Povestea este a unui băiat de șaisprezece ani, Nazim, din Asia Centrală (probabil Uzbekistan), care trăiește în cele mai mizerabile condiții în casa părinților, undeva la picioarele munților. Dispune de un singur element de confort, o legătură la internet performantă. La școală a fost puțin, dar a învățatbasic english, care i-a permis să urmeze mai multe cursuri online. A reușit la multe teste cu un punctaj ridicat. A fost selecționat într-o echipă ai cărei membri sunt de pe toată suprafața globului, legați online. Scopul lor este interpretarea datelor Marii Cartografii a Creierului Uman. De multe decenii, cercetările experimentale asupra creierului s-au oprit, tot efortul se concentrează asupra prelucrării uriașei arhive de date produse de Human Brain Project.
În dimineața aceea, Nazim lucrează, ca de multe luni, cu un aparat teoretico-matematic pe care s-a deprins să-l aplice fără să-l înțeleagă perfect; face o descoperire pe care o ia la început că pe o greșeală: un anumit complex de conexiuni neuronale primește, sistematic, un impuls a cărui origine nu poate fi determinată. Complexul de conexiuni care suferă această influență necunoscută este legată de actele voluntare, de luarea deciziilor. Bucla decizională rămâne astfel deschisă. Nazim trimite pe rețea rezultatul cercetării. La celălalt capăt al pământului, undeva în Anzi, Carlos, un crescător de oi, cunoscut de comunitatea științifică drept „Einstein al secolului al XXI-lea”, aproape că leșină de emoție primind mesajul lui Nazim. Își dă seama că tipul acela (despre a cărui persoană nu știe nimic, decât că „este o minte”) reușește să demonstreze că există „bucle deschise”). Cu alte cuvinte, impulsul vine de undeva din afară. Fără să fie de natură senzorială.
Carlos se așează în fața calculatorului și compune un mesaj destinat întregii comunitătți științifice: „Atenție! Nazim a descoperit lucrul in sine. Intuiția metafizicianului Immanuel Kant de la sfârșitul secolului al optsprezecelea se confirmă. Omul este LIBER SĂ ALEAGĂ! Mai rămâne de dovedit imperativul categoric: dacă omul trebuie să se determine în funcție de norma morală!”.
În câteva ore vestea înconjoară lumea. Metafizica a devenit o știință exactă.
Foto: Wang Guangyi, „Frozen North Pole No.28”, 1985
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.