• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Religia mitei

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Religia mitei
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
Religia mitei
Vânzarea indulgenţelor în “Ein Frag an eynen Müntzer”. Gravură de Jorg Breu (aprox. 1530)

În Europa actuală, corupţia este cea mai mare ameninţare individuală la adresa democraţiei. Din ce în ce mai mulţi europeni îşi pierd încrederea în statul de drept, 

declara, în ianuarie 2013, secretarul general al Consiliului Europei, norvegianul Thorbjørn Jagland.


Este greu să spunem că greşeşte. Mai ales dacă ţinem cont de faptul că ţările cele mai corupte din Europa sunt de cele mai multe ori şi democraţii aflate în criză. Sau nu sunt deloc democraţii (este cazul, spre exemplu, al Rusiei conduse de preşedintele Vladimir Putin, unde corupţia generează, potrivit estimărilor, pierderi de peste 20% din Produsul Intern Brut).

Portugalia. Italia. Grecia. Spania. Iniţialele acestor patru ţări formează oribilul acronim PIGS (care iniţial includea şi Irlanda). Un acronim utilizat de o anumită parte a presei, în special de cea anglo-saxonă, pentru a se referi la economiile fragile ale statelor sud-europene. Pe scurt, este vorba de ţările considerate responsabile pentru criza din zona euro.


Un risc al determinismului cultural

Regiunea italiană Lombardia, care are randament economic, pare să aibă puţine lucruri în comun cu provincia turistică portugheză Algarve; aparent, o metropolă globală precum Barcelona este situată la ani lumină distanţă de haosul din Atena. Totuşi, există ceva adevărat în acronimul PIGS. Dincolo de criza economică, ţările menţionate au şi altceva în comun. Spre exemplu, clase politice în cea mai mare parte corupte.

Există riscul de a considera corupţia drept o specificitate culturală a întregii Europe de Sud. Şi de a cădea în stereotipurile anumitor tabloide nordice care îi descriu pe italieni, pe greci şi spanioli ca fiind un grup de paraziţi dedicaţi dezmăţului şi mitei. Apoi, când ne dăm seama că ţările din grupul PIGS sunt preponderant catolice (excepţia este Grecia, ţară ortodoxă), în timp ce naţiunile cel mai puţin corupte din lume sunt protestante (cu excepţia statului Singapore), riscul determinismului cultural devine mai concret ca niciodată.


Diferenţă între păcate

Clientelismul şi cultura politică neopatrimonialistă sunt caracteristici ale statelor europene mediteraneene. În ţările catolice, religia este un factor important în explicarea comportamentelor de vot şi culturii politice dominante,

afirmă Luís de Sousa, cercetător la Institutul de Ştiinţe Sociale al Universităţii din Lisbona şi preşedintele filialei portugheze a organizaţiei Transparency International.

Se spune că ţările cel mai puţin corupte din lume sunt protestante, dar, dacă analizăm cu atenţie clasamentul, observăm multe ţări subsahariene colonizate de state protestante, explică el.


Părerea este împărtăşită de profesorul Gianfranco Pasquino, de la Centrul Bologna al Institutului pentru Studii Internaţionale Avansate aparţinând Universităţii Johns Hopkins. 

Citeştedespre

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

4 martie 2021

Poate mai mult decât religia, un rol important îl joacă atitudinea Bisericii faţă de corupţie. Biserica a tolerat prea mult timp corupţia, considerând păcatele cu caracter sexual mai grave decât cele privind banii.



O soluţie inedită

Pe de altă parte, într-o ţară profund catolică, Irlanda (în trecut membră a acronimului PIIGS), a fost găsită o soluţie inedită pentru contracararea clientelismului şi legăturilor între politică şi sistemul financiar: numirea unor străini la conducerea băncilor irlandeze, aflate la originea crizei financiare izbucnită în Irlanda în 2008. În acest fel, britanicul Matthew Elderfield, fostul şef al Autorităţii Monetare din Insulele Bermude, a fost desemnat preşedinte al Autorităţii de supraveghere financiară a Băncii centrale irlandeze.

Elderfield are o bună companie. Viceguvernatorul Băncii centrale a Irlandei, Stefan Gerlach, este suedez, la fel şi directorul economic, Lars Frissell. În concluzie, la Dublin a părut a fi o idee bună folosirea renumitei integrităţi a scandinavilor pentru a reda o anumită tentă etică unui sistem bancar şubrezit.

Cine ştie dacă ideea nu ar putea fi importată, cu unele îmbunătăţiri, în Europa de Sud…, măcar pentru a încredinţa guvernarea Greciei şi a unor regiuni italiene şi spaniole, unor tehnocraţi nordici. În fond, Danemarca, Finlanda şi Suedia sunt pe primul, al doilea şi al patrulea loc în clasamentul Transparency International. Pentru aceste ţări, o societate fără corupţie este posibilă.

Gabriele Catania


Preluat din Presseurop
Citiţi articolul original în Linkiesta

www.cafegradiva.ro

Tags: autor: Gabriele Cataniarubrică: Imago

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Masculinitate furata Zimbardo
Societate

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

by Alexandra Frîncu
2 februarie 2021
Cine nu munceşte nu mănâncă psihoterapeut
Societate

Despre bani și traumatizare: „Cine nu muncește nu mănâncă!”

by Franz Ruppert
1 decembrie 2020
De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?
Societate

De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Cel mai mare duşman al sexului

Cel mai mare duşman al sexului

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Epidemii onirice
Cafe Gradiva

Epidemii onirice

8 octombrie 2020
Numinosul si pierzania – despre clivajul banului ca expresie a continuturilor sociale inconstiente
Cafe Gradiva

Numinosul si pierzania – despre clivajul banului ca expresie a continuturilor sociale inconstiente

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”, noiembrie 2020

6 martie 2021
scrierea creativă expresivă traumei

Scrierea creativă ca act de reparație şi resemnificare a traumei

4 martie 2021
Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.