi socială (urbană), precum şi de remodelare morală (individuală şi colectivă). În plus, astfel de soluţii pot deveni factori activi de modificare a mentalităţilor deficitare (în creştere), manifestate la toate segmentele de vârstă (copii, tineri, adulţi şi oameni în vârstă), determinate de impactul brutal al schimbărilor din ultimii 20 ani.


O autentică cercetare antropologică are nişte trăsături specifice între care poate că cea mai importantă este raportarea la condiţia umană, individuală sau colectivă, iniţială originară. A urmări devenirea de la acea condiţie până astăzi, sau până la un moment dat, a înţelege ce s-a întâmplat, a pune în evidenţă sensurile devenirii şi eventual a putea anticipa, pe această bază la ce ne putem aştepta, înseamnă a face antropologie.


Cum dobândim înţelegerea antropologică şi accesul la semnificaţia antropologică? Numai aşa cineva poate susţine că este antropolog şi face antropologie. Structura mai mult sau mai puţin fină şi complicată a cauzelor şi efectelor care duc la diversitatea umană, la schimbările care sunt uneori evoluţie, este formată din factori atât biologici cât şi culturali, ori micşti, pentru a căror recunoaştere e nevoie de stăpânirea unor cunoştiinţe care nu cunosc graniţe.
Antropologia urbană ocupă o secvenţă din antropologia generală şi priveşte grupurile umane, sau indivizii care trăiesc în condiţii urbane. Procesul de urbanizare este un proces antropologic prin care se produce o schimbare importantă în continua devenire a speciei noastre.


Antropologia urbană cuprinde şi tot ce se modifică prin trecerea de la rural la urban şi urmăreşte nobila aventură umană mai departe în urbanizare, industrializare, post industrializare, până la societatea informatizată care este abia la început. Şi care va înregistra în timp mutaţii, oricum mici schimbări în condiţia omului.


Timpul şi spaţiul au fost totdeauna marile provocări pentru om. Omul a depus eforturi neîncetate să domine atât spaţiul cât şi timpul. Ce a făcut cu timpul economisit, ce a câştigat de pe urma faptului că în loc de două ore ca să parcurgă o distanţă a cheltuit numai o oră, nu se ştie. Am greşi spunând că nu a făcut nimic, că a risipit timpul câştigat. Revista de antroplogie urbană trebuie să fie pregătită să semnaleze şi să anticipeze problemele care vor apare în spaţiul urban, şi să aibă soluţii pentru rezolvarea lor. Cu alte cuvinte, să fie un proiect cu orientare spre viitor, valorizând însă etapele trecutului prin simptomele prezentului. 


Lansarea Revistei de Antropologie Urbană va avea loc în ziua de 16 mai, începând cu orele 19.00 la Grand Hotel Continental (detaliile privind spațiul destinat evenimentului vor fi oferite de recepția hotelului).


Organizatorii evenimentului: 
Asociația pentru Antropologie Urbană, Editura Oscar Print și Grand Hotel Continental
Parteneri: Institutul de Antropologie «Francisc Rainer» al Academiei Române, Societatea Academică de Antropologie, Facultatea de Urbanism – Secția Amenajarea și Planificarea Peisajului – Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.
Parteneri media: Radio România Cultural, onlinegallery.ro, bucurestiivechisinoi.ro,
e-antropolog.ro
Revista de Antropologie Urbană este publicată de editura Oscar Print (cotată CNCSIS). 


Vor participa la prezentarea revistei: 
– Acad.Bălăceanu Stolnici – Director Onorific al Institutului de Antropologie „Fr.Rainer” – Academia Română
– Dr.Cristiana Glavce – Director al Institutului de Antropologie „Fr.Rainer” – Academia Română
– Antoine Heemeryck – Phd., Maître de conférence – Université Spiru Haret, Chercheur Associé UMR 201 “Développement et sociétés” Paris I-Panthéon-Sorbonne
– Adrian Majuru – Phd, Prof.asociat. Facultatea de Urbanism, UAUIM „Ion Mincu” – București


Va asteptam sa fiti alaturi de noi.


Adrian Majuru

www.cafegradiva.ro

Tags: eveniment

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

A 2-a editie a Festivalului International de Psihanaliza si Film, Cinema Studio, 22-24 noiembrie 2013
Cafe Gradiva

A 2-a editie a Festivalului International de Psihanaliza si Film, Cinema Studio, 22-24 noiembrie 2013

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
“Vanatoarea” la AIPsA – sambata, 16 noiembrie, ora 16
Cafe Gradiva

“Vanatoarea” la AIPsA – sambata, 16 noiembrie, ora 16

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
“Vanatoarea” la AIPsA – sambata, 16 noiembrie, ora 16
Cafe Gradiva

“Vanatoarea” la AIPsA – sambata, 16 noiembrie, ora 16

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post

Why Are Children Given Antipsychotics?

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Hüzün – sentimentul turcesc al melancoliei
Cafe Gradiva

Hüzün – sentimentul turcesc al melancoliei

8 octombrie 2020
Alchimiile autismului
Cafe Gradiva

Alchimiile autismului

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

26 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.