• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Cuplul este o nebunie in doi

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Share

Masa rotunda a conferintei, prezidata de J. L. Dorey, terapeut de familie, vice-presedinte Apsylien, a fost formata din Philippe Robert, psihanalist de cuplu, director al departamentului de cercetare din Universite Paris Descartes, Christiane Joubert, psihanalist de cuplu si familie, presedinte Apsylien si Anne Loncan, pedo-psihiatru, presedinte S. F. T. F. P (Societatea Franceza de Terapie Familiala Psihanalitica).

Acestia au prezentat fiecare cate o vinieta clinica menita sa arate care sunt provocarile si dificultatile noilor configurate ale legaturilor care impun gandirea unor noi dispozitive.

Christiane Joubert a vorbit despre configuratiile particulare ale legaturilor de familie si de cuplu supuse mutatiilor culturale importante. A subliniat existenta unei crize, insa aceasta poate constitui un reper pentru evolutie. A reluat ceea ce A. Ruffiot spunea despre cuplu, „in fond, cuplul este o nebunie in doi”, doua corpuri inscrise intr-un psyche unic si a adaugat ca un cuplu soseste in terapie atunci cand se produce dez-inscrierea acestor corpuri. A vorbit despre fragilitatea cuplului actual si despre fluctuatia continua intre atasament si dorinta de a fi intr-o continua cautare. De asemenea, despre rolul important pe care il joaca transgenerationalul in constituirea legaturii de cuplu. Vinieta clinica expusa a atins o problematica dificila si anume reamenajarea cadrului. Situatia prezenta un cuplu care venea de 4 ani in terapie si care, la un anumit moment, a cerut analistului ca fiecare dintre cei doi sa fie primiti si individual. Intr-o prima faza analistul a refuzat, oferind recomandari catre alti colegi care ar putea primi aceasta cerere. Dar cuplul a insistat si analistul a acceptat, specificand ca intalnirile individuale vor ramane parte a terapiei de cuplu si se vor adresa legaturii de cuplu si nu unui travaliu psihic individual. Sedintele invididuale cu fiecare parte a cuplului aveau sa impartaseasca analistului amintiri de o violenta extraordinara legate de copilarie si adolescenta. Aceasta violenta, care nu putea fi adusa direct in spatiul cuplului, s-a sprijinit pe analist care reprezenta o figura a legaturii de cuplu, pentru ca mai apoi sa poata fi vorbita si in terapia de cuplu. Reamenajarea cadrului a venit in intampinarea unei nevoi a procesului terapeutic, iar analistul a ales sa dea curs empatiei pentru cuplul cu care lucra de multa vreme si sa raspunda nevoii acestuia de a aduce violenta ce constituia un depozit toxic.

A. Loncan a vorbit despre modul in care terapia familiala remobilizeaza o re-emergenta a unor legaturi primare insuficient individuate. Este o re-editare inovatoare traita in reciprocitate cu analistul. Legatura hraneste psihicul si travaliul legaturii poate opri o hemoragie libidinala care produce o suferinta si un ecou in mai multe generatii. Vinieta prezenta a expus o situatie a unei familii recompose in care legaturile din mama vitrega si fiica erau in mare suferinta. Terapia avea sa puna in evidenta o serie de pierderi si rupturi repetate, un tata absent si o mama naturala care s-a sinucis. Legatura fantoma (legatura dintre fiica si mama moarta), asa cum a numit A. Loncan, este cea care produce o suferinta impalpabila, genereaza frica, are un caracter criptic si re-emerge in legaturile actuale ale familiei, cerandu-si dreptul la a fi numita si la doliu. Rezonanta prin inter-fantasmatizare din legaturile actuale se reactiveaza in familie si in campul transfero-contratransferential.

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Ph. Robert a abordat problematica la fel de dificila a supervizarii echipelor care lucreaza cu grupuri in institutii si pozitia de exterioritate a terapeutului in institutie. Trei scurte viniete au folosit pentru a argumenta situatiile dificile si rolul tot mai solicitant al analistului. Prima s-a referit la supervizarea unei echipe care lucra cu un grup de toxicomani, intr-o situatie in care unul dintre pacientii din grup tocmai luase o supradoza si murise. Intr-un grup extrem de afectat de vestea mortii pacientului, dominat de tacere si vinovatie, analistul, intr-o profunda empatie cu grupului, exprima aproape la limita actului despre pacientul decedat: „Ce ticalos”. Grupul are o reactie foarte vie, de furie, care permite mobilizarea unei discutii despre ceea ce se intamplase si inceputul unui proces de doliu. A doua se refera la supervizarea unei echipe care se plangea in permanenta de relatia foarte dificila cu seful institutiei, care era foarte autoritar. Analistul are un moment in care li se adreseaza intrebandu-i: „Si de ce nu faceti nimic cu privire la asta?” Pentru ca ne este frica, ii raspunde echipa. Scopul interventiei este acela de a ajuta un mecanism (ceea ce se repeta la nesfarsit), sa se transforme intr-un proces (ceea ce exista trebuie sa devina legitim in a se exprime si legatura trebuie sa fie degajata de transferul negativ si de amenintare). Ceea de-a treia se refera la durata unei interventii in institutie, in ce masura analistul este in pericol de a fi scos din cadrul propus pentru interventie, de a fi inglobat de institutie. Situatia prezentata era legata de o institutie cu care psihanalistul lucra de multi ani si in care la un moment i s-a produs sa ii fie inmanata o pereche de chei ale institutiei, pentru a putea intra singur.

In concluzie, reamenajarea cadrului pentru a veni in intampinarea ascultarii legaturilor si constituirii unor noi dispozitive de lucru trebuie sa porneasca de la o pozitie de exterioritate a analistului, de la prezenta cadrului intern si de la intrebarea mereu prezenta, in ce masura relatia dintre realitatea exterioara si realitatea psihica il poate decala, il poate indeparta de pozitia de asimetrie.

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

ShareSendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

neurodiversitatea art-terapie
Psihoterapie

Vernisajul expoziţiei „Neurodiversitatea în art-terapie: explorarea talentelor ascunse”, Bucureşti, 1 iunie 2023

by Cafe Gradiva
31 mai 2023
vaginismul tratament sexul dureros
Psihoterapie

Vaginismul: afecțiunea frecventă care duce la sexul dureros

by Anita M Elias
24 mai 2023
depresia la copil simptome
Psihoterapie

Depresia la copil în 11 simptome

by Alexandra Frîncu
22 mai 2023
Load More
Next Post

Tulburarea creativ-compulsiva

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

terapeuţi psihoterapia farmaceutice
Psihanaliză

Terapeuţi şi pacienţi: Cum au schimbat companiile farmaceutice şi de asigurări relaţia terapeutică

7 februarie 2022
Franz Ruppert societate traumatizată
Psihologie

Franz Ruppert: În viaţa unui om există situaţii cărora psihicul nu le poate face faţă

14 decembrie 2021
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.