• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Woody Allen si abuzul sexual

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
3
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

El, cu mâinile ușor crispate, toarnă apa fierbinte in cană:

Îmi e greu să înțeleg ce a făcut Woody. Dylan a fost curajoasă să-și spună povestea în New York Times, nu?

Ea, leneșă, întinsă pe pat:

Știi, mi se pare că Dylan nu e motivată numai de ce spune ea. Ideea ei e că vorbește despre abuz sexual în genere, și că ce i s-a întamplat e un avertisment pentru victimele violenței domestice. Nu știu, dar mi se pare că e foarte furioasă și că a scris ca să își umiliească tatăl.

El, ușor revoltat, dar preocupat de ceaiul fierbinte din mănă:

Citeştedespre

Woody Allen Bananas psihanaliză

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

22 decembrie 2020
Isteria între victimizare şi rebeliune: ce ne învaţă psihanaliza despre feminism şi protestul isteric

Isteria între victimizare şi rebeliune: ce ne învaţă psihanaliza despre feminism şi protestul isteric

29 noiembrie 2020
Sexodrom: trauma si identitate sexuala

Sexodrom: trauma si identitate sexuala

22 noiembrie 2020

Stai așa, vrei să spui că ea nu a fost molestată? Nu crezi ca gestul ăsta e important pentru a preveni alte abuzuri? Știi câte victime ale violenței domestice nu vorbesc pentru că le e frică? O să poți să te uiți la filmele lui Allen, acum că știi că și-a molestat copilul?

Ea, încă leneșă, dar un pic mai atentă. Se ridică pe spate, și se uită direct la el:

Uite, eu cred ca Dylan crede că spune adevărul. Și e important că își spune povestea în public. Dar sunt câteva lucruri pe care nu le citesc în comentarii. Cazul mi se pare mai degrabă o rafuială a unei familii obișnuită cu atenția presei. Retorica feministă a lui Dylan este mai degrabă un pretext pentru răfuială decât un angajament consistent și nuanțat cu tema abuzului sexual. Ok, nu aștept de la Dylan nuanțe, pentru că este supărată rău. Dar sunt îngrijorează cum sunt femeile descrise în genul ăsta de retorică, ca pasive și victime. Dylan nu e doar victimă în cazul ăsta, ea e și agresoare.

El, devine excitat de conversație, și se așează lângă ea:

Bine, bine. Eu înțeleg că toată discuția legată de molestare a început in ’93, în plin scandal legat de marturiile victimelor abuzurilor sexuale. Și înțeleg că recuperarea memoriei, a ceea ce s-a întâmplat este dificilă, și mai tot timpul politică. Denunțul lui Allen de către Dylan, douăzeci de ani după, e un gest bine articulat, spre deosebire de marturiile reale, care sunt pline de ambiguități, contradicții și sincope. Ca victimă, trebuie să te prezinți impecabil in ce spui, pentru că altfel pari necredibilă. Și mi se pare că ce spune Dylan e corect. Ca victimă, ea trăit cu o vină imensă, a avut probleme serioase de alimentație și de self-abuse.

Ea, un pic iritată:

Dar este Allen vinovat de asta? Trebuie Allen să nu mai fie văzut ca un regizor mare pentru că este acuzat de molestare?

El, și el devine iritat:

Da, mi se pare că trebuie început de undeva, și că trebuie să îi vedem pe molestatori în familiile noastre, în cei pe care îi adorăm. Poate trebuie să îi vedem filmele altfel, nu?

Ea, devine mai razboinică:

Uite, tot cazul ăsta nu mi se pare că e bine ales pentru un argument feminist solid. E plin de întrebări, ambivalențe, de personaje care sunt gri, și nu sunt albe sau negre…

El, din nou indignat:

Adică, vrei o poveste simplă, cu alb și negru? Nu sunt toate situațiile așa, cu gri și ambivalențe?

Ea, încercând să dezvolte:

Da, mi se pare că poți avea povești mai bune. Sau cel puțin, poți să alegi cazuri în care opinia publică este mai degrabă cu tine. Au fost multe femei negre înainte de Rosa Parks care au protestat sau bătute pentru că nu au respectat segregarea rasială, dar cazul a fost ales de către avocații mișcării pentru drepturile civile pentru că Rosa Parks era o femeie decentă, prezentabilă, care contesta imaginea negrului lenes și imoral. Rosa Parks era o femeie cu un caz puternic. În legea care a făcut ilegale legile împotriva sodomiei în Texas, Lawrence vs Texas, acuzații implicați în caz nu erau parteneri sexuali, dar au susținut că li s-a încălcat dreptul la viața privată. Din nou, deși era mult gri în poveste, cazul era solid. Dacă vrei atenție pentru un caz de politică feministă sau queer, poți găsi o poveste bună care poate să transmită un mesaj puternic. Nu sunt sigur că aici ai o alianță clară.

El, incă nedumerit:

Bine, dar nu este ăsta un caz bun? Numele de Allen mi se pare cu impact mare, și mai toate feministele pe care le citesc scriu despre povestea asta.

Ea, cedănd ușor teren:

Ok, poate mă gândesc la un alt tip de feminism care nu trebuie să pedepsească comportamentele neconvenționale. Uite, aș vrea un feminism care să nu se uite strămb la povestea lui Allen cu Soon-Yi. Poate că povestea asta încalcă anumite tabuuri pe care le luăm de gata—o femeie tânără cu un barbat în vârstă, o fiică cu un tată vitreg—ne pune întrebări serioase despre ce credem noi că e normal. De ce să îl acuzăm pe Allen aici?

El, serios:

Uite, am citit blogări psihiatri care găsesc în comportamentul lui Allen indicii că e bolnav și pedofil. Mi se pare complet iresponsabil. Dar nici Allen nu e complet fără vină aici, și portretul pe care îi face lui Mia Farrow este foarte negativ. De fapt, Mia Farrow este de vină pentru ce i se întâmplă.

Ea, cedănd ușor teren:

Da, e adevărat, Allen e și el agresiv. Dar acum tu cum ai răspunde dacă ești acuzat de pedofilie?

El:

Nu știu, dar aș încerca să nu acuz.

Ea, gândindu-se că trebuie să se ridice din pat, și să se miște din casă:

Hmmm, tu crezi că de fapt tot ce spunem noi atârnă de faptul că noi avem două percepții diferite asupra ce s-ar fi putut întâmpla? Adică, tu crezi că Dylan a fost molestată și că e rău, și că trebuie să nu se mai întâmple niciodată? Eu să fiu sinceră, mai degrabă cred că Allen e neconvențional (poate că s-a culcat dezbracat cu Dylan copil în pat, nu?), că ceva s-a întâmplat, că acest ceva a fost instrumentalizat ca abuz sexual, și că Dylan, Mia, Woody și alții sunt prinși într-un cerc strâmt al vinovăției și furiei. Mie mi se pare cazul important ca retorică publică. Dar cel mai trist lucru este cum devenim polițiști în casele noastre acum, și cum resentimentul câteodată e împachetat ca dreptate publică.

El, cu gândul la următorul lucru de pe listă lui de dumincă:

Bine, draga Socrate, o să reluam din nou discuția. E interesant cum e prinsă lumea, cumva compulsiv, să spună ceva despre Woody Allen. Și noi suntem parte a aceluiași fenomen. Și o ne ia timp să vedem ițele cazului mai clar.

Tags: abuz sexualautor: Bogdan Popafeminismpedofilpub: New York TimesRosa Parksrubrică: Salonul relaţionalsegregare rasialaSocrateSoon-Yiviolenta domesticaWoody Allen

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Impotriva abuzului sexual
Cafe Gradiva

Impotriva abuzului sexual

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Vanzarea “Noului val” din filmul romanesc si transformarea lui in brand de tara
Cafe Gradiva

Vanzarea “Noului val” din filmul romanesc si transformarea lui in brand de tara

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
La multi ani, Woody Allen!
Cafe Gradiva

La multi ani, Woody Allen!

by Cafe Gradiva
1 decembrie 2020
Load More
Next Post

Conflict of Choice @ Art Yourself Gallery

Comments 3

  1. Claudia Postelnicescu says:
    7 ani ago

    Ceea ce este cu adevarat trist, Bogdan, este ca agenda feminista trebuie musai sa preia cazul Allen si sa aiba o opinie, fara sa fie atenta la nuante, e deja politics. Toata lumea trebuie obligatoriu sa aiba o opinie. Strict juridic nu s-a gasit niciodata nicio proba impotriva lui Allen. Mia Farrow este si ea o mare feminista si luptatoare, desi a avut relatii cu barbati mult mai in varsta decat ea, iar fratele ei este condamnat pentru pedofilie. Iarasi, multa, enorm de multa ipocrizie.

    Răspunde
  2. Bogdan Popa says:
    7 ani ago

    Claudia, eu cred ca toate cazurile de abuz sexual sunt deja politice. Dar ce faci cu ele public e alta discutie. Mai cred ca e important ca feminismul discuta problema abuzului sexual. Si o face de multe ori foarte bine. Nu am auzit ca fratele lui Mia Farrow sa fi fost condamnat. Poti sa imi oferi un link?

    Răspunde
  3. Claudia+Postelnicescu says:
    7 ani ago

    Da, în cazul în care abuzul sexual este cert, ceea ce nu este cazul lui Allen. Link-uri, câteva, găsești mult mai multe: http://www.huffingtonpost.com/2012/11/15/mia-farrows-brother-john-charles-villiers-farrow-child-sex-abuse_n_2139583.html, http://www.nbcwashington.com/news/local/Mia-Farrows-Brother-to-Be-Sentenced-for-Sex-Abuse-229522321.html, http://www.thedailybeast.com/articles/2014/01/27/the-woody-allen-allegations-not-so-fast.html

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Erich Fromm despre fenomenul narcisismului individual
Cafe Gradiva

Erich Fromm despre fenomenul narcisismului individual

22 noiembrie 2020
De ce copiii „nu cresc de la sine” şi care sunt nevoile esenţiale ale copiilor
Psi

De ce copiii „nu cresc de la sine” şi care sunt nevoile esenţiale ale copiilor

29 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

25 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.