• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

De ce femeile abuzate le cauta scuze batausilor

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Sarah, o femeie de douăzeci şi trei de ani, a venit în şedinţa de terapie cu ochii plini de lacrimi povestind incidentul traumatic şi umilitor care i se întâmplase la o petrecere.

În ciuda educaţiei sale universitare, şi în ciuda talentului său de a se exprima, Sarah se trezea în mod repetat alături de iubiţi care nu aveau nici educaţie, niciun loc de muncă şi care proveneau dintr-o clasă socială diferită de a ei. Iubitul său actual, Keith, a înjurat-o şi a umilit-o de faţă cu ceilalţi prieteni ai săi, în timp ce participau la o petrecere care lui nu îi plăcea. Pe drum spre casă, ea s-a văitat pentru felul în care el o tratase în prezenţa celorlalţi prieteni. Keith a început să lovească volanul cu pumnii şi să-i ceară lui Sarah să tacă, deoarece îl înfuria. Ea a continuat să argumenteze că fusese o petrecere reuşită, dar insistenţele sale l-au aprins mai tare, aşa că a lovit-o de câteva ori până să ajungă acasă.

Aceste scene nu se întâmplau pentru prima dată în cuplul lor. Aceasta era a treia oară când Sarah mă consulta pentru probleme cu privire la „realitate“. De fiecare dată ”realitatea” se referea la faptul că iubitul său descoperise că o poate abuza arătându-i că ea are un anumit defect, pe care el îl inventa. De fiecare dată o acuza că greşeşte, iar ea era de acord şi îşi dădea silinţa să facă lucrurile mai bine pentru a-i face plăcere. Ea pur şi simplu nu vedea că nu era abuzată din cauza ei.

Citeştedespre

Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
perverşii narcisici manipulare parinti

Perverşii narcisici şi manipulările „părinteşti”

4 ianuarie 2021
Masculinitate furata Zimbardo

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

22 decembrie 2020

Ori de câte ori încercam să o liniştesc, Sarah insista că nu găteşte bine, că nu conduce bine sau că nu face bine curat în casă. Pe de altă parte, i se părea că nu era nimic în neregulă cu iubitul dificil, arţăgos şi alcoolic.

femei abuzate verbal abuse rape

Petreceri eşuate, culpe inventate

Folosirea apărării morale în adolescenţă fusese o consecinţă a trecutului său, care fusese bogat în momente de neglijenţă. Mama sa extrem de nesigură şi de voluntară folosea banii moşteniţi şi talentul său natural de animatoare, impresionând lumea din jurul ei prin organizarea de petreceri sofisticate. Înainte ca musafirii să sosească, mama ei o lua pe Sarah de-o parte şi îi spunea că succesul evenimentului social depindea de comportamentul său. Aceste petreceri „perfecte“ presupuneau ca Sarah să se comporte ca o animatoare secundară: ea era responsabilă cu mixarea băuturilor pentru musafiri şi cu implicarea în unele activităţi de socializare care nu erau potrivite cu vârsta ei.

Adesea, când mama ei era extrem de anxioasă şi în stare de ebrietate în timpul petrecerii, o lua pe Sarah separat şi îi spunea, pe jumătate şoptit, pe jumătate printre dinţi, că stricase întregul eveniment deoarece nu reuşise să servească unuia dintre musafiri un martini special la ultima petrecere sau că nu reuşise să discute cu un alt invitat despre un subiect banal. De fapt mama sa o încuraja pe Sarah să folosească apărarea morală, accentuându-i eşecurile. Adesea, în următoarele zile, mama sa o ignora, pedepsind-o pentru eşecurile imaginare şi o forţa să mănânce singură, astfel încât să se poată „concentra“ mai bine asupra manierei în care va putea s-o ajute cu mai mult spor pe mama sa.

femei abuzate verbal abuse viol

Golul lăuntric şi setea de iubire

Acest exemplu este semnificativ pentru mecanismul de apărare morală atunci când este alăturat insuficienţei introiective şi ruşinii. Aceşti factori au lucrat dimpreună asupra lumii interne a lui Sarah şi au dat naştere unei tinere convinse că este nefolositoare, fiind uşor de victimizat. Există o asociere între apărarea morală şi insuficienţa introiectivă. Sarah era vidă din cauza incapacităţii cronice a mamei sale de a o iubi şi a o îngriji conform nevoilor sale emoţionale. Vidul său intern a determinat-o să se concentreze atent asupra mamei sale, în speranţa că mai devreme sau mai târziu va primi iubirea pe care o aştepta cu disperare. Nevoia sa acută de îngrijire parentală o transformase într-o ţintă uşoară pentru solicitările iraţionale ale mamei sale, iar ea dorea să lupte neîncetat pentru a câştiga iubirea ei. Golul lăuntric îi cerea să nege comportamentul mamei sale lipsit de empatie, iar Sarah se învinuia pentru tratamentul la care o supunea mama sa, pentru a-şi păstra iluzia că până la urmă are o mamă în stare s-o iubească.

Mai târziu, golul şi lipsa totală a sentimentului de valoare au determinat-o pe Sarah să intre în relaţii abuzive cu bărbaţi care aveau un pattern independent şi păreau a avea acea forţă de care ea avea atâta nevoie. Asemenea multor adulţi care sunt vizi din punct de vedere introiectiv, şi care folosesc apărarea morală, lui Sarah nu i s-au aplicat niciodată pedepse corporale în timpul copilăriei, şi nici nu provenea dintr-o familie cu lipsuri financiare. Apărarea morală nu este specifică numai relaţiilor încărcate de violenţă fizică.

Fragment din volumul Iluzia iubirii. De ce se întoarce femeia maltratată la agresorul său de David P. Celani. Cartea va apărea în această lună la Editura Trei.

David P. Celani este psiholog clinician în statul Vermont. Interesat de ”ataşamentul față de obiectele rele” (părinţi excesiv de frustranţi, parteneri abuzivi etc.), autorul american a mai fost tradus la Editura Trei cu volumul Plecarea de acasă. Cum să te eliberezi de trecut (2009).

Foto: Campanie mediatică realizată de Saatchi & Saatchi Singapore. “Verbal abuse can be just as horrific. But you don’t have to suffer in silence. Call the Aware Helpline for advice and support, Monday to Friday, from 3 pm to 9.30 pm, 1800 774 5935.”

Tags: anxioasăautor: David P. CelaniCafe GradivaculpeEditura Treifemei abuzateop: Iluzia iubirii. De ce se întoarce femeia maltratată la agresorul săuPlecarea de acasă. Cum să te eliberezi de trecutrubrică: Ca la carterubrică: Gradivariumrubrică: Romanul psihanalizeitraumatic

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Alejandro Jodorowsky Arborele genealogic
Psi

„Posesiunile” arborelui genealogic și „dezamorsarea” lor

by Alexandra Frîncu
19 ianuarie 2021
colonizarea metagenealogia Jodorowsky
Psi

Colonizarea în metagenealogia lui Alejandro Jodorowsky

by Alexandra Frîncu
11 ianuarie 2021
Teste de personalitate psihanaliză psihometrie
Psi

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

by Chris Millard
4 ianuarie 2021
Load More
Next Post

Marian Poiana, Umbre Urbane @ Galeria Occidentului

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Contractul psihanalitic
Cafe Gradiva

Contractul psihanalitic

8 octombrie 2020
Numinosul si pierzania – despre clivajul banului ca expresie a continuturilor sociale inconstiente
Cafe Gradiva

Numinosul si pierzania – despre clivajul banului ca expresie a continuturilor sociale inconstiente

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19

Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19, confirmă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV)

15 ianuarie 2021
Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
psihoterapeutii si psihologii se pot vaccina in etapa I

Psihoterapeuţii şi psihologii se pot vaccina în etapa I a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

11 ianuarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.