• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Masters of Sex II

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
2
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Cum ma uit zilele astea la Masters of Sex si ma intereseaza cum se face cercetarea sexualitatii in anii ’50 in Statele Unite, m-am apucat sa citesc mai mult despre Alfred Kinsey si raportul lui celebru (Sexualitatea umana la barbati, 1948). Bill Masters si Virginia Johnson sunt doctorii care au vrut sa continue cercetarea facuta de Kinsey, biologul care a revolutionat stiinta sexualitatii in America de dinainte de McCarthy. Masters a lucrat strans cu Paul Gebhardt, urmasul lui Kinsey la conducerea institutului din Indiana.

Profesor la Universitatea Indiana, Bloomington, Kinsey a scris o carte care a produs un soc Americii puritane in 1948. Intr-o America care abia se zbatea sa iasa psihologic dintr-un razboi greu, cartea lui Kinsey a fost un alt tip de bomba. Raportul lui Kinsey a produs un soc prin rezultatele lui. De pilda, Kinsey ne spune ca mai mult de jumatate din baietii din studiu au amintiri legate de un joc sexual genital pre-adolescenta (165). Nu e improbabil ca mai toti baietii sa fi avut jocuri genitale cu alti baieti sau cu fete. Baietii au avut jocuri frecvente cu alti baieti. Apoi, mai mult jumatate din baieti au avut orgasm pana la varsta de 7 ani (178).

Si studiul continua in acelasi ritm…

Citeştedespre

Vanzarea “Noului val” din filmul romanesc si transformarea lui in brand de tara

Vanzarea “Noului val” din filmul romanesc si transformarea lui in brand de tara

8 octombrie 2020
Răzvan Rădulescu – În strânsoarea intimă a noului cinema

Răzvan Rădulescu – În strânsoarea intimă a noului cinema

8 octombrie 2020
Vlad Ivanov – raul Noului Cinema

Vlad Ivanov – raul Noului Cinema

8 octombrie 2020

Pentru Kinsey si colaboratorii, studiul lor valideaza teoria lui Freud ca sexualitatea este prezenta in om de la nastere, dar infirma ca exista un stadiu anterior, pre-genital, care ar fi urmat de unul genital. Rezultatele studiului complica teoria lui Freud pentru ca, adauga autorii, exista o genitalitate latenta in adolescenta, dar ea se datoreaza mai degraba represiunii sociale decat activitatilor care survin “natural”.

Kinsey nu a folosit datele si analiza statistica pentru a dovedi ca exista un normal biologic. Dimpotriva, ca biolog interesat in diversitatea indivizilor, el este mai interesant in variatia si diferenta in comportamentul sexual al subiectilor lui.

Iata ce spune Kinsey intr-un pasaj celebru (199):

Chiar discutiile stiintifice despre sex dovedesc o intelegere redusa a dimensiunii variatiei in comportamentul uman. Cel mai des concluziile sunt limitate de experienta personala a autorului. Literatura psihologica si psihiatrica este plina de termeni care evalueaza frecventa descarcarii sexuale. Dar astfel de termeni ca infantil, frigid, nedezvoltat sexual, activ excesiv, supradezvoltat, suprasexual, sau modurile de a descrie stari ca nimfomanie sau satirism ca entitati distincte, pot sa reflecte in mod obiectiv mai degraba pozitia celui care se afla pe un continuum. Normal sau anormal, se poate suspecta, sunt doar termeni pe care un anumit autor ii foloseste pentru a-si indica pozitia lui pe un anumita linie.

alfred-kinsey-1953-time-magazine-cover

Kinsey s-a luptat din nou cu un anumti tip de moralism present in psihologia si psihanaliza epocii. Pentru Kinsey, este fals ca abaterile de la ce este considerat normal sexual duc la nevroze sau psihoze. El spune ca de fapt sunt putini adulti care sunt deranjati de propriile istorii sexuale (201). Impresia care este produsa de faptul ca masturbarea, homosexualitatea, contactele gura – zona genitala duc la tulburari psihice se bazeaza pe faptul ca persoanele in terapie sunt deranjate de astfel de activitati. Asta nu inseamna, dupa Kinsey, ca exista o cauzalitate necesara intre comportament si tulburare psihica. Mai mult, ea este chiar greu de indicat statistic.

Studiul lui Kinsey este esential din cateva motive. Mai intai, el marcheaza o etapa in psihologia si studiul sexualitatii umane unde de la studii individuale de caz se trece la analiza cantitative mari. In al doilea rand, el face trecerea la descrierea comportamentului sexual, a ceea ce poate fi masurat statistic, si abandonarea fanteziilor si imaginatiei din sexualitate. Insa pentru mine studiul este foarte important pentru ca propune un experiment interesant – si anume evitarea evaluarii negative a ceea ce este anormal in descrierea stiintifica. Mai important, exceptia si cazurile rare in sexualitate sunt validate ca fiind foarte importante si relevante pentru intelegerea comportamentului sexual.

Foto: Coperta numarului din 24 august 1953 al magazinului Time (detaliu)

Tags: autor: Bogdan Popa

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Sexul, cafeaua si barbatii
Cafe Gradiva

Sexul, cafeaua si barbatii

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Orgasmul fata in fata cu psihanaliza
Cafe Gradiva

Orgasmul fata in fata cu psihanaliza

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Zoolander 2, Chi-raq: Cum se iese din istorie
Cafe Gradiva

Zoolander 2, Chi-raq: Cum se iese din istorie

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post

Razboi si pace

Comments 2

  1. Ioana M. says:
    7 ani ago

    Sunt de acord cu Kinsey ca aproape fiecare teroretician incearca sa-si valideze propria imagine sau ipoteza despre teza cercetata. Curiozitatea reala e rara…
    Ce ne impiedica oare sa acceptam diferenta, de ce diferenta trebuie neaparat sa fie amenintatoare si periculoasa?

    Răspunde
  2. Anonim says:
    2 ani ago

    Cat de smart e omul…un avangardist din toate punctele de vedere. Cat despre normalitate in sexualitate, sper ca macar in ziua de azi intelegem ca nu exista realmente asa ceva. In schimb exista consimtamant. Cum zicea un prieten, totul pana la copii si animale. Totusi, intrucat moralitatea si sexualitatea s-au separat in mare, cred ca putem sa ne dam mult mai clar seama cat de frecvente sunt variatiile pe aceasta tema. Homosexualitatea nu stiu o statistica exacta dar cred ca e pe la un 10%, bisexualitatea e foarte frecventa daca verifici, foarte multi din oamenii care nu se declara bisexuali au avut experiente sexuale cu acelasi sex, sexul oral e regula nu exceptia, sexul anal din experienta celor din jurul meu e ceva ce intre 30 si 50% din partenere ofera, marea majoritate a barbatilor ori au experimentat ori cauta sa experimenteze, cel putin la generatiile tinere, relatiile de dominare sunt destul de uzuale, fetisul ptr picioare cel putin e peste tot, si de regula se leaga cu dominarea si bisexualitatea, and so on. Pentru anii 50, prezentul poate parea ca a depasit in viteza Sodoma si Gomora. Iar sexualitatea umana probabil ca nu s-a schimbat, doar s-a relaxat si oamenii se simt mai liberi sa fie ei insisi.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Salman Akhtar psihanalist
Cultură

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Metagenealogia Alejandro Jodorowsky arborele familial
Psi

Metagenealogia, între comoara şi capcana arborelui familial

15 decembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
emoţiile negative gandirea pozitiva

„Emoţiile negative” sunt o parte extrem de necesară a experienţei umane

2 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.