• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Bertolucci despre metamorfozele adolescenţei în noul său film, “Eu şi tu”

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Bertolucci despre metamorfozele adolescenţei în noul său film, “Eu şi tu”
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

4 ianuarie 2021
mutilarea genitală feminină

Mutilarea genitală feminină: La fiecare 11 secunde o fată este tăiată! Lăsați cuțitul!

21 decembrie 2020
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm

De ce Hitler era plictisitor

5 decembrie 2020

Bertolucci despre metamorfozele adolescenţei în noul său film, "Eu şi tu"

După 10 ani în care nu a mai regizat niciun film şi după 30 de ani în care nu a mai filmat nimic în Italia, Bertolucci revine cu o nouă producţie cinematografică. Alegerea subiectului noii pelicule, Eu şi tu,  pare să aibă legătură cu însăşi retragerea lui Bertolucci din lumea cinematografiei, datorată unor suferinţe fizice care l-au imobilizat într-un scaun cu rotile. Retragerea din activitatea filmică a regizorului pentru o perioadă limitată de timp (un deceniu) este transpusă în film prin retragerea personajului principal, Lorenzo, pentru o săptămână, în pivniţa casei în care locuia. De asemenea, perioada de latenţă regizorală a lui Bertolucci constituie însuşi laitmotivul noului său film: perioada dintre pubertate şi adolescenţă, perioadă pe care psihanalistul francez André Green o numeşte a doua latenţă.

În psihanaliză, prima latenţă corespunde cristalizării proceselor de dezvoltare şi organizare psihice ale copilului. Această perioadă începe în jurul vârstei de 6 ani şi se încheie odată cu atingerea pubertăţii, când au loc transformările specifice adolescenţei şi pregătirea pentru viaţa adultă. André Green descrie, între pubertate şi adolescenţă, o a doua latenţă, un interval de timp în care este vorba despre trecerea de la modificările pubertare ce se produc în corp la sexualizarea generală din adolescenţă, când angoasa este legată nu doar de propriul corp, ci şi de capacitatea tânărului de a iubi.

Lorenzo, personajul principal, traversează cu succes perioada dintre pubertate şi adolescenţă. Această trecere pare să-l intereseze în special pe Bertolucci, iar modul în care reuşeşte să transpună în imagini acest proces este unul de o sensibilitate şi autenticitate afectivă inegalabile. Bertolucci pătrunde cu mare precizie, asemenea unui chirurg fin, în detaliile vieţii sufleteşti ale personajului său, construind un univers emoţional specific adolescentin, şi totuşi unic. Bertolucci alege să plaseze acţiunea în subsolul unei case, fără a bombarda spectatorul cu stimuli senzoriali. Astfel, spectatorului i se facilitează accesul la lumea internă a adolescenţei cu haosul, crizele şi metamorfozele ei.

Retragerea în pivniţă semnifică retragerea narcisică a lui Lorenzo, o întoarcere către sine ce caracterizează vârsta adolescenţei. Această retragere îi permite băiatului nu doar o redescoperire de sine şi o construcţie a propriei individualităţi ce până atunci era bântuită de o mamă hiperprotectivă cu tendinţe incestuoase; această retragere îl ajută pe tânărul puber să deprindă capacitatea de a iubi. A iubi înseamnă, în acest caz, a reuşi să ia în considerare problemele celuilalt, a ajunge să dorească un celălalt, dincolo de ambivalenţă. Olivia, personajul care o întruchipează pe sora vitregă a lui Lorenzo, îl ajută să depăşească scopul iniţial pur narcisic, acela al retragerii băiatului către sine însuşi, şi să se îndrepte spre o alegere de tip obiectal, alegere care marchează începutul capacităţii de a iubi.

În film transpar temele obsedante oedipiene ale lui Bertolucci care l-au consacrat ca regizor nonconformist – triunghiurile amoroase şi atitudinile incestuoase. Cu toate acestea, impresia mea este că Eu şi tu merge dincolo de aceste teme ce l-au bântuit pe regizor de-a lungul carierei, către o maturitate echivalentă sfârşitului adolescenţei şi rebeliunii specifice acesteia, către o maturitate ce cunoaşte declinul cel mai complet al complexului Oedip şi încheierea formării supraeului, adică a interiorizării interdicţiei paterne.

În acest context, Eu şi tu nu este doar un film despre adolescenţa personajului principal, ci este un film şi despre experienţa maturităţii regizorale. Un film pe care îl recomand.

Eu şi tu poate fi văzut în cinematografele din România începând cu 6 septembrie 2013.

Bertolucci despre metamorfozele adolescenţei în noul său film, "Eu şi tu"

Alexa Plescan

este psiholog.

DE ACELASI AUTOR



    document.write(“”);

Toate articolele acestui autor

Tags: a doua latenţăAndré GreenArteautor: Alexa Bîtfoicomplexul lui Oedipperioadă de latenţărubrică: Atenţie se interpretează!rubrică: Girl with Kaleidoscope Eyesvideo aVino şi vezi

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Părinţi cu tulburare de personalitate narcisică
Cafe Gradiva

Copiii adulţi cu părinţi cu tulburare de personalitate narcisică

by Gabriela Tudor Popescu
29 noiembrie 2020
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza
Societate

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

by Dorin-Liviu Bîtfoi
23 decembrie 2020
Copiii adulți ai părinților cu Sindrom Asperger
Cafe Gradiva

Copiii adulți ai părinților cu Sindrom Asperger

by Gabriela Tudor Popescu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Laurenţiu Zloteanu: Complică-te la persoana I sau aşează-te pe ouă

Laurenţiu Zloteanu: Complică-te la persoana I sau aşează-te pe ouă

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Ce este autoterapia asistată?
Cafe Gradiva

Ce este autoterapia asistată?

8 octombrie 2020
Stima de sine se invata, dar se si ia: Virginia Satir despre arta de a fauri oameni
Cafe Gradiva

Stima de sine se invata, dar se si ia: Virginia Satir despre arta de a fauri oameni

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19

Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19, confirmă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV)

15 ianuarie 2021
Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
psihoterapeutii si psihologii se pot vaccina in etapa I

Psihoterapeuţii şi psihologii se pot vaccina în etapa I a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

11 ianuarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.