• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Terapeuti
Urmariti-ne pe WhatsApp
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Terapeuti
Urmariti-ne pe WhatsApp
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Urmariti-ne pe WhatsApp
Home Cafe Gradiva

Fotoliul lui Icar. Visul de a zbura

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Fotoliul lui Icar. Visul de a zbura

Pe cine n-a tulburat acest vis, cine n-a fost copleşit de senzaţia de realitate a zborului, cine poate numi un alt vis mai frumos decât acest vis? El este Visul, visul suprem al omenirii, visul care ne înaripează, visul cel mai poetic, cel mai sublim, cel mai plăcut. Odată trezit din vis eşti aproape convins că zborul uman este cu putinţă – atât de concrete, de materiale, de persistente, de carnale, sunt impresiile onirice. Îţi este mai greu să crezi că, trezindu-te, nu mai ştii să faci un lucru care, adormit fiind, îţi era atât de la îndemână. Că ceva atât de spontan şi de firesc, ceva la fel de natural ca un act reflex a devenit, deschizând ochii, o imposibilitate, un act supranatural! Zadarnic încerci să rememorezi mişcările ce alcătuiau arta înălţării şi a plutirii, zadarnic încerci să recapitulezi elementele ştiinţei levitaţiei pentru că, la drept vorbind, nu este vorba de nici o artă şi de nicio ştiinţă.

Zborul pe care-l visăm este de fapt o amintire. De aici vine siguranţa pe care o avem, impresia de certitudine a stării de zbor. Amintirea stării de imponderabilă plutire din viaţa intrauterină produce visul de a zbura. Mintea noastră asociază cu ceva cunoscut – zborul – o stare care, de altfel, dacă ne gândim serios, nu prea are legătură cu zborul. Senzaţiile pe care le avem când visăm că zburăm (dispariţia greutăţii, impresia de totală uşurinţă, lipsa oricărui efort, sentimentul puternic de confort, de bine, de fericire) au doar o legătură indirectă şi metaforică cu zborul real. Nu există nici un fel de zbor – şi nici un fel de aripi – în care omul să-şi poată recunoaşte pe deplin propria dorinţă de a zbura tocmai pentru că, privită în adâncurile ei inconştiente, ea este o dorinţă de regressus ad uterum care, supusă cenzurii, este realizată oniric prin simbolul zborului. Tonalitatea afectivă a visului, beatitudinea care însoţeşte aproape în permanenţă visul zborului, nu decurge direct din actul propriu zis al levitării. Fericirea pe care o simţim devine însă mult mai lesne de înţeles dacă acceptăm că visul respectiv este o amintire deghizată a vieţii intrauterine. În termenii clasici ai psihanalizei, conţinutul manifest al visului este zborul, iar conţinutul latent este reactualizarea stării de existenţă intrauterină.

Spectaculoasă confuzie, miraculoasă eroare de interpretare! Omul a încercat – şi a şi reuşit – să zboare încercând să obţină, în stare vigilă, o fericire care nu are decât o legătură onirică cu zborul. Transpus în act, zborul nu este decât un alt alt mijloc banal de deplasare. Dar nu despre deplasare era vorba în visul nostru de a zbura! Este imposibil însă ca felul în care privim (semnificăm) zborul să nu fi fost afectat de modul în care visăm că zburăm.

Citiţi despre

José Bleger – originalitatea in psihanaliza argentiniana

A Psychoanalysis of Bruce Wayne – Batman

A apărut revista „Cheiron”

Naturaleţea cu care credem, în vis, că ştim să „zburăm” se explică prin faptul că starea pe care o comunică este prima stare de existenţă a noastră – starea de imponderabilitate intrauterină. Înainte de a începe să „cădem spre centrul pământului”, am plutit vreo nouă luni deasupra lui, ca nişte cosmonauţi în capsula lor spaţială. Visul de a zbura provine din această primoridală experienţă uternautică.

Subscrieţi la Cafe Gradiva

Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.

Urmăriţi-ne pe WhatsApp

Abonaţi-vă la Newsletter

Cum ne satisfacem însă – în mod real şi, fatalmente, foarte aproximativ – dorinţa-amintire simbolizată oniric ca zbor? Printr-un mijloc simplu, eficient, la îndemână şi mult mai teluric: legănatul. Omenirea nu a dus lipsă de inventivitate în crearea mijloacelor de obţinere a incomparabilei plăceri a legănatului: scrâncioburi, balansoare, hamace, leagăne, carusele, roţi ajută omenirea, din cele mai vechi timpuri, să îndure mai uşor „traumatismul naşterii”. Mai vizibile în viaţa copiilor, nu duce lipsă de ele nici maturitatea, iar pentru senectute imaginea bunicilor tolăniţi în fotoliul balansoar a devenit demult un clişeu. Paturile cu apă, scaunele rotative, şezlongurile, o infinitate de suporturi pentru picioare sunt elemente de „confort” nelipsite din viaţa unui adult obişnuit.

S-ar zice că într-un mic burghez prăbuşit într-un fotoliu îl putem zări pe Icar încercând să-şi ia zborul.

Horia Pătraşcu

este profesor asociat al Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi. A publicat cărţi, studii şi articole în reviste de specialitate şi culturale din ţară şi străinătate.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*

Foto: http://jjohnsonartworks.deviantart.com/art/Dreams-of-flying-away-71177761

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie

Citiţi şi

Metin 2 – psihanaliza unui joc video
Cafe Gradiva

Metin 2 – psihanaliza unui joc video

by Anca Munteanu
8 mai 2025
Irena Talaban: Reintoarcerea numelui
Cafe Gradiva

Irena Talaban: Reintoarcerea numelui

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Self teoretic si relatie analitica
Cafe Gradiva

Self teoretic si relatie analitica

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Experiment psihologic: cum reacţionează nişte copii cărora li s-au mâncat bomboanele

Experiment psihologic: cum reacţionează nişte copii cărora li s-au mâncat bomboanele

Comments 3

  1. Anonim says:
    12 ani ago

    Este interesanta idea pe care o expuneti dvs. Nu stiu daca va apartine paternitatea ei sau este o opinie general impartasita in psihanaliza. Dvs sunteti specialist, deci mi-e greu sa va contrazic cu argumente de specialitate. Dar din experienta mea, cred ca starea intrauterina se poate compara mai degraba cu ceea ce traiesti cand faci scufundari in mare/ocean, mai ales dupa ce capeti oarecare experienta si corpul se obisnuieste cu presiunea apei si eventual cu cantitatea redusa de oxygen – in cazul in care nu ai echipament. Stiu deasemenea ca au fost concepute niste tancuri cu apa in care te poti scufunda in anumite conditii pentru a facilita o stare de reversus ad uterum si pt a accesa mai usor subconstientul.
    Eu cred ca experienta zborului din vis este o amintire si mai veche, anterioara starii intrauterine, este amintirea sufletului lipsit de corporalitate. Bineinteles eu introduc aici niste premize care nu au intrat in dicutie in articolul dvs.
    Corina

    Răspunde
    • Ioana M. says:
      12 ani ago

      Si eu cred ca starea de zbor/libertate tine de o perioada anterioara vietii in utero. Poate asta ne ajuta sa murim mai usor…

      Răspunde
  2. Horia Patrascu says:
    12 ani ago

    Corina,

    Ideea imi apartine. Nici eu nu sunt un specialist. Sigur că imersiunea despre care vorbiți are mult mai multe în comun cu starea intrauterină. Cu toate astea, omul nu poate respira (în mod natural) scufundat fiind într-un lichid. Visul de a zbura împacă deci amintirea plutirii intrauterine cu necesitatea respirației (plutești în aer). În plus, apa, scufundarea ar trezi sentimente naturale de frică, de panică în fața înecului – sentimente pe care scenariul acestui vis le evită.

    Explicația mea este de tip materialist. Dumneavoastră propuneți o altă teorie, la fel de plauzibilă 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ca la carte

„Tratat de psihanaliză contemporană” de Helmuth Thomä şi Horst Kächele (ed. a II-a)
Cafe Gradiva

„Tratat de psihanaliză contemporană” de Helmuth Thomä şi Horst Kächele (ed. a II-a)

8 octombrie 2020
psihoterapeutul Bruno Clavier copilul
Psihoterapie

Psihoterapeutul Bruno Clavier: simptomele copilului sunt întotdeauna legate de psihicul părintelui

1 mai 2025

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

27 mai 2025
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

27 mai 2025
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

27 mai 2025
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

27 mai 2025
psihoterapeut Teodora Dobrescu în Bucureşti

Psihoterapeut Teodora Dobrescu în Bucureşti, sector 3

24 mai 2025
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.
×