Legea n-ar trebui sa imite natura, legea ar trebui sa corecteze natura… Omul e liber. Libertatea lui este limitata doar de libertatea celorlalti… iar pedeapsa e doar o razbunare, mai ales cind urmareste sa faca rau criminalului, nu sa previna crima. Dar in numele cui se razbuna legea? In numele celui nevinovat ? Oare inocentii fac legile?
A Short Film About Killing
Cind poate fi justificata o crima fizica? In ce context? Pe timp de razboi a omori adversarul intra in fisa postului. Ba chiar primesti medalii pentru omor. Pe timp de pace crima este incriminata. Si totusi de cite ori nu ucidem: parti din noi, vise, dorinte ale noastre sau a altora?
Raskolnikov si Jacek au remuscari cu privire la crima, desi Raskolnikov isi justifica fapta prin discursuri de marire. Aflam despre Jacek chiar inainte de a fi executat prin spinzurare cu funia (acelasi obiect folosit de el pentru crima) ca a avut o sora care a murit inainte cu 5 ani, calcata de un vecin cu tractorul. Kieslowski ne introduce in ultimele lui minute de trai in trecutul lui si posibila corelatie a faptei lui cu traumele traite. El isi exprima dorinta de a fi ingropat linga sora si tatal lui. Se simte culpabil pentru moartea surorii lui si nu isi poate ierta ca a baut cu vecinul, care apoi s-a urcat pe tractor si i-a calcat sora. Omoara un sofer de taxi. Inainte de a comite crima, arunca o piatra de la pe un pod pe parbrizul unei masini in mers.
Rationament: „Daca sora mea a murit ucisa de un tractorist, atunci cei care conduc masini merita moartea”. Recunoaste ca daca ar fi trait sora lucrurile ar fi fost poate altfel.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
[…] http://cafegradiva.ro/sa-nu-ucizi-crima-si-pedeapsa/ […]