• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Ideile fac să curgă sânge

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
6
Ideile fac să curgă sânge
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Ideile fac să curgă sânge

Toţi profeţii modernităţii, Marx, Nietzsche, Freud, proclamă neputinţa raţiunii în faţa pulsiunilor… toţi scontează pe forţa argumentelor lor, adică pe raţiune, pentru a inversa situaţia.

Nici unul nu a reuşit să-şi realizeze programul, dar fiecare a reuşit ceva… toţi au pus o pecete de neşters pe epoca lor.

Comunismul, irealizabil, a eşuat (acolo unde nu s-a transformat în contrariul lui, ca în China, sau într-un despotism absurd, ca în Coreea de Nord)… dar, eşuând, a făcut miliarde de adepţi, a ucis zeci de milioane de oameni… a dat naştere unor speculaţii ideologice imense, a provocat controverse fără limite…

Nietzsche, printr-un abuz evident, a fost considerat de nazişti un precursor. Dar trebuie recunoscut că abuzul este în stare născândă în chiar textul nietzscheean. Nu avem distanţa necesară pentru a judeca opera nietzscheeană, dar suntem în măsură să spunem că în raniţa “bestiilor blonde” se ascundeau câteva exemplare din Zarathustra, citite de-a curmezişul… totuşi, chiar în afara unei lecturi abuzive precum cea a naziştilor, Nietzsche rămâne profetul Dreptei.

Freud a promovat o revoluţie în moravuri greu de apreciat, asociată cu societăţile liberale (socialismul sovietic l-a adoptat într-o primă fază, apoi l-a respins)… dar toată gândirea freudiană e impregnată de o gândire “economică”… psihicul însuşi este gândit în temeni de “investiţii”. Freud rămâne profetul discret, dar extralucid al liberalismului. Totuşi, psihanaliza intră în criză din pricina complicaţiei ei intrinseci; omenirea caută idei simple, azi mai mult decât oricând.

Rezultă că mesajele eronate, contradictorii, paradoxale ale profeţilor au un impact colosal, deşi nu cel scontat. Valoarea unui gânditor nu poate fi judecată după soluţia pe care o propune, ci după vigoarea reacţiei pe care o produce. Prin fervoarea pe care a produs-o, dar şi prin tenacitatea cu care i s-a rezistat.

Dar oricine emite o idee trebuie să fie conştient că

ideile fac să curgă sânge.

Între lumea ideilor şi trupurile torturate există o cale, veşnic umblată.

Puterea ideilor este imensă, dar ele nu lovesc acolo unde au fost ţintite.

Ideile fac să curgă sânge

Ion Vianu

este psihiatru, romancier, memorialist, eseist, un observator constant şi atent al vieţii intelectuale şi publice de la noi şi de pretutindeni.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(“”);

Toate articolele acestui autor

*F

Foto: http://www.mentesalternas.com/2013/10/los-maestros-de-la-sospecha.html
Foto:

Citeştedespre

Carl Gustav Jung Roland Jaccard

O întâlnire cu Carl Gustav Jung

1 decembrie 2020
Freud si Jung: Povestea prieteniei dintre doi giganti si a schismei lor in inconstientul contemporan

Freud si Jung: Povestea prieteniei dintre doi giganti si a schismei lor in inconstientul contemporan

29 noiembrie 2020
Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud

Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud

22 noiembrie 2020
Tags: autor: Ion VianuFriedrich Nietzscherubrică: Din carnetele lui Ion Vianurubrică: În discuţieSigmund Freud

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Ce ne invata Fanon si azi despre sanatatea mintala din societatile postcoloniale
Cafe Gradiva

Ce ne invata Fanon si azi despre sanatatea mintala din societatile postcoloniale

by Stevens Garth
22 noiembrie 2020
Am să mă întorc bărbat: Analiza unui caz de întoarcere a obiectelor rele
Cafe Gradiva

Am să mă întorc bărbat: Analiza unui caz de întoarcere a obiectelor rele

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
De ce Freud avea dreptate despre isterie
Cafe Gradiva

De ce Freud avea dreptate despre isterie

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Atelierul de Identități Alternative – Câți eu?

Atelierul de Identități Alternative – Câți eu?

Comments 6

  1. Anonim says:
    7 ani ago

    cum poate cineva care proclama depasirea moralei (in sensul de atitudine existentiala) sa poate fi numit "profetul Dreptei" – o dreapta caracterizata printr-un conservatorism ce are ca si nucleu o permanenta diferentiere a elementelor sociale pe baze etice? daca pana acum v-am citit articolele si analizele pentru ca aduc un ceva mai ''altfel'' de data asta ma vad nevoit sa va atrag atentia ca nu faceti decat sa perpetuati o pre-judecata cat se poate de nefondata.

    Răspunde
  2. Anonim says:
    7 ani ago

    Un articol foarte foarte slab in care autorul nu poate sa vada dincolo de aceasta paradigma in care se situeaza. Pe de-o parte, da, ideile fac sa curga sange, insa ideile sunt si cele care au ajutat la progresul democratic al societatii in ultimii 200 de ani. Sa fi atat de respingator fata de conceptul unei 'idei' reprezinta capcana in care este prins autorul. El insusi are o idee: acea ca ideile sunt daunatoare, astfel apelul lui, dupa propria sa logica, ar trebui sa cauzeze la fel de mult sange ca alte idei. Aceasta este capcana metafizica pozitivista in care se afla 90-95% din oamenii de 'stiinta' din mediul academic European si American.

    Sa critici ororile comunismului este foarte corect insa nu poti sa nu critici si ororile capitalismului, formulate in 'idei' de Adam Smith, Friedman si multi altii. In orice caz, nu toate ideile au neaparat un deznodamant sangeros, pot intr-adevar sa aiba, dar lupta democratica pacifista din India pana in Africa de Sud nu au cauzat sange, ci chiar au salvat sange. Naivitatea autorului este incredibila si in plus, aceasta critica tipica la adresa anumitor evenimente istorice prin apelul impotriva folosirea violentei ca fiind elementul principal pentru care o idee este proasta arata incapacitatea noastra de a percepe istoria. Ar fi trebuit francezii la revolutia franceza sa nu fi raspuns prin lupta la incercarile vechiului regim de a inabusi revolta? Violenta in sec. 21 in foarte multe parti ale lumii trebuie condamnata insa una este ce are sens ptr anul 2013 si alta este ce s-a intamplat si ce s-ar fi putut intampla in secolul trecut. Ar fi trebuit nord-vietnamezii sa nu reziste prin forta invaziei Americane in Vietnam? Ar fi trebuit americanii sa nu reziste prin forta in fata britanicilor cand si-au dobandit independenta? fiecare eveniment in istorie a avut caracteristicile sale si noi in 2013 ar trebui sa fim un pic mai putin snobi cand condamnam totul dupa principile noastre liberale pacifiste. Nu ai fi avut un Mandela fara lupta in forta a lui Steve Biko, nu ai fi avut un Ghandi fara rezisenta de peste a 200 de ani a indienilor ce erau opresati. Exista interpretari si evenimente. Nietzsche nu era fascist, era anti-semit, si are sens din f multe puncte de vedere faptul ca a fost interpretat mai mult de grupari fasciste decat altele insa si el a avut o contributie importanta in dezvoltarea filozofiei moderne. Ar mai fi foarte multe de spus. Ii recomand autorului sa citeasca Jacques Lacan, ptr ca nu pare sa-l inteleaga pe Freud si nici pe Marx. Succes in continuare!

    Vlad

    Răspunde
    • Cafe Gradiva says:
      7 ani ago

      Nu-mi revine mie sa raspund – totusi, cateva lapidare observatii cred ca trebuie facute.

      Mi se pare ca procedati la generalizari si ca deduceti raporturi de necesitate care nu exista in textul de mai sus, dar pe care le acuzati, sofistic, ca si cum ar fi. Cititi, totusi, si sub titlu.

      Pe ansamblu, desi orice idee este, fireste, discutabila, nu cred ca intelegeti prea bine specia intuitiva a eseului, care de la Montaigne incoace nu s-a constituit niciodata intr-o demonstratie.

      Poate fi uneori oportun sa recomanzi o bibliografie, oricui, dar "recomandarile" si "urarile de succes" pe care i le faceti superior "naivului" Ion Vianu mi se par de o suficienta… naiva.

      De acord, altfel, cu privire la "ororile capitalismului". Poate ca autorul le va aborda intr-un viitor microeseu, daca se va simti inspirat.

      Răspunde
  3. Anonim says:
    7 ani ago

    @Vlad o curiozitaet, iertare pt mica intrebare: tu cat freud, cat marx si cat lacan ai citit ?
    nu te intreb retoric , astept rasp. si poate trecem si de wiki level info show
    mary
    a propos, intre adam smith si friedman mai erau neshte baieti… sau i ai trecut la si multi altii ? 🙂

    Răspunde
  4. Anonim says:
    7 ani ago

    As vrea sa discut o probl cu articolul – Cred ca trebuie sa aratati frumos si status quo-ul pe care acesti ganditori inovatori incercau sa il influenteze. Contextul acesta e f important si pentru incercarile de realizare practica a ideilor lor. In povestirea aceasta trebuie mentionat sangele care curgea inainte ca oameni influentati de ei sa rastoarne sisteme. Nu imi place echivalarea Marx, Freud si Nietzsche. Nu stiu de ce nu i-ati pus si pe Heiddegger si Benjamin, Wittgenstein si Jung sa faceti o mare ciorba intelectuala de toate culorile. Desi si acestia au avut idei mari care au penetrat profund, in unele cazuri nu a curs sange.
    Si de asemenea ce fel de miscari a facut status quo-ul in a limita incercarile de rasturnare culturala si a discredita idei critice. Un exemplu practic e Franta unde inainte de revolutie a fost un sistem cam rau, cu puterea in mainile monarhului. Revolutionarii au schimbat asta, dar s-au confruntat cu cateva razboaie in care multe monarhii incercau sa limiteze si sa deturneze evenimentele din Franta. In Rusia am impresia ca s-a intamplat ceva similar. Rev. de la 1848 au fost oprite peste tot in Europa si a curs mult sange.
    E o idee buna articolul dvs pe un forum ca acesta, permite niste raspunsuri critice la un argument atat de comun ca al tau.

    Răspunde
  5. Anonim says:
    7 ani ago

    Exista o dreapta moralizatoare dar si una care a lichidat morala.
    …
    Fireste nu am spus ca toate ideile fac sa curga sange… Cred insa ca cine emite idei trebuie sa tina seama de consecintele lor FIZICE

    Acest Carnet se adreseaza celor care nu au citit din doasca n doasca pe Marx, Freud, Nietzsche , Lacan … dvs suneti, evident, dispensat

    Ion Vianu

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cauza copiilor-cetăţeni sau despre “Dificultatea de a trăi”
Cafe Gradiva

Cauza copiilor-cetăţeni sau despre “Dificultatea de a trăi”

8 octombrie 2020
Stima de sine se invata, dar se si ia: Virginia Satir despre arta de a fauri oameni
Cafe Gradiva

Stima de sine se invata, dar se si ia: Virginia Satir despre arta de a fauri oameni

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”, noiembrie 2020

6 martie 2021
scrierea creativă expresivă traumei

Scrierea creativă ca act de reparație şi resemnificare a traumei

4 martie 2021
Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.