Anna Freud, fiica lui Sigmund Freud care avea să devină pionier în domeniul psihanalizei pentru copii, s-a născut pe 3 decembrie 1895, acum 119 ani. Google a marcat ieri ziua ei de naştere printr-o imagine de întâmpinare a motorului de căutare, special creată pentru această celebrare. Imaginea este foarte vie, foarte colorată şi trimite către complexitatea creierului uman şi a micilor pacienţi ai Annei Freud.

Contributiile aduse de catre Anna Freud psihanalizei si psihoterapiei pentru copii
Ideea de bază de la care a plecat Anna Freud în clinica şi munca ei analitică a fost aceea că adulţii trebuie să observe comportamentul copiilor îndeaproape pentru a-i înţelege mai bine pe aceştia. Ea a petrecut ore însemnate în spitale dedicate copiilor observând suferinţele acestora, îmbogăţindu-şi experienţa clinică de care se va folosi ulterior în scrierile sale teoretice. În jurul anilor 1970, interesul psihanalistei s-a îndreptat către problemele întâlnite în lucrul cu copii aflaţi în situaţii de deprivare emoţională care trăiesc în condiţii sociale defavorizate. Ea a teoretizat, astfel, conceptul de „linie de dezvoltare” care indică diferenţele şi nuanţele dintre normal şi patologic în dezvoltarea copiilor.
Anna Freud este cunoscută, de asemenea, pentru studiul şi teoretizarea mecanismelor de apărare ale Eului. Alături de Melanie Klein, Anna Freud este considerată un veritabil întemeietor al psihanalizei pentru copii.
În anul 1935 Anna devine directorul Institutului de Formare în Psihanaliză din Viena. Odată cu ocuparea Vienei de către nazişti în 1938, Anna Freud împreună cu tatăl ei pleacă în Londra unde pune bazele unei clinici dedicate psihoterapiei pentru copii. După moartea psihanalistei, în 1982, clinica este redenumită şi, de atunci, poartă numele de Centrul Anna Freud. Centrul Anna Freud funcţionează şi astăzi, oferind îngrijire şi tratament pentru copiii pacienţi şi suport pentru părinţii acestora.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.