Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul

Despre rusine si nevroze romanesti

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Fără categorie
0
Despre rusine si nevroze romanesti
Share
Ei si noi. Caliban, Prospero si Miranda

Suntem peste tot inconjurati de semnale de tipul 

noi, spre deosebire de ei, europenii vestici, suntem defectuosi.

Ei sunt mai buni la toate, de la masini la haine. Ei ne colonizeaza. Noi, prin comparatie, suntem mai imputinati, mai dezorganizati, mai anormali, daca ei sunt norma care ne da masura valorii. In oglinda vestica, suntem niste Calibani urati si impiedicati, barbari in fata magicianului Prospero. Engleza noastra este cu accent, si pare greoaie si impedicata. Ne miscam greoi si obosit, iar orasele noastre sunt relicve ale unui secol trecut.


O alta sursa producatoare de rusine sunt tiganii, sau cei care strica imaginea romanilor. Stateam de vorba cu tatal meu despre povestea cu tiganii care au mancat lebedele in Viena dupa comunism. Pentru tatal meu povestea a constituit o rana narcisica formidabila. Mie povestea mi se pare amuzanta, si chiar mi se pare ca gestul nomazilor, real sau imaginar, pare o actiune subversiva. Dar pentru tatal meu, om crescut in generatia ordinii si valorilor europene, a manca lebede in centrul Vienei e un sacrilegiu. E un stigmat si ne prezinta pe noi, identificati cu tiganii, ca brute dintr-un secol primitiv.

Pe o scara a rusinii, ei sunt norma, noi ne zbatem sa ajungem ca ei, ca vesticii, iar tiganii sunt cei care nici macar nu isi doresc asimilarea. Trimisi cu avionul de la Madrid la Bucuresti, se reintorc si continua sa traiasca in raspar, ca si cum nu isi doresc sa fie ca ei, precum cei care produc standardele de valoare. Scandalul cu tiganii, cu populatia Roma, este ca par ca sunt fara rusine, sau ca nu recunosc niste norme care trebuie sa ne guverneze pe toti. Ei sunt o trauma continua, un simptom al unei ambivalente pe care nu o recunoastem ca fiind constitutiva. De la manele pana la furt, tiganii par ca submineaza si ca pun in relief o tensiune profunda a formarii identitatii nationale.

Specificul national este o problema serioasa pentru psihologii romani. In psihologie, ca si in filosofie sau alte discipline, diferenta etnica este un subiect dificil. Ea e tratata, de pilda, ca producatoare de nevroze, sau in formularea lui Vasile Dem. Zamfirescu, ca producatoare de „nevroza balcanica”. Nevroza balcanica este genererata de „deficite narcisice timpurii”. Se manifesta ca tulburari de incredere in sine, depresii, sensibilitate fata de rani narcisice, ipohondrie, si „mai ales rusine”. Intelectualii romani, de la Caragiale si pana la Andrei Plesu, ne spune psihanalistul roman, si-au exprimat rusinea de a fi romani (p. 19). Mai mult, el ne sugereaza ca traumatismele s-au transmis prin infrangerea dacilor sau comunism. Rusinea pare inevitabil asociata cu romanitatea. Totusi, Zamfirescu ne spune ca „cei mai puternici dintre romani„ nu se opresc la analiza rusinii, cat  

se decid sa emigreze, pentru a scapa de umilintele si rusinile de tot felul la care sunt supusi in Romania (p. 42).


Ce se poate face cu diagnosticul care pare corect? Este solutia emigrarii functionala? Ce sa faci cu o identitate care este produsa ca o nevroza, ca o trauma, care te urmareste desi incerci sa scapi de ea? Ce sa faci cu o umbra, cu un Golem, cu o fantasma, ca un sobolan intr-un cosmar uscat?

Citeam zilele astea un manifest al increderii de sine, dar diferit de solutia lui a deveni vestic, european, sau asemanator cu cei ce sunt superiori. In loc sa devenim un supraeu ideal si gol, putem sa construm un alt tip de raspuns la problema rusinii. Rusinea nu se elimina nici prin emigrare interna (vezi grupul Noica), nici prin emigrare externa (vezi imigrantii), nici printr-un minister, nici prin copierea unui standard care trebuie implementat. Rusinea este prezenta si constitutiva identitatii. Mai mult, in loc sa fie respinsa, ea trebuie imbratisata si inteleasa. Rusinea nu este inamicul care trebuie distrus, ci, dimpotriva, un prieten care trebuie tinut aproape si ingrijit cu atentie. Da, rusinea poate sa impiedice, sa produca nevroze si obsesii, dar poate sa fie si inteligenta, sa ilumineze cum ne traim viata psihica si politica. Rusinea are o pozitivitate interna care duce la actiune si constructia noastra diferita. Rusinea, daca nu aluneca nici intr-un eu-fortareata, nici intr-un eu egomaniac, este o conditie de speculat, ca un dar care ne este oferit cu generozitate de un inconstient teribil si jucaus.

In analiza lui Deleuze si Guattari, filosof si psihanalist, rusinea poate sa fie formidabila si productiva politic. In Ce este o literatura minora ei ne spun ca scriitorii pot sa aiba nenorocul sa se nasca intr-o literature mare si sa vorbeasca o limba universala. In loc sa fie un avantaj si privilegiu, ei, scriitorii nativi de limba de circulatie, sunt dezavantajati, sunt minori. Sunt lipsiti de creativitatea pe care o da avantajul de a vorbi cu accent, de a vorbi limba germana praghezilor lui Kafka, de a fi lipsiti de creativitatea de a nu fi asemanator normei. O literatura mica, ca si o identitate nationala mica, are cateva avantaje uriase. De fapt, ideea ca exista o modalitate nativa de a vorbi, care este ideala si perfecta, este un mit.

Ei se intreaba: Cati oameni traiesc astazi intr-o limba care nu este a lor? Sau nu mai este, sau nu este inca, desi ei o cunosc nu foarte bine si o vorbesc permanent.

Problema lui Deleuze si Gutarri, care este si problema noastra a rusinii, este: Cum sa smulgi o literatura mica din limbajul ei propriu si sa ii dai voie sa conteste limba nativa si sa o faci sa urmareasca un drum revolutionar?

In discutia noastra legata de rusine, intrebarea pentru mine este: Ce trebuie facut cu rusinea de a nu fi ca ei, ca vesticii, ca cei carora ne adaptam?

Raspunsul lui Kafka este ca putem sa devenim nomazi, imigranti si tigani in limba noastra proprie. Pentru Kafka

Citeştedespre

Noi Dostoievski sado-masochism

Noi, Dostoievski (altă introducere în sado-masochism)

22 iunie 2022
Oedip Conversatia Coppola psihanaliza

Muzică psihanalitică (pentru tot felul de Oedipi). Conversaţia (1974)

3 ianuarie 2022
Proiectionistul Oedip José Maria Cabral

Proiecționistul, încă un Oedip literal

7 decembrie 2021

poti fura copilul din leagan si poti sa mergi pe franghia subtire.


Voi reveni in discutia legata de rusine.

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Bogdan Popa

este pasionat de psihanaliză, iar pe Gradiva încearcă să îşi dea seama de ce. A publicat lucrări despre istoria gândirii politice, feminism, queer theory şi psihanaliză relaţională.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: autor: Bogdan PopaPolispsihanaliză şi etosrubrică: Atenţie se interpretează!rubrică: Salonul relaţionalruşine

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Filmul Sticletele Sigmund Freud
Psi

Filmul Sticletele (sau o amintire din postumitate a lui Sigmund Freud)

by Marin Marian-Bălaşa
15 iunie 2021
Privatizarea linistea psihanaliza
Societate

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

by Dorin-Liviu Bîtfoi
9 februarie 2021
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm
Psi

De ce Hitler era plictisitor

by Erich Fromm
5 decembrie 2020
Load More
Next Post
A fi nemuritor… ce coşmar!

A fi nemuritor... ce coşmar!

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

perverşii narcisici manipulare parinti
Psi

Perverşii narcisici şi manipulările „părinteşti”

26 februarie 2021
Sindromul geamănului pierdut
Psi

Sindromul geamănului pierdut

27 decembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.