• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Spiritele încinse de Bernardo Bertolucci

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
2
Spiritele încinse de Bernardo Bertolucci
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

4 ianuarie 2021
mutilarea genitală feminină

Mutilarea genitală feminină: La fiecare 11 secunde o fată este tăiată! Lăsați cuțitul!

21 decembrie 2020
Cine nu munceşte nu mănâncă psihoterapeut

Despre bani și traumatizare: „Cine nu muncește nu mănâncă!”

1 decembrie 2020

Spiritele încinse de Bernardo Bertolucci
Jacopo Olmo Antinori, Bernardo Bertolucci şi Tea Falco pe covorul roşu al Festivalului de la Cannes 2012

În 50 de ani de carieră a reuşit să încingă spiritele publicului său şi să stârnească discuţii aprinse. Scandalurile de după lansările filmelor lui, subiectele pe care le-a ales şi felul în care le-a adus pe ecrane l-au transformat într-unul dintre cei mai controversate personaje ale industriei cinematografice italiene.

Primele filme, realizate alături de un alt regizor şi scriitor celebru, Pier Paolo Pasolini, aparţin unei perioade de recesiune în cinematografia italiană, în care producătorii autohtoni erau forţaţi să lucreze în coproducţie cu alte naţionalităţi. Încă de atunci Bertolucci şi-a declarat preferinţa pentru politica de stânga şi nu a ezitat să o exprime în filmele lui (Conformistul, 1900), devenind unul dintre cei mai nonconformişti regizori ai vremii lui.

Cu Ultimul tango la Paris el a provocat un scandal enorm în anii ’70, legat de exploatarea femeilor. Jeanne (Maria Schneider) şi Paul (Marlon Brando) au interpretat o secvenţă de viol despre care niciunul dintre ei nu a fost anunţat în prealabil. Pentru Maria Schenider, experienţa emoţională trăită atunci a devastat-o pe viaţă şi au făcut-o să lupte pentru drepturile femeilor din întreaga lume.

Last Tango in Paris a fost cenzurat multă vreme în Italia, pelicula confiscată de autorităţi, iar toate copiile sale distruse. Un tribunal a dat o sentinţă prin care lui Bertolucci era condamnat patru luni la închisoare cu suspendare şi i se retrăgeau drepturile civile pe o perioadă de cinci ani. După dispariţia cenzurii, filmul a reapărut – Bertolucci reuşise să ascundă o copie – şi a fost proiectat din nou, e drept, într-o variantă uşor editată.

Bertolucci are o preferinţă aparte pentru trio-urile conjugale, aşa cum o demonstrează multe din filmele sale. Pe lângă Ultimul tango la Paris, o astfel de structură se regăseşte şi în Novecento sau în Visătorii şi se scade la doar două personaje în cel mai recent film al lui.

Personajele cele mai tinere însă apar în ultimele două, realizate la 9 ani distanţă unul de celălalt, de către Bertolucci. În Visătorii, Isabelle (Eva Green) şi Theo (Louis Garrel) sunt fraţi, dar au o relaţie atât de intimă şi de ciudată încât îl bulversează pe Matthew (Michaell Pitt), noul lor prieten, student american venit la studiu la Paris într-o perioadă care se suprapune revoltelor iubitorilor de film provocate de concedierea lui Henri Langlois de la Cinemateca franceză, care prefaţează marile revolte din ’68.

În Io e Te, Lorenzo (Jacopo Olmo Antinori) şi Olivia (Tea Falco) sunt tot fraţi, dar, în loc să fie apropiaţi, ei învaţă să se regăsească în acest film despre pierderea inocenţei din adolescenţele lor complicate. Aici nu există un trio, ci doar doi tineri care încearcă să supravieţuiească împreună. Filmul, văzut deja în festivaluri la Cannes, San Francisco, Rotterdam, Dubai şi în Italia, ajunge şi în România din 6 septembrie.

Io e te sinopsis

Lorenzo (Jacopo Olmo Antinori) este un adolescent în vîrstă de 14 ani singuratic şi introvertit care are dificultăţi în a se relaţiona cu părinţii săi şi cu toţi ceilalţi, în general. El se hotărăşte să scape pentru cîteva zile de cicăleala mamei, de şedinţele la psiholog şi de toate celelalte “formalităţi” lumeşti la care este supus şi să-şi ia o mică vacanţă numai pentru el. Pentru asta renunţă în ultimul moment la o tabără de schi pentru a se ascunde în pivniţa dezafectată a clădirii în care locuieşte împreună cu o colonie de furnici, cîteva cărţi, muzica preferată (Cure, Muse, Arcade Fire).

Perioada de izolare îi este întreruptă însă pe neaşteptate de apariţia surorii sale vitrege (Tea Falco). În vîrstă de 25 de ani, tînăra invadează refugiul micului introvertit cu altfel de probleme, cum ar fi dependenţa de droguri sau lipsa banilor şi a unui cămin. Coabitarea cu sora sa mai mare şi confruntarea cu alt gen de probleme şi emoţii îl face pe Lorenzo să se maturizeze forţat şi să vadă lumea cu alţi ochi.

Asociaţia Culturală Macondo

Înfiinţată în 2007, Asociaţia Culturală Macondo deţine o experienţă considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, de la managementul unei săli de cinema până la dezvoltarea de evenimente cinefile şi promovarea lor.

Ca distribuitor de filme, Asociaţia a adus în România filme independente de succes pe plan internaţional precum recentul Hannah Arendt (de Margarethe von Trotta), Submarino (în regia lui Thomas Vinterberg), Incendii (regia Denis Villeneuve) şi altele.

Tot Asociaţia Culturală Macondo este cea care a lansat în România şi conceptul de Slow Food, fiind fideli acestei filosofii: viaţa nu trebuie “grabită” în niciun fel.

Parteneri media

Radio Guerrilla, Ziare.com, Cinemarx, Cafe Gradiva, Cooperativa Urbana, Money.ro, Orasul meu, Tabu, Unica, La Un Ceai, Sub25, Hotnews, TVR2, Teenpress, Cărtureşti, Femina.

Eu şi tu pe Facebook

https://www.facebook.com/Eu.si.tu.film

Eu şi tu online

Io e te – trailer HD
Io e te – traier subtitrat în engleză
Asociaţia Culturală Macondo – site oficial

www.cafegradiva.ro

Tags: cabinet de psihoterapiefilmpsihoterapeutrubrică: În atenţievideo aVino şi vezi

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Părinţi cu tulburare de personalitate narcisică
Cafe Gradiva

Copiii adulţi cu părinţi cu tulburare de personalitate narcisică

by Gabriela Tudor Popescu
29 noiembrie 2020
psiholog psihoterapeut psihiatru terapeut România

Psiholog, psihoterapeut, psihiatru: 4 profiluri profesionale noi

by Cafe Gradiva
14 noiembrie 2020
Copiii adulți ai părinților cu Sindrom Asperger
Cafe Gradiva

Copiii adulți ai părinților cu Sindrom Asperger

by Gabriela Tudor Popescu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Epidemii onirice

Epidemii onirice

Comments 2

  1. Anonim says:
    7 ani ago

    Ce putem sa credem din povestirea dvs: " în pivniţa dezafectată a clădirii în care locuieşte împreună cu o colonie de furnici"?…
    Dar din fraza: " trio-urile conjugale […], o astfel de structură se regăseşte şi în Novecento sau în Visătorii şi se scade la doar două personaje în cel mai recent film al lui"?
    Cum se scade o structura? N-o sa va raspunda nici mânuitorii de abac, nici structuralistii!

    Răspunde
  2. Cafe Gradiva says:
    7 ani ago

    Vedeti filmul, merita!

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Epiderma revoluţiei
Cafe Gradiva

Epiderma revoluţiei

8 octombrie 2020
Gustave Le Bon despre religiozitatea multimilor
Cafe Gradiva

Gustave Le Bon despre religiozitatea multimilor

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19

Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19, confirmă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV)

15 ianuarie 2021
Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
psihoterapeutii si psihologii se pot vaccina in etapa I

Psihoterapeuţii şi psihologii se pot vaccina în etapa I a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

11 ianuarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.