Psihiatrul Hermann Rorschach s-a nascut pe 8 noiembrie 1884 in orasul Zurich din Elvetia si a fost studentul bine-cunoscutului medic psihiatru Eugen Bleuler. Interesele sale pentru psihanaliza si pentru domeniul artistic s-au concretizat intr-un test psihologic controversat – Testul Rorschach, cunoscut si sub denumirea de Testul petelor de cerneala.
Rorschach a fost primul cercetator care a folosit metoda petelor de cerneala pentru a analiza in ce fel pacientii proiectau propriile continuturi psihice inconstiente asupra unor stimuli exteriori, intr-un cadru experimental. Scopul initial al lui Rorschach era sa creeze un instrument prin care sa poata discrimina schizofrenia de alte tulburari mentale si, respectiv, de subiectii sanatosi. El a elaborat testul plecand de la un joc de societate celebru in epoca – jocul Blotto – care consta in asocierea libera in fata unor imagini ambigue formate prin plierea unei coli de hartie peste niste pete de cerneala. Jucatorii trebuiau sa spuna ce vad in acele pete de cerneala, castigand cel care oferea cele mai multe sau cele mai interesante raspunsuri.
Aplicand si testand o serie de astfel de pete de cerneala pe pacientii lui, Rorschach a descoperit ca pacientii cu schizofrenie ofereau, intr-adevar, raspunsuri diferite comparativ cu ceilalti pacienti. Deasemenea, el a descoperit ca metoda lui de testare era potrivita si pentru subiectii care nu sufereau de tulburari psihice deoarece releva o serie de caracteristici psihologice numite astazi trasaturi sau stiluri de personalitate.
Testul petelor de cerneala consta in zece pete de cerneala simetrice, 5 policrome si 5 alb-negru, care reprezinta rezultatul plierii unei coli peste o pata de cerneala. Acest test masoara aspecte foarte variate si profunde ale personalitatii subiectului, de la stiluri si aptitudini cognitive pana la trasaturi afectiv-temperamentale si interpersonale.
Sursa: www.psihoo.ro
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.