Narcisica super-celebră în rândul copiilor, faimoasa păpuşă Barbie, demisionează din rolul de top-model hyper-idealizat. Noua Barbie: o Barbie cu acnee, cicatrici, pistrui şi celulită. Realitatea invadează lumea fantastică a jucăriilor. Aceasta a fost dorinţa producătorului de jucării Nickolay Lamm atunci când a creat-o pe Lammily, o păpuşă care trimite către felul în care ar arăta o Barbie şatenă cu măsurile unui corp al unei tinere femei de 19 ani. Desigur, acneea, celulita şi vânătăile vin la pachet. Ca accesorii.
Îmi doresc să arăt că realitatea e cool. Multe dintre jucării le deschid copiilor calea fanteziei, dar de ce să nu le arate că viaţa reală este cool?
susţine creatorul surogatului păpuşii Barbie. Să înţelegem, prin urmare, că păpuşa cu trăsături realistice vine să îndulcească viaţa? Vine ca un soi de reparaţie după sora-cea-mare-Barbie anorexică şi strident fardată?
Ştim deja despre Sindromul Barbie, această tulburare narcisică ce se caracterizează prin pasiunea adolescentelor de a se îmbrăca, a se machia, de a se reconstrui în aşa fel încât să reproducă imaginea perfectă a păpuşii idolatrizate. Să fie, oare, păpuşa Lammily o replică mai adaptată la realitate? Un soi de ţap ispăşitor venit să ne mântuie din gheara idealizării?
Copiii au capacitatea de a imagina, de a crea, fără a fi nevoie de foarte multe „accesorii” din realitate. Pe de altă parte, lumea internă a unui copil în suferinţă nu va fi îmblânzită de o păpuşă cu trăsături (mai) umane. Pentru un astfel de copil, viaţa nu este şi nu poate fi cool. Dacă va lipi însă un accesoriu păpuşii, de pildă o rană, şi va putea transmite astfel ceva din interiorul său adulţilor din jur, putem spune că munca lui Lamm n-a fost în zadar.
Sursa: Time
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.