• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Home Cafe Gradiva

Breaking Bad sau cum sa faci critica ideologica

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
5
Viscol şi psihanaliză la New York
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Vanzarea “Noului val” din filmul romanesc si transformarea lui in brand de tara

Vanzarea “Noului val” din filmul romanesc si transformarea lui in brand de tara

8 octombrie 2020
Răzvan Rădulescu – În strânsoarea intimă a noului cinema

Răzvan Rădulescu – În strânsoarea intimă a noului cinema

8 octombrie 2020
Vlad Ivanov – raul Noului Cinema

Vlad Ivanov – raul Noului Cinema

8 octombrie 2020

Breaking Bad sau cum sa faci critica ideologica
Walter White in Breaking Bad 

Breaking Bad, serialul despre care am vorbit saptamana trecuta, incepe sa atinga statutul de serial clasic, asemanator cu cel pe care l-a avut The Sopranos. Intr-o lume care este din ce in ce mai despartita de nise, generationale, de clasa or limba, ori de orice altceva, finalul serialului va fi vazut poate de zece milioane de oameni in Statele Unite. Revistele electronice pe care m-am uitat sapatamana asta sunt nerabdatoare sa comenteze the finale, sau ultimul episod care e difuzat pe AMC la sfarsitul lunii septembrie. Ele il anticipeaza cu diverse comparatii. De pilda, pentru ca Breaking Bad a atins recorduri de audienta, lumea vrea ca serialul lui Vince Gilligan sa se termine ca The Sopranos. In The Sopranos, finalul ambiguu a dat apa la moara la imaginatia creativa si speculative a fanilor. Din cate inteleg, lumea vrea un episod fulminant, care sa incante, dar sa si lase de gandit.



In primul rand mie imi place Breaking Bad pentru ca am senzatia ca imi ofera acces la o lume a studentilor pe care nu o cunosc foarte bine. In semestrul de toamna predau introducere in teorie politica, si imi este greu cateodata sa imi dau seama cum sa vorbesc despre Aristotel sau Locke unei generatii care s-a nascut cu calculatorul in bucatarie. Cred reusesc sa am un punct de contact prin referinte comune, pentru ca mai mult din jumatate dintre studenti mei urmaresc Breaking Bad. Cand traiesc in lumea usor bulimica a Netflix-ului, a vizionarii unui episod dupa altul, aproape fara limita, am senzatia ca locuiesc in lumea imaginata de Vince Gilligan. Vorbeam, de pilda, despre decizia lui Locke de a se desparti de lumea academica a Oxfordului si despre cum s-a implicat mai mult in politica secolului saptesprezece in Anglia pre-revolutionara. Locke nu a publicat nimic pana la cincizeci de ani, si, ca Walter White in Breaking Bad, s-a decis sa isi schimbe viata radical abandonand profesia de profesor. Mai mult, Al doilea tratat despre guvernare, care a devenit Biblia liberalilor in secolul douazeci, a fost publicat anonim, si Locke a vrut foarte clar sa nu fie identificat ca autor. Cu motive foarte bune. Al doilea tratat este o carte subversiva care ataca un anumit tip de factiune politica conservatoare, care isi deriva dreptul la putere politica prin autoritatea regala. Locke a imaginat o noua poveste, cu o stare naturala care ofera drepturi la libertate si egalitate, independent de o autoritate de stat si dreptul divin al regilor. Povestea lui Locke, cea a drepturilor naturale, a devenit si povestea Americii, unde ai drepturi indiferent de administratie, drepturi care iti pot da motiv si legitimitate de a te revolta, atunci cand autoritatea statala nu isi indeplineste contractual. Povestea lui Locke a devenit un fundament pentru ideologia drepturilor constitutionale, a proprietatii private si a acumularii prin munca indarjita.  

Povestea lui Locke, cea a drepturilor naturale, este in fundalul lui Breaking Bad. Ea este in fundal in sensul in care Breaking Bad impartaseste un anumit tip de individualism si adulare a capitalismului privat, care este suportul teoretic al liberalismului lui Locke. Walter White, profesorul de chimie care se hotaraste sa devina drug dealer, este un individ competitiv, pasionat de dreptate si chiar de egalitate, asemanator cu persoana care este imaginata de Locke in starea naturala. El vrea sa contribuie la un bine comun, si anume la securitatea si independent financiara a familei lui. Si pentru ca in America povestea ideologica a omului care isi construieste singur soarta (sau self-made man) este hegemonica, atunci si Walter White vrea sa devina independent si bogat. Cum poate sa faca asta? Ei bine, cum cararile traditonale, ca avocatura, politica sau chiar educatia sunt indelungate si chiar blocate, atunci lui White ii ramane sa devina self-made man in traficul ilegal de droguri. Acumularea de bogatie devine un scop in sine pentru capitalistul de pe piata neagra de droguri, asa cum, de pilda, un proprietar de fast-food incepe sa acumuleze profit atunci cand vinde sandvisuri. Pana la urma, drumul individualist si liberal a lui Walter White, desi este ilegal, nu este altceva decat o imagine in oglinda a unei fantezii centrale a lumii contemporane, si anume visul american al bunastarii si fericirii private.

In al doilea rand, imi place Breaking Bad pentru ca e “musca” din ideologia dominanata a capitalismului liberal. Daca va aduceti aminte, Freud strica imaginea individual rational si in control, pentru ca ne propunea o persoana purtata de tensiuni si conflicte inconstiente. Marx, intr-un gest la fel de radical, critica in Capitalul ideologia economistilor liberali, care echivalau valoarea muncii cu valoarea de piata a unui produs. Breaking Bad nu este nici Interpretarea viselor, si nici Capitalul, dar propune o forma de critica a ideologiei. Breaking Bad submineaza ideea capitalismului curat, profesionist, al visului american, si, despartindu-se de mitologia purista a capitalismului curat, ne arata fata ascunsa a familiei si economiei americane. Printr-un gest ironic si foarte subversiv, agentul federal care lupta impotriva traficului de droguri nu isi poate plati facturile medicale decat cu bani murdari, ai oamenilor impotriva carora e platit sa lupte. Avocatul lui Walter White, un personaj-caricatura a avocatilor de televizor, este foarte constient ca are picioare in doua lumi, cea legala si cea ilegala, care, desi aparent incompatibile, se sustin una pe cealalta. Fascinatia pe care o exercita Breaking Bad vine din gestul de inversiune pe care il propune, si anume ca demasca un anumit tip de gandire care este luata ca naturala. In buna traditie a gandirii critice, serialul lui Vince Gilligan ne propune sa nu luam ca adevarata povestea self-made man-ului care devine bogat prin acumulare legala de bani. Piata nu este piata libera a doctrinarilor capitalismului, iar individul rational si autonom nu reprezinta decat o fantezie simplista. Drumul lui Walter White, de la profesor de chimie la traficant de droguri, este un mecanism prin care iluziile dominante sunt demascate si lasate sa se autodistruga. Drumul lui White te poate face sa vezi lumea in care traiesti diferit, si poate, mai realist.         
Breaking Bad sau cum sa faci critica ideologica

Bogdan Popa

este pasionat de psihanaliză, iar pe Gradiva încearcă să îşi dea seama de ce. A publicat lucrări despre istoria gândirii politice, feminism, queer theory şi psihanaliză relaţională.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(“”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: autor: Bogdan Popapsihanaliză şi filosofie politicărubrică: Salonul relaţional

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Sexul, cafeaua si barbatii
Cafe Gradiva

Sexul, cafeaua si barbatii

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Orgasmul fata in fata cu psihanaliza
Cafe Gradiva

Orgasmul fata in fata cu psihanaliza

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Zoolander 2, Chi-raq: Cum se iese din istorie
Cafe Gradiva

Zoolander 2, Chi-raq: Cum se iese din istorie

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
La Bienala de la Veneţia 2013

La Bienala de la Veneţia 2013

Comments 5

  1. Ioana M. says:
    7 ani ago

    Mi se pare foarte tare ideea de a apela la o referinta actuala pentru a le usura studentilor accesul la teoria politica. Mi-ar placea sa asist la cursurile tale, Bogdane.

    Răspunde
    • Bogdan Popa says:
      7 ani ago

      Buna, Ioana. Multumesc de comentariu si interes. Cand te citesc pe Gradiva? Eu sunt obsedat in continuare de filmul romanesc si vreau sa scriu despre "pozitia copilului" si altele. Poate vorbim despre filme, nu?

      Răspunde
  2. Ioana M. says:
    7 ani ago

    Stii bine ca te astept cu noi ipoteze, Bogdane. Ca de obicei.

    Răspunde
  3. Ioana M. says:
    7 ani ago

    La ce crezi ca ma uit zilele astea, Bogdane? La Breaking Bad, desigur. Mie-mi vine sa-l inteleg pe omul asta la nivel individual, contextul social in care se dezvolta imi pare doar un mediu favorizant. Cand termin, te anunt.

    Răspunde
  4. Ioana M. says:
    7 ani ago

    De mult nu m-a mai captivat un serial tv. Mutumesc.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Să devenim ceea ce suntem, spune Carl R. Rogers
Cafe Gradiva

Să devenim ceea ce suntem, spune Carl R. Rogers

8 octombrie 2020
Gustave Le Bon despre “era multimilor”
Cafe Gradiva

Gustave Le Bon despre “era multimilor”

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Psihiatrul Peter Breggin diagnostic

Psihiatrul Peter Breggin despre neajunsurile diagnosticării psihiatrice

12 aprilie 2021
depresie şi poluare urbană

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

5 aprilie 2021
anatta în budism

Anatta în budism, non-sinele și neuroplasticitatea ca expresie a identității

24 martie 2021
Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

20 martie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.