Pentru studenţii din Grecia cea mai mare tragedie este incontestabil reducerea şanselor de a obţine o diplomă, pe măsură ce durata de închidere a universităţilor se lungeşte. În timp ce ei sunt ţinuţi departe de amfiteatre şi laboratoare, cei care studiază în străinătate nu pierd nicio oră de curs şi primesc cunoştinţele necesare pentru a începe să-şi valorizeze viitoarea lor viaţă profesională.
Mihalis Dinalexi şi Stefanos Marguaritis vor deveni amândoi ingineri. Ei sunt în ultimul an de studii, primul la Imperial College din Londra şi al doilea la Universitatea din Atena. Mihalis îşi cunoaşte deja data prezentării tezei sale. Stefanos şi-a ratat sesiunea din septembrie din cauza grevelor şi îşi începe anul cu cel puţin trei luni de întârziere.
Mihalis Dinalexi are aproximativ trei ore de curs pe zi. Că-şi obţine sau nu diploma de inginer, asta depinde numai de el, fiindcă universitatea i-a programat toate cursurile până în iunie. „Îmi fac deja de acum programul pentru lunile următoare. Universitatea a anunţat deja data conferinţei în decursul căreia ne vom prezenta tezele. Ştiu la ce să mă aştept până în vara anului viitor, şi deocamdată totul merge ca ceasul”, explică acesta.
În străinătate totul merge ca pe roate
Când aude de situaţia din universităţile din Grecia, realizează norocul pe care l-a avut, de a fi putut studia în străinătate. „În Anglia astfel de situaţii sunt imposibil de conceput. Nimeni nu-şi poate imagina ca universitatea să se închidă din cauza unei greve a personalului administrativ. Pot exista probleme, dar sunt rezolvate rapid, cu conducerea universităţii şi, cel mai important, fără consecinţe pentru studenţi „, povesteşte Mihalis.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Imperial College este cea mai bună şcoală din lume, în special pentru ingineri, confirmă Mihalis: „La sfârşitul şcolii, trecem prin biroul de cariere care ne ajută să găsim în scurt timp un adevărat loc de muncă”.
Dacă ar fi un an obişnuit în care totul funcţionează în mod normal, Stefanos Maguaritis ar fi făcut şi el planuri pentru primăvara anului 2014, după ce ar fi obţinut diploma de inginer la Universitatea din Atena. Dar, fiindcă examenele din septembrie au fost amânate, orice planuri trebuie lăsate pentru vara viitoare.
Cum să câştigi timp
Pregătirea tezei sale este cea mai mare îngrijorare; ar trebui să aibă acces la bibliotecă, să facă cercetări şi să-şi întâlnească profesorii. „Dar singurul lucru pe care-l pot face actualmente este o primă întâlnire cu ei pentru a discuta despre subiect, şi asta-i tot. Atâta timp cât universitatea nu funcţionează în mod normal, încerc doar să câştig ceva timp şi să avansez căutând prin biblioteci digitale”, explică Stefanos.
Timpul pierdut, chiar doar câteva luni, perturbă organizarea lui Marguaritis, şi dincolo de ea, şi opţiunile sale; el va trebui să aleagă între a face o diplomă superioară sau a se prezenta la serviciul militar. „Ceea ce este sigur este că voi întârzia cu trimisul de scrisori la universităţile care mă interesează pentru o diplomă superioară”.
Pentru el, Politehnica din Atena este o instituţie excelentă – pe locul 25 în clasamentul mondial al universităţilor – şi nu ar vrea ca reputaţia acesteia să decadă pe plan internaţional. „Ceea ce facem aici este recunoscut la nivel mondial. Ar fi păcat să scadă nivelul. Trebuie găsită rapid o înţelegere pentru a relua cursurile”, se plânge tânărul.
Stelios Vogiatzakis
Foto: „Universităţi”. Manifestaţie în faţa parlamentului grecesc împotriva disponibilizării a aproximativ 40% din personalul administrativ universitar, în 17 octombrie 2013, la Atena. (AFP)
Preluat parţial din Presseurop
Citiţi articolul original în Ta Nea