• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!

Atentie Cade Tencuiala. Tencuiala lui Damocles

Dorin-Liviu Bîtfoi by Dorin-Liviu Bîtfoi
in Fără categorie
0
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Atentie Cade Tencuiala

„Atenţie! Cade tencuiala!” Adesea cade cu câte trei ascuţite, letale semne de exclamare. Frecvenţa avertismentului a crescut exponenţial în ultimele luni, cine ştie de ce. (Există oare vreo lege care îi obligă pe bucureşteni să-l afişeze pe clădiri sau pe sforile cu care le pun sub carantină?). Sigur e că „Atenţie! Cade tencuiala!” a ajuns cea mai de succes idee de decorare a oraşului din ultima vreme, mai ales în centru – şi nu m-ar mira să eclipseze chiar apropiatele instalaţii de Crăciun. Care nu cad.

Raţiunile practice ale anunţului sunt evidente şi indiscutabile. Tencuiala s-ar putea desprinde, într-adevăr, de pe numeroase clădiri vechi. Poate că pe alocuri s-a şi întâmplat, iar cineva a scăpat ca prin urechile acului de la o moarte sigură. Mai puţin vizibile însă mi se par semnificaţiile anunţului în imaginarul bucureştean, fie ca intenţii subterane, fie ca efecte neelucidate.

Atentie Cade Tencuiala. Tencuiala lui Damocles.  Ceva ne va lovi cu siguranta la un moment dat, pe neasteptate si mai devreme chiar decat ne inchipuim

Frapează mai întâi compulsiva retorică a anunţului, care ar trebui să indice o posibilitate, dar prescrie o acţiune ce are loc, se pare, chiar sub ochii noştri. Efectul aproape optic este cel de iminenţă. Ceva ne va lovi cu siguranţă la un moment dat, pe neaşteptate şi mai devreme chiar decât ne închipuim, precum filosoficele cărămizi sau anecdoticele ghiveciuri de flori, aleatoare, dar implacabile, ce curmă traseul pietonului liniştit. Ne îngrijorează apoi şi nota de arbitrar. De ce pe mine, pe strada X sau lângă imobilul Y, cu care nu am decât o relaţie de proximitate, de altfel foarte trecătoare? Şi ne mai subminează nu în ultimul rând senzaţia de perpetuă şi maximă nesiguranţă, pentru că este totuşi oraşul meu, în care locuiesc şi în care, iată, mă paşte tocmai de aceea un pericol mortal. Sau, după vorba faimoasă a lui Freud despre eu: nu sunt stăpân în casa mea, cum credeam.

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm

De ce Hitler era plictisitor

5 decembrie 2020
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

23 decembrie 2020

Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre

Suspendat la înălţime, anunţul pare o sabie a lui Damocles peste capul fiecărui bucureştean. Va cădea ea vreodată? Şi ce-am putea face? S-ar părea că nimic, ceea ce reiese chiar din cum e formulată problema. Dacă am citi anunţul la microscopul inconştientului, atunci am putea vorbi (ne)liniştiţi despre o întoarcere a refulatului. Despre vechile case (străvezii simboluri ale eului ori ale corpului) care ni se prăbuşesc în cap pentru că nu le-am consolidat la vreme. Apărările sunt debordate, inevitabilul, fără chip şi dată, se produce, refulatul se revarsă pe stradă şi în viaţa de zi cu zi. Am putea vorbi şi despre o vină inconştientă, pe care nu ne-o (re)cunoaştem, şi despre o mare şi urgentă nevoie de pedeapsă pe care anunţul o traduce în mod repetat. Despre gândire magică, pericolul ameninţând prin simpla relaţie de contiguitate. Şi despre obsesionale ritualuri întru prevenirea marelui necunoscut.

Dar nu ştim că tocmai aşa ar sta lucrurile şi că nu sunt simple speculaţii. Vom vedea doar că inexorabila tencuială nu e singura spaimă ce poartă cele trei mărci – a iminenţei, a arbitrarului şi a pericolului maxim şi permanent, ci doar cea mai nouă dintr-un serial punitiv. Ne aflăm în discursul bulinei roşii de pe vechile clădiri vulnerabile la seisme. Şi în cel al cutremurului însuşi, nu altfel decât devastator şi pe cale să aibă loc, aşa cum periodic ne anunţă la televiziune oameni cu diverse calităţi, dintre care una primează: ei ştiu sigur, printre noi, ceilalţi, care, precum am văzut, nu prea ştim nimic, decât că se va întâmpla. Altfel spus, prezicătorii ne preiau cu regularitate angoasele, le exprimă, le amplifică şi le dau formă, ceea ce, să recunoaştem, le face mult mai uşor de suportat.

Până una, alta, ceea ce ne loveşte (frapează) este anunţul despre tencuială. Tencuiala însăşi întârzie să cadă.

Spuneam că nu măsurile şi raţiunile practice le luăm în calcul. Totuşi, de la un punct nu mai vorbim despre raţiuni, ci despre raţionalizări, şi ne pot mira unele alegeri obscure sau încâlcite ale oraşului. Există un motiv, nu mereu sau nu în primul rând de ordin practic sau economic, pentru o preferinţă sau alta. De ce să tencuieşti clădirile cu anunţuri mai degrabă decât să le tencuieşti la propriu? Sau în loc să degajezi gheaţa ce stă să cadă de pe acoperiş?

Pentru că da, să nu uităm: în curând vine iarna, iar peste oraş va ninge cu anunţuri de sezon. Atenţie! Cad sloiuri! Gheaţă! Zăpadă!!!

atentie cade tencuiala damocles 05
atentie cade tencuiala damocles 04
atentie cade tencuiala damocles 02
atentie cade tencuiala damocles 01
atentie cade tencuiala damocles 06
atentie cade tencuiala damocles 08
atentie cade tencuiala damocles 03
atentie cad turturi damocles 07

Articolul “Atentie cade tencuiala” a fost preluat din Cultura

Foto pentru articolul “Atentie cade tencuiala”: http://www.entertrainer.tv/tag/atentie-cade-tencuiala/, http://bucurestifm.ro/2014/07/08/atentie-cade-tencuiala/, https://navenavigatori.wordpress.com/tag/aurelian-andrei-popa/, http://ceicunoi.wordpress.com/2012/12/22/atentie-in-bucuresti-cad-turturi-tencuiala-balcoane-pericole-iarna-pe-strada-in-capitala-div16/atentie-cade-balconul-tencuiala-bucuresti-universitate-restaurare-cladiri-centrul-vechi-care-stau-sa-cada-pericole-in-bucuresti-ceicunoi-wordpress-com-2/, http://lmar2012b.blogspot.ro/2013/12/anunturi-amuzante.html, http://subiectiv.ro/social/despre-turturi-si-tencuiala-atentie-cad-lenesi, http://bitumihai.com/bucuresti-tencuiala-cade-cersetorii-se-ridica/

Tags: angoaseleautor: Dorin-Liviu Bîtfoicompulsivagandire magicainconstientuluiîntoarcerea refulatuluirationalizarirubrică: Atenţie se interpretează!Societatevina inconstienta

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Dorin-Liviu Bîtfoi

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihoterapeut şi psihanalist-în-formare. | Contactează

Citeşte şi

Growing Up, maturizarea fortata a copiilor nedoriti si dorinta de vindecare
Cafe Gradiva

Growing Up, maturizarea fortata a copiilor nedoriti si dorinta de vindecare

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Am să mă întorc bărbat: Analiza unui caz de întoarcere a obiectelor rele
Cafe Gradiva

Am să mă întorc bărbat: Analiza unui caz de întoarcere a obiectelor rele

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Visul confucian: Pentru unii vis, pentru alții coșmar
Cafe Gradiva

Visul confucian: Pentru unii vis, pentru alții coșmar

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post

FOTO: Copiii si obiectele lor tranzitionale

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Masculinitate furata Zimbardo
Societate

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

2 februarie 2021
101 mecanisme de apărare
Cafe Gradiva

101 mecanisme de apărare

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
emoţiile negative gandirea pozitiva

„Emoţiile negative” sunt o parte extrem de necesară a experienţei umane

2 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.