Cum sărbătorile de iarnă stau să înceapă în câteva zile, m-am gândit că un articol despre hrana ar fi potrivit pentru această perioadă. Nu este vorba despre vreo reţetă culinară la modă, nici despre efectele psihologice pe care le are hrana consumată în exces asupra minţii şi a corpurilor noastre. Este vorba despre un proiect fotografic – despre mâncare, ce-i drept – realizat de Henry Hargreaves şi Caitlin Levin. Ei sunt nişte fotografi pe care dintotdeauna i-a interesat în ce moduri hrana se poate transforma în artă. Iniţial, proiectul fotografic despre care vorbim, a vizat mâncarea pe care au consumat-o dictatorii de-a lungul istoriei. Apoi, fotografii au fost surprinşi să constate că există multe similarităţi în ceea ce priveşte prezentul şi trecutul. Astfel, li s-a conturat în minte un proiect care să prezinte felul în care regimurile autoritare au folosit hrana ca pe o armă letală împotriva oamenilor. Procedeul? Înfometarea.
În zilele noastre, este adevărat că accesul oamenilor la hrană s-a îmbunătăţit faţă de trecut. Astăzi, o problemă majoră de sănătate este dată de obezitate. Cu toate acestea, există încă populaţii care se confruntă cu plaga foametei. De exemplu, în acest an, în Zimbabwe, nu mai puţin de două milioane de persoane sunt afectate de lipsa hranei, spun Hargreaves si Levin. Deasemenea, în Coreea de Nord, mai mult de o pătrime dintre copii suferă carenţe în dezvoltare din cauza malnutriţiei.
Hrana săracilor versus hrana bogaţilor pusă pe aceeaşi masă. Partea din stânga-faţă a fotografiei reprezintă ceea ce mănâncă cei avuţi, partea din dreapta-faţă arată ceea ce mănâncă săracii. Priviţi diferenţele izbitoare dintre cele două mese.
Statele Unite astazi
Coreea de Nord astazi
Siria astazi
Franta, inainte de Revolutia din 1789
Roma antica
Surse: www.huffingtonpost.com; www.aircirculation.org; www.hargreavesandlevin.com
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.