• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Inside Coen Brothers

Dorin-Liviu Bîtfoi by Dorin-Liviu Bîtfoi
in Cafe Gradiva
0
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Inside Llewyn Davis e un film de atmosfera. Si am spus deja o banalitate despre fraţii Coen.

O atmosfera, in acelasi timp, prin care ma asteptam sa regasesc anii ’60. Nu (prea) s-a intamplat, desi muzica, care isi poarta data, ar fi putut inrama, pe la colturi, epoca.

Regasim, in schimb, foarte mult din universul lui Joel si Ethan Coen: o lume rece (aici chiar la propriu, eroul traversand inghetate orase si distante), sumbra si stranie, insigurata ori de-a dreptul derealizata. Ce o mai incalzeste este muzica, muzica lui Llewyn Davis (et al.). Un folk poetic, viu si melancolic totodata. Atunci Llewyn Davis se insufleteste, se trezeste la viata, pare ca se intoarce dintr-un nestiut, isi re-vine de undeva.

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021
Sindromul geamănului pierdut

Sindromul geamănului pierdut

27 decembrie 2020
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm

De ce Hitler era plictisitor

5 decembrie 2020

Avem ca rest un personaj parca adormit sub oglinda unui lac inghetat, miscandu-se opac si comunicand hipnotic, aproape ignorandu-si necesitatile de baza, pana la limita autoconservarii (iata cum se poate deturna, schimband unghiul si lumina, filosofia nematerialista a anilor ’60!). Pare ca o depresie fie a fost depasita, fie tocmai se developeaza, iar privirea intredeschisa a unui actor i-as spune iconic, Oscar Isaac (si Hernandez, pe numele sau complet, nascut in Guatemala dintr-o localnica si un cubanez) ii scrie un diagnostic la vedere. Mediul lui Llewyn Davis pare sa o sugereze suplimentar: un partener de trupa care s-a sinucis aruncandu-se de pe Podul Washington, un tata imobil intr-un spital, mut si cu o privire etern goala, o fosta amanta (Carey Mulligan) posibil si ea atinsa de maladie; iar in ansamblu – o iarna de netrait. Viata lui Llewyn se scurge ciclic, din fundatura in fundatura (iar povestea confirma pana la final compulsia la rotire in cerc). Principalul reper al eroului si leitmotiv al filmului este grija de a avea un (de obicei precar, intr-un pat ori pe o podea straine) loc de dormit in noaptea urmatoare, cufundarea in somn si trezirea oarba catre noua zi.

01 inside llewyn davis coen oscar isaac carey mulligan justin timberlake f. murray abraham barton fink
02 inside llewyn davis coen oscar isaac carey mulligan justin timberlake f. murray abraham barton fink
03 inside llewyn davis coen oscar isaac carey mulligan justin timberlake f. murray abraham barton fink
04 inside llewyn davis coen oscar isaac carey mulligan justin timberlake f. murray abraham barton fink
06 inside llewyn davis coen oscar isaac carey mulligan justin timberlake f. murray abraham barton fink

Si totusi personajul este traversat de o intensitate aparte. Voi nota din nou privirea sa, imposibil de sters, si o tacere care striga si indeamna sa umplem noi, spectatorii, spatiile albe. Avem indicii, de altfel, ca sub pojghita inghetata a lacului sta sa insemne o viata tumultuoasa: o sexualitate foarte activa, care lasa in urma o serie de avorturi. Si mai ales o sublimare prin creativitate – pentru ca, trebuie spus, filmul povesteste esentialmente incercarea lui Llewyn Davis de a-si afla un destin artistic. Inside Llewyn Davis, titlul filmului, este si titlul albumului folk cu care el incearca sa se promoveze, propunandu-l diferitor producatori de la casele de discuri.

Nu vom scapa, desigur, ocazia de a citi literal titlul albumului / filmului si de a propune urmatoarea carare simpla de interpretare, care se poate oricat bifurca, pierde si apoi regasi (alaturi de altele posibile). Filmul ne picteaza lumea si obiectele interne ale lui Llewyn Davis. Prin urmare decorul – iarna grea, lumina sumbra de iarna, frigul indurat si conditiile precare de trai, nesansele, producatorii reci si cinici etc. ar fi o reflectare, inside out Llewyn Davis, a propriei stari si conditii psihice. Mergand mai departe, ezitanta sa autopromovare cu albumul Inside Llewyn Davis poate fi citita ca o incercare de tranzactionare intre lumea sa interna si realitate, urmata de succesive esecuri ori de foarte mici, incurcate victorii (concertul obtinut la Gaslight Poetry Cafe).

Trebuie spus ca in aceasta tentativa fratii Coen sunt foarte consistenti… and consistent. Foarte exersati, altminteri. Inside Llewyn Davis ma duce mult cu gandul la Barton Fink, filmul lor de acum doua decenii si mai bine, de pe la inceput de cariera. Dincolo chiar de unele similitudini mari (un dramaturg / scenarist cautand afirmarea, in Barton Fink, un cantautor pe acelasi traseu, in Inside Llewyn Davis), de preferintele evidente pentru anumiti actori (John Goodman, funciar croit pentru ambele filme), exista un ton al povestii si o plastica a imaginii pur caracteristice fratilor Coen, care i-a individualizat inconfundabil si care s-a conservat excelent peste ani (remarc in trecere aceeasi plastica a holurilor monotone, standardizate si goale de hoteluri si imobile-de-locuit-ca-si-nelocuite). Aceeasi reverie si revelatie a unei lumi si lumini stranii (eclerajul si imaginea sunt excelente in Inside Llewyn Davis!), depresive, derealizate. O revenire la inceputuri, as spune, intreprind fratii Coen odata cu acest cel mai recent film al lor – dupa o perioada in care au prelucrat (deconstruit) subiecte mai degraba ale unor “filme de actiune”.

Inside Llewyn Davis este un nou film de stare, un film in care epocalul se intampla doar in registrele istoriilor personale, si care te tine 105 minute strans lipit cu ochii si urechea de ecran.

Si as spune ca e chiar un film de iarna, de Sarbatori, de Craciun, prin muzica, depresie si predispozitia la reverie si la bilant.

Detalii despre film aici

Tags: anii '60Arteautor: Dorin-Liviu BîtfoiBarton FinkCafe GradivaCarey MulligandepresieFratii CoenInside Llewyn DavisJoel şi Ethan CoenJohn Goodmanobiecte interneOscar Isaacreverierubrică: Atenţie se interpretează!

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Dorin-Liviu Bîtfoi

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihoterapeut şi psihanalist-în-formare. | Contactează

Citeşte şi

coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza
Societate

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

by Dorin-Liviu Bîtfoi
23 decembrie 2020
Ketamina, in doza unica si scazuta, ameliorează simptomele depresive, cu efecte secundare medii
Cafe Gradiva

Ketamina, in doza unica si scazuta, ameliorează simptomele depresive, cu efecte secundare medii

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Growing Up, maturizarea fortata a copiilor nedoriti si dorinta de vindecare
Cafe Gradiva

Growing Up, maturizarea fortata a copiilor nedoriti si dorinta de vindecare

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post

Robert Shiller explica psihologia pietelor de capital

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Psihoterapie şi durere existenţială
Cafe Gradiva

Psihoterapie şi durere existenţială

8 octombrie 2020
Onania, focul si sfredelitul. Transformari ale libidoului
Cafe Gradiva

Onania, focul si sfredelitul. Transformari ale libidoului

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

scrierea creativă expresivă traumei

Scrierea creativă ca act de reparație şi resemnificare a traumei

4 martie 2021
Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.