• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Secret si dezvaluire

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
3
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

In multe familii exista secrete. Unele actiuni, evenimente mai mult sau mai putin traumatice ramin nespuse de-a lungul mai multor generatii. Tematicile secretelor depind de chestiunile acceptate sau nu social dintr-o anumita perioada istorica. Ceea ce e blamat social, este tinut secret (avort, divort, crima, sinucidere, inchisoare, abuzuri fizice si sexuale, sarcini pierdute, pierderi multiple in mai multe sectoare de viata, adoptie, incest, pedofilie, esecuri de diverse feluri, relatii multiple, dependente, saracie, pierderea averii, relatii homosexuale). Astazi, totusi, o data cu legiferarea relatiilor de concubinaj, societatea s-a mai relaxat si in Romania, in privinta divortului. Un divort nu mai este tinut secret, chiar daca oamenii se rusineaza si sufera. Datorita acestui lucru rusinea insotea si insoteste cel mai des persoana care detine secretul. Teama de respingere si de anatema sociala sta la baza oricarui secret. Respingerea, condamnarea sociala pot impinge persoana si familia sa la gesturi de autodistrugere. Mai mult – am intilnit in clinica, pastrarea secreta a mortii unei persoane dragi din familie (copilului nu i s-a dezvaluit moartea bunicului / bunicii, parintii motivind ca nu au vrut ca el sa sufere). Tema mortii este tabu si la noi, ca si in alte parti ale lumii. Tendinta multora de a nu vorbi firesc si natural despre moartea apropiatilor poate crea patologii diverse. Copiii simt durerea familiei si nu stiu cum s-o interpreteze.

Un secret este aproape intotdeauna intuit de catre unii membri ai familiei (sau poate de toti). Neimpartasirea lui poate atrage dupa sine multe drame. Cine nu dezvaluie secretul, condamna pe unii membri tineri la repetitii nesfirsite ale unor istorii de familie.

Al saptelea episod din seria Decalog (Kieslowski si Piesiewicz) se refera la criza de identitate a unei tinere studente, care poarta cu sine spectrul mortii mamei ei (moarta in a cincea zi de la nasterea fetei). Anna da de un plic printre alte acte dintr-un dulap, pe care scrie “a se deschide dupa moartea mea”. In ea se da o lupta intre partea care doreste sa lase scrisoarea acolo unde e si partea care vrea sa o deschida. In acel plic gaseste un alt plic pe care scrie “Pentru fiica mea Anna” Anna deschide cutia Pandorei o data cu scrisoarea si de atunci viata ei se inscrie pe un alt fagas. Ea afla faptul ca cel caruia ii spunea tata, nu este tatal biologic. El neaga ca ar fi citit scrisoarea. Spune ca a intuit mereu ca nu e fata lui si ii arata o poza in care era presupusul tata biologic.

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

4 ianuarie 2021
mutilarea genitală feminină

Mutilarea genitală feminină: La fiecare 11 secunde o fată este tăiată! Lăsați cuțitul!

21 decembrie 2020
Părinţi cu tulburare de personalitate narcisică

Copiii adulţi cu părinţi cu tulburare de personalitate narcisică

29 noiembrie 2020

Ambii au de trait doliul fata de istoria de viata de pina atunci si de facut fata unor alte roluri. Anna doreste sa il “regaseasca” pe cel care a crescut-o, sa fie iar fetita pe care o alina tatal. Serialul se termina semnificativ – cum cei doi fac un pact sa ingroape adevarul. Anna arde scrisoarea, din care nu mai ramine decit inceputul ”Draga mea fetita, as vrea sa iti spun ceva foarte important Michal nu este…”

Cind un secret este dezvaluit intr-o familie, membrii familiei au un rastimp de a integra informatia si a isi face doliul dupa viata pe care au avut-o pina la aflarea adevarului. A digera un adevar cere timp, pentru ca multe din evenimentele si parcursul vietii de pina atunci capata o alta conotatie. Un adevar rostit creeaza uneori multe pierderi ale unor iluzii si mituri privitoare la un membru, la o situatie, la o relatie. Totul se revalorizeaza se reinterpreteaza in functie de informatia rostita. Daca nu se tine doliul dupa viata anterioara dezvaluirii, viata de dupa secret poate fi perceputa in unele cazuri ca un cutremur devastator.

Cristiana Alexandra Levitchi
Tags: autor: Cristiana Alexandra LeviţchiDecalogKrzysztof KieślowskiKrzysztof Piesiewiczvideo aVino şi vezi

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Copiii adulți ai părinților cu Sindrom Asperger
Cafe Gradiva

Copiii adulți ai părinților cu Sindrom Asperger

by Gabriela Tudor Popescu
29 noiembrie 2020
De ce IQ-ul nostru e mai mare decât al bunicilor noştri?
Psi

De ce IQ-ul nostru e mai mare decât al bunicilor noştri?

by Alexandra Frîncu
15 decembrie 2020
O plimbare prin demenţă: promovarea conştientizării demenţei printr-o experienţă de realitate virtuală
Psi

O plimbare prin demenţă: promovarea conştientizării demenţei printr-o experienţă de realitate virtuală

by Teodora Dobrescu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post

Jean Starobinski, plenitudinea posibila

Comments 3

  1. Anonim says:
    5 ani ago

    Buna ziua. Imi plac foarte mult articolele tale, si ma regasesc in unele din ele ca si parere. Am ajuns aici in special caci m-am gandit sa relatez cum de exemplu unii parinti nu pot accepta ca odraselele lor, sa se casatoreasca cu cineva care a mai fost casatorit, daramite sa mai aibe si copii. Problema vizavi de asta, este ca ma regasesc in aceasta situatie, dar in special ca e secret pana acum acest lucru fata de familie. Privesc acest lucru ca o tragedie, si sunt sigur ca in momentul in care vor afla , nu vor fi bucurosi. Ei stiu de partenera mea, insa nimic mai mult. Iar acest lucru e tinut ascuns de cam 4 ani, insa casatoriti suntem abia acum. Cum as putea sa prezint adevarul, cand in discutiile despre persoane in situatii similare, ei sunt cei care taie si spinteca (ma refer la parinti). Cumva voi face cunoscut adevarul, insa nu stiu cum.

    Răspunde
    • crisa says:
      4 ani ago

      Multumesc

      Răspunde
    • crisa says:
      4 ani ago

      Nu putem trai mereu dupa regulile parintilor si maturizarea inseamna a ne pozitiona fata de ei. Orice maturizare presupune o pierdere – pierdea copilariei si aprobarii parintilor.

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Relatia cu pacientul e mai importanta decat jargonul
Cafe Gradiva

Relatia cu pacientul e mai importanta decat jargonul

8 octombrie 2020
A apărut “gabardul”
Cafe Gradiva

A apărut “gabardul”

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19

Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19, confirmă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV)

15 ianuarie 2021
Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
psihoterapeutii si psihologii se pot vaccina in etapa I

Psihoterapeuţii şi psihologii se pot vaccina în etapa I a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

11 ianuarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.