A noua editie a conferintei sustinute anual de Apsylien (Asociatia de Psihanaliza a Legaturilor) in Lyon, Franta, editie care a aniversat si 10 ani de la infiintarea Apsylien, a fost deschisa de presedintele Aspylien, psihanalistul Christiane Joubert care a prezidat lucrarile sustinute de Rosa Jaitin, Rene Kaes si discutate de Claudine Vacheret si Michele Barboyon.
Prima prezentare i-a apartinut psihanalistului de cuplu si familie de origine argentiniana, Rosa Jaitin, director stiintific Apsylien, care a prezentat lucrarea intitulata „Emergenta legaturilor”. Prezentarea a debutat prin a investiga etimologia cuvantului „emergent” care trimite la a iesi, a se arata, a aparea, a se naste, a se actualiza, dar la urgenta prin proveninta spaniola (emergencia) si se defineste printr-o miscare care provine din profunzime si incearca sa ajunga la suprafata.
Conceptul a fost apoi reluat in opera lui Pichon Riviere, psihanalist argentinian, punctand momentele importante :
● 1936: Psihiatru la spitalul din Buenos Aires, Pichon Riviere descopera conceptul de boala unica si defineste boala mentala ca derivand dintr-un nucleu central de factura depresiva care provine dintr-o pierdere. Considera ca este aproape imposibila realizarea unui travaliu psihic cu bolnavii fara a implica si familia
● 1955-1958: Descopera conceptul de legatura, emergent si portavoce pornind de la teoria depozitului (care include depozitarul, adica subiectul care ia in grija conflictul familiei; depozitul, adica continutul fantasmatic care provine din angoasa si deponentul, adica familia). Portavocea ar fi pacientul, adica membrul cel mai afectat si in acelasi timp cel mai puternic din familie care poate exprima conflictul si purtatorul schimbarii. Emergenta legaturii ar cuprinde trei momente: continutul existent (materialul adus), interpretarea si noul emergent, adica transformarea posibila care apare in campul transfero-contratransferential si care provine atat din intoarcerea refulatului, cat si din contextul cultural.
● 1958: experimentul Rosario, constituirea unui grup de lucru de 150 de persoane din diferite domenii
● 1965-1970: considera ca psihoza este un emergent nou si original care apare datorita unui dezechilibru familial. Vorbeste despre capacitatea analistului de a se scufunda in ceea ce emerge din nebunie. Descopera grupul operativo, o metoda de invatare bazata pe ascultarea rezonantelor pe care o tema le produce intr-un grup, care se structureaza pe articularea dintre nivelul vertical si nivelul orizontal si pe secventa asociativa grupala.
Rosa Jaitin a adaugat ca analiza emergentilor din noile configuratii ale legaturii este importanta pentru structurile care cauta o noua identitate: separarile, divortul, adoptiile, casatoriile multiple, casatoriile mixte, casatoriile homosexuale, procreatia asistata. Este necesara o reflectie asupra constructiei identitatii noii generatii si pentru asta este nevoie de un travaliu de doliu asupra trecutului, dar si de elan pentru a cunoaste viitorul.
A incheiat citandu-l pe J. Derida care spunea ca „actul clinic este un act de ospitalitate fata de un altul” si sustinand necesitatea unui travaliu pluridisciplinar care sa tina cont de realitatea economica, culturala si politica in care inconstientul se manifesta.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Discutanta acestei prezentari, Michele Barboyon, vice-presedinte Apsylien, a accentuat importanta evolutiei legaturilor in societate si a situat emergenta mai degraba de partea reveriei descrisa de Bion. S-a intrebat despre cum putem denumi ceea ce emerge si cum putem stabili daca este vorba de ceva pasager, de ceva urgent, de ceva refulat, de ceva care se repeta, de ceva nou etc.