Un filmuleţ încărcat pe Youtube şi reprezentând un proiect împotriva violentei domestice a devenit foarte popular zilele acestea. Filmul aparţine regizorului italian Luca Lavarone şi aduce în prim-plan o problemă actuală, respectiv violenţa fizică a bărbaţilor împotriva femeilor.
Pe o stradă aglomerată sunt intervievaţi caţiva băieţi cu vârste cuprinse între şase şi unsprezece ani. Cameramanul, cel care ia interviul, le cere să-şi spună vârsta, apoi ce meserie vor să urmeze în viitor. Răspunsurile variază între fotbalist, pompier, poliţist, patiser. Apoi le este introdusa o fată cu părul blond pe nume Martina. Băieţii trebuie să spună ce anume le place la ea. Uşor stânjeniţi, aceştia răspund, în general referindu-se la caracteristici fizice ale fetei. Intervievatorul cere în continuare ca băieţii să i se adreseze fetei printr-un gest de tandreţe. După care, brusc, li se spune s-o pălmuiască. Reacţii? Urmăriţi-le în clipul de mai jos.
Toţi băieţii refuză să lovească fata. De ce? Pentru că
fetele nu ar trebui lovite, nici măcar cu o floare
sau
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
pentru că e o fată, nu e frumos să lovim fetele
sau
pentru că sunt împotriva violenţei
sau pur şi simplu
pentru că sunt un bărbat.
nu lovesti oameni in general…nu numai fete…e din educatie…filmul nu explica nimic…trateaza foarte teatral o problema grava…si mecanismele violentei in cuplu sunt complexe…arata de multe ori o sexualitate bolnava la ambii parteneri
Filmul are o adresa exacta – si anume violenta domestica, o realitate. Eu cred ca treaba unui film nu e sa explice (doar a celor didactice), ci sa obtina un efect emotional, cu mijloacele sale (…filmice). Fie filmul si documentar, docu-art etc. Violenta in cuplu e, intr-adevar, un fenomen complex, dar legata de agresivitate si de reproducerea unor modele, abuzuri si traume, mai mult decat de sexualitate, dupa parerea mea.