Expoziţia Disposition a artistului şi activistului politic chinez Ai Weiwei, organizată ca „eveniment colateral” al celei de-a 55-a Bienale de la Veneţia de către Zuecca Projects şi Lisson Gallery între 29 mai şi 15 septembrie, a stârnit un mare interes printre vizitatori şi critici de artă.
Curatoriată de Maurizio Bortolotti, expoziţia are două părţi, amplasate în două locuri diferite din Veneţia: complexul Zitelle şi biserica Sant’Antonin.
În cel de-al doilea loc, artistul chinez îşi pune în operă încarcerarea vreme de 81 de zile din 2011. Instalaţia S. A. C. R. E. D. constă într-o serie de diorame hiperrealiste, şase scene mai exact, foarte atent reconstituite, în containere cu înălţimea de un metru şi jumătate, cântărind fiecare 3,5 tone şi prin care se poate privi printr-o vizetă. Scenele, restaurând experienţa detenţiei, se intitulează „Cina”, „Acuzatorii”, „Curăţirea”, „Ritualul”, „Entropia” şi „Îndoiala”. Frapează puternic în toate permanenta supraveghere a deţinutului de către gardieni. În opinia curatorului Maurizio Bortolotti, se pot trasa corespondenţe şi analogii fertile între aceste scene din S. A. C. R. E. D. şi opririle lui Isus pe Drumul Crucii.
Click pe imagini pentru a le mări |
Interesantă pentru presă a fost, în absenţa artistului (care, deşi eliberat, nu a obţinut viza pentru Veneţia de la autorităţile chineze), prezenţa la Bienală a mamei artistului, Gao Yin, care înaintea instalaţiei a izbucnit în lacrimi şi s-a declarat foarte tristă.
În cel dintâi loc al expoziţiei, complexul Zitelle, amenajat într-o fostă închisoare de pe insula veneţiană Giudecca, a fost expusă o altă lucrare a lui Ai Weiwei, Straight, realizată din 136 de tone de armături metalice din oţel culesele din ruinele şcolilor chinezeşti care s-au prăbuşit în provincia Sichuan la cutremurul din 2008, făcând aproape 5 200 de victime printre copii. Activistul politic Ai Weiwei a acuzat atunci corupţia autorităţilor, ceea ce a şi condus la încarcerarea sa în aprilie 2011. Artistul Ai Weiwei şi-a petrecut doi ani îndreptând aceste armături, care au constituit în final Straight. Ceea ce era strâmb a fost îndreptat, iată prima semnificaţie simbolică a instalaţiei, lămureşte curatorul Maurizio Bortolotti.
Lucrările expoziţiei Disposition au fost realizate în secret în China, transportate cu vaporul în Marea Britanie, iar apoi cu camioanele în Italia.
Surse: http://www.labiennale.org/en/art/, http://www.designboom.com/art/ai-weiweis-s-a-c-r-e-d-depicts-scenes-from-his-incarceration/, http://www.designboom.com/art/ai-weiwei-straightens-150-tons-of-steel-rebar-from-sichuan-quake/, http://www.3news.co.nz/Artist-depicts-imprisonment-at-Biennale/tabid/417/articleID/299642/Default.aspx, http://www.scmp.com/news/china/article/1248631/ai-weiwei-installation-shows-his-days-detention-venice-biennale, http://www.cbc.ca/news/arts/story/2013/05/28/ai-weiwei-venice-exhibit-mom.html, http://www.guardian.co.uk/artanddesign/2013/may/30/ai-weiwei-venice-biennale, http://news.yahoo.com/lightbox/exhibit-by-chinese-artist-focuses-on-his-absence-slideshow/ai-weiwei-disposition-55th-international-20130528-141228-280.html, http://www.allartnews.com/ai-weiwei-presents-scenes-from-his-arrest-in-new-installation-at-the-venice-biennale/, http://yareah.com/1252-ai-weiwei-disposition-collateral-event-at-the-55th-international-art-exhibition-la-biennale-di-venezia/, http://www.businessinsider.com/ai-weiweis-new-work-graphically-shows-imprisonment-2013-5
Foto: Stefano Rellandini / Reuters, Marco Secchi / Getty, Designboom
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.