• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!

Dumnezeul rap-ului

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Fără categorie
1
Dumnezeul rap-ului
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm

De ce Hitler era plictisitor

5 decembrie 2020
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

23 decembrie 2020

Dumnezeul rap-ului


Peste tot, in viata si pe scena, si numai putin in scris, vad placerea in toate manifestarile vulgare si gesturile de pasiune. (Stiinta vesela, Nietzsche)

Eminem este ca o trupa de heavy metal din apartamentul de vizavi formata din adolescenti care isi cultiva violent resentimentul si excluderea sociala. In imaginatia mea, adolescentii din apartament dau muzica foarte tare si sunt interesati de virtuozitati tehnice. Sunt trei baieti, sa spunem, si placerea interactiunii lor vine din sentimentul ca resping o lume falsa in care traiesc adultii. Evident, ei au dreptate. Lumea veche trebuie respinsa pentru a imagina una noua, in care relatiile sunt adevarate si oamenii sunt reali.


Exista ceva seducator in relatia lui Eminem cu adevarul – si mai amplu, in relatia genurilor marginale cu adevarul, cum sunt hip-hop si rap-ul, care au devenit intre timp mainstream. Artistii excluziunii sociale vor sa ne vorbeasca despre adevar, despre cum stau lucrurile, si ne pun in fata un portret neorealist al mizeriei si inegalitatii. Subiectivitatea lor se formeaza prin respingere, prin declamarea uratului, a racnetului, de multe ori, ca singura sursa de adevar. Intr-o lume ipocrita, negativitatea ramane o sursa buna de a produce rezistenta la adultii care trebuie iremediabil sa esueze. Revolta are valoare, si are mai ales sens in negativitatea, in uratul ei.  

In puterea resentimentului se poate gasi capacitatea de a gandi o lume noua, diferita, si poate, chiar de a te trezi de dimineata. In violenta respingerii poti sa vezi samburii unor posibilitati creative de a trai. 

Dupa cum spune una din trupele mele favorite:
Cand pedepsesti o persoana pentru ca isi viseaza visul,
nu te astepta sa iti multumeasca sau sa te ierte,
Cea mai buna trupa de metal din Denton,
va trai mai mult si va fi mai vitala decat esti tu.
(Cea mai buna trupa de metal din Denton, Mountain Goats)

Eminem are o anumita vitalitate, sau, cum ar spune Nietzsche, o cruzime si o vulgaritate foarte vii si creative. Totusi, desi vital si destept, Eminem este prins cumva in imposibilitatea de transformare, sau intr-o atitudine si rebeliune care sunt stagnante si par lipsite de inovatie. Exista ceva care se epuizeaza, dar nu in gestul de respingere, nu in imbratisarea negativitatii. Negativitatea reprezinta de multe ori promisiunea unei transformari. Eminem, insa, pare ca sta in acelasi apartament in aceasi pozitie. Desi e un barbat matur, nu ai sentimentul ca a incercat sa se gandesca diferit la adolescentul care a intrat prima data in apartament. Pare la fel de indragostit de sine, si in acelasi mod. Pare ca a gasit o identitate, organizata in jurul unor aparari, si nu vrea sa ii dea drumul dintr-o imbratisare infricosata. Muzical, Eminem pare ca nu intelege cum poate sa se piarda pe sine, sa abandoneze o relatie cu propria subiectivitate care ii spune repetitiv acelasi lucru, si anume ca trebuie sa devina crud, puternic si dominant intr-o jungla unde este amenintat in permanenta.       

Eminem, baiatul alb din suburbia Detroit-ului, gunoiul alb care a facut cariera in genul musical negru, adica hip hop-ul suburban si declasat al Americii, provocatorul care si-a umilit partenerii de Emmy Awards, s-a intors cu un album nou. S-a intors si de data asta razbunandu-se, adica raspunzand criticilor direct, folosind limbaj homofobic si sexist, si flirtand cu imagini violente de tipul masacrului de la Columbine. Eminem este, din cate ne spune, din nou, sau mai precis, dinnouincaodata, un dumnezeu al rapului.

Eminem a devenit Eminem nu numai datorita capacitatii lui geniale de improvizatie, cat si modului deschis, provocator prin care a vrut sa conteste corectitudinea politica americana, adica interdictia de a folosi limbaj rasist, misogin sau homofob. Criticii lui liberali de toate felurile l-au acuzat de instigare la violenta, ura fata de femei si gay, si l-au pus la zid pentru agresivitatea brutala a versurilor. In versurile lui, poponarii, mamele care fac felatie de tip deep throat sau barbatii care sunt sclavi sunt pierzatorii in America succesului cladit pe umilirea celui mai slab. In mod explicit, Eminem isi construieste omnipotenta prin blamarea partilor inferioare, care sunt in povestea asta negrii, mamele si homosexualii.

Dar omnipotenta lui Eminem nu este doar a lui, cat, dupa cum declara, omnipotenta unei Americi albe care l-a format. Dupa cum spune singur, el este 

oglinda americii albe, deci ma simt ciudat si stingher, te uiti la mine si te vezi pe tine, pentru ca si tu esti la fel (Asshole). 

Soldatii americani, ca si multi studenti din fraternitatile americane, il iubesc pe Eminem pentru franchetea cu care demasca o anumita forma de putere liberala, care interzice exprimarea unor atitudini. Am auzit povesti cu soldati traumatizati, in plin razboi, si cu frica in gat, care se descarcau cu Eminem in casti si alcool (de pilda I am not afraid este prelucrat pe Youtube de multi soldati care il iubesc pe Eminem). Mi s-a intamplat sa aud Eminem in campusuri prestigioase noaptea urland in difuzoare, asa cum auzeam manele sau heavy metal la ora 4 dimineata in Vama Veche intr-un razboi trist, fara castigatori.


Eminem, prin numele pe care si l-a luat, care trimite la bomboanele M&M, una din putinele placeri pe care poti sa le gasesti in statiile de benzina americane, isi ia in serios statutul de artist al gunoiului. Gunoiul lui este politic si este utilizat pentru a mentine structuri ierarhice de dominatie. Eminem este nu numai o supapa pentru a canaliza frustari fata de cei considerati vinovati, dar este si un mod de a produce vinovati in povestea mai mare a Americii. Bancile, structura capitalismului, opresiunea sociala, nu sunt dusmanii lui Eminem, pentru ca nu le vede ca fiind daunoatoare. Dusmanii sunt plasati in alta parte, si rebeliunea lui este revolta a ceea ce crede el ca reprezinta, si anume gunoiul alb. Eminem este cumva un echivalent al Fox News-ului, sau al atitudinii majoritare sociale din partidul Republican, dar fara ambivalenta si drama pe care vrea sa o produca artistul.

In America care traieste o poveste de dragoste cu Jay Z si Beyonce, Eminem pare sa fie declasatul sau oprimatul pentru o minoritate alba, needucata, care isi traieste rebeliunea prin denuntarea celor fara putere. Eminem nu este Jay Z, care a stat departe in versuri de insultele de tip Eminem. Pentru ca nu este Jay Z, Eminem pare ca isi foloseste furia si agresiunea sa spuna ca tocmai asta il face sa se intoarca la muzica si sa continue sa spuna ce vrea sa spuna. Din pacate, ce vrea sa spuna nu este decat obsesiv acelasi lucru, si anume ca vrea sa isi recapete omnipotenta pierduta, omnipotenta care este disputata ca un inel de catre dumnezeii rapului.    

Dumnezeul rap-ului

Bogdan Popa

este pasionat de psihanaliză, iar pe Gradiva încearcă să îşi dea seama de ce. A publicat lucrări despre istoria gândirii politice, feminism, queer theory şi psihanaliză relaţională.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(“”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: autor: Bogdan PopaPolisrubrică: Atenţie se interpretează!rubrică: Salonul relaţional

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Growing Up, maturizarea fortata a copiilor nedoriti si dorinta de vindecare
Cafe Gradiva

Growing Up, maturizarea fortata a copiilor nedoriti si dorinta de vindecare

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Am să mă întorc bărbat: Analiza unui caz de întoarcere a obiectelor rele
Cafe Gradiva

Am să mă întorc bărbat: Analiza unui caz de întoarcere a obiectelor rele

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Visul confucian: Pentru unii vis, pentru alții coșmar
Cafe Gradiva

Visul confucian: Pentru unii vis, pentru alții coșmar

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Blestemul fiicelor Rinului şi întoarcerea aurului-dorinţă

Blestemul fiicelor Rinului şi întoarcerea aurului-dorinţă

Comments 1

  1. Ioana M. says:
    7 ani ago

    Nu ma pricep la Eminem dar mi se pare ca seamana intrucatva cu Jessie din Breaking Bad. Un narcisic care incearca sa-si ia revansa fata de lume…

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Regula puşcăriei: Să spui tot, să suferi tot
Cafe Gradiva

Regula puşcăriei: Să spui tot, să suferi tot

8 octombrie 2020
Gustave Le Bon despre religiozitatea multimilor
Cafe Gradiva

Gustave Le Bon despre religiozitatea multimilor

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”, noiembrie 2020

6 martie 2021
scrierea creativă expresivă traumei

Scrierea creativă ca act de reparație şi resemnificare a traumei

4 martie 2021
Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.