Autismul şi tulburările de spectru autist se definesc prin deficitul calitativ privind interacţiunea socială şi limbajul şi prin prezenţa unei arii restrânse de interese şi comportamente. Stereotipiile, dificultatea de a înţelege şi a împărtăşi cu ceilalţi emoţii, lipsa de interes pentru jocuri sociale sunt caracteristice pentru autism. Cu toate acestea, mintea foarte metodică a persoanelor cu această afecţiune relevă o capacitate aproape enigmatică pentru moduri de exprimare creative. Creativitatea în tulburările de spectru a fost domeniul de interes al terapeutului Jill Mullin. El a publicat cartea A desena autismul, o colecţie impresionantă la care au contribuit peste 50 de artişti grafici şi copii cu autism care au desenat propria lume internă.
Primele cuvinte ale cărţii aparţin lui Temple Grandin care îşi exprima recunoştinţa faţă de mama sa care a încurajat-o să-şi exprime abilităţile artistice. Una dintre lecţiile utile pe care a învăţat-o mama ei, povesteşte Temple, a fost aceea de a-i propune să creeze tablouri pe care ceilalţi oameni şi le-ar dori.
Redăm mai jos câteva dintre desene în care paternurile repetitive şi taxonomiile vizuale sunt căi prin care autismul poate fi înţeles şi explorat mai bine.
Sursa: www.brainpickings.org
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.