Sa nu-i uitam pe cei care uita. Pastreaza amintirile. Va amintiti de conferintele Alzheimer? Cea de-a 3- a Conferinta Nationala Alzheimer are loc intre 26.02 – 01.03.2014, la sediul Institutului National de Statistica.
Organizat, ca de obicei, de Societatea Romana Alzheimer, conferinta din acest a avut tema „Dementa in Romania – pe agenda publica?”
As dori sa precizez ca personal cunosc putine societati in Romania atat de active si de consecvente in a-si urmari scopul si in a elabora chiar si o strategie si un plan national. In acest articol vreau sa va vorbesc tocmai despre Strategia si Planul National pentru Demente, cu precadere dementa din boala Alzheimer 2014-2020.
Mesajul conferintei fiind cel ca dementa trebuie sa fie recunoscuta ca o problema prioritara de sanatate publica in Romania, obiectivul principal al strategiei mentionate mai sus este:
cresterea interesului si a contributiei factorilor responsabili pe plan national, regional si local pentru imbunatatirea sanatatii mentale a Romaniei.
Interesul meu personal a fost activat chiar de cand am aflat ca in lume la fiecare 4 secunde o persoana este diagnosticata cu dementa Alzheimer si ca pana in 2030 cazurile de Alzeimer se vor dubla la persoanele cu varsta pana in 65 de ani. Si sunt si alte probleme, nu minore.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
In fata acestor probleme ce prevede strategia si planul de actiune ?
In primul rand constata, evident, as spune, ca:
– dementa nu este o prioritate de sanatate publica in Romania;
– exista intarzieri mari in adoptarea legislatiei specifice;
– cadrul institutional este incipient pentru prestarea de servicii medicale si de ingrijire;
– sisteme de spijin social insuficiente si inadecvate;
– inexistenta, aproape, a sustinerii financiare;
– lipsa de stimulare a cercetarii clinice si fundamentale in domeniu.
Va suna cunoscut, poate fi aplicat si altor probleme si altor domenii in Romania?
Este corect sa precizez ca desi in toate documentele oficiale ale OMS se precizeaza imperativ ca dementa trebuie recunoscuta ca o prioritate pe plan national in politicile de sanatate publica si ale celor sociale, in acelasi timp OMS remarca si ca sistemele de sanatate nationale nu au gasit si nu au inca un raspuns adecvat pentru imbunatatirea atitudinii publice si profesionale fata de patologia Alzheimer. As adauga ca, spre deosebire de noi, in alte tari lucrurile au inceput sa se lege, sa se coordoneze si sa se faca ceva pentru rezolvarea problemelor date de dementa Alzheimer. La noi initiativele au fost si au ramas individuale si izolate (cum altfel?).
Revenind la strategie, se prevede realizarea obiectivului principal mentionat la inceputul articolului prin:
– recunoasterea bolilor neurodegenerative, a dementei si a dementei Alzheimer ca prioritati ale politicii de sanatate publica;
– diminuarea incidentei bolilor neurodegenerative;
– depistarea timpurie a simptomelor cognitive ale dementei;
– cresterea accesibilitatii pacientilor la tratament, ingrijiri adecvate si tehnici de reabilitare / diminuare a efectelor negative asupra calitatii vietii lor.
Pentru atingerea acestui obiectiv – se precizeaza in continuare – sunt necesare evaluarea resurselor umane, a resurselor materiale, a resurselor financiare bugetare si non-bugetare, realizarea unui registru al persoanelor identificate cu dementa Alzheimer.
In mod concret, ceea ce trebuie facut este:
– infiintarea unui numar semnificativ de unitati specializate, de diagnosticare precoce a dementei si bolii Alzheimer, de tip Centrul Memoriei, unitati medicale ce trebuie introduse in reteaua publica de sanatate;
– dezvoltarea unei retele de servicii de baza pentru persoanele cu dementa si ingrijitori, servicii flexibile, variate si care sa asigure continuitatea ingrijirii;
– elaborarea unor programe de informare, educare si sensibilizare a opiniei publice pentru recunoasterea primelor semne de dementa si dementa Alzheimer, obtinerea in timp minimal a unui diagnostic timpuriu;
– stimularea cercetarii stiintifice nationale si participarea la programe comunitare europene si international;
– destigmatizarea persoanelor cu dementa.
Strategia detaliaza, bineinteles, toate cele enumerate in articol.
A reusit sa va atraga atentia?
Personal, asa cum am spus, interesul meu a fost crescut fata de problemele ridicate de dementa si de boala Alzheimer ca problema reala ce merita a fi pusa pe agenda publica.
Si cred ca merita sa excludem semnul intrebarii din tema conferintei. Si din titlul acestui articol.
Ce credeti? Eu o sa aduc argumente si din punct de vedere psihologic in articolul viitor.