Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul

Colectivizarea internetului

Dorin-Liviu Bîtfoi by Dorin-Liviu Bîtfoi
in Fără categorie
1
90
SHARES
Share

Facebook si colectivizarea internetului

O schema legala de spamming, (nu chiar) pentru toata lumea

„Strict interzisă postarea de reclame şi spamuri!” „Citeşte cu atenţie regulile grupului ca să nu rişti excluderea!” „Îmi spui ceva despre tine? Ca să ne cunoaştem înainte de a ne împrieteni”. Sunt interdicţii sau solicitări uzuale pe Facebook. Deloc absurde sau deplasate. Mai greu de înţeles e de ce apar într-o reţea de socializare. Bizar e şi tonul uneori imperativ.

În istoria nu prea veche a internetului există (schematizând auster) o constantă pendulare între singularizare şi colectivizare. Zorile aparţin folosirii private a emailului, apoi căutărilor www cu motoare dedicate. Construirea de website-uri („pagini”) personale a fost un efort identitar ce a dus în mare măsură la atomizarea internetului. Monade reunite totuşi de – între timp – monopolistul Google. A urmat democratizarea explozivă realizată de bloguri („jurnale personale pe web”), entuziastă mobilizare la subiectivitate. Bloggerii au dorit să comunice şi au apărut blogroll-urile, indexările pe platforme comune ş. a. Roadele acestei tendinţe le-au cules însă, la scară industrială, reţelele de socializare, între care Facebook e pioniera, arhetipul şi gigantul.

Ne aflăm poate la apogeul colectivizării internetului. Cu toate aplicaţiile prin care propune opţiuni „personale”, realitatea e că nicicând prezenţa pe internet nu a fost mai sistematizată şi mai uniformizată decât e în reţea.

Citeştedespre

Oedip Conversatia Coppola psihanaliza

Muzică psihanalitică (pentru tot felul de Oedipi). Conversaţia (1974)

3 ianuarie 2022
Proiectionistul Oedip José Maria Cabral

Proiecționistul, încă un Oedip literal

7 decembrie 2021
Filmul Sticletele Sigmund Freud

Filmul Sticletele (sau o amintire din postumitate a lui Sigmund Freud)

15 iunie 2021

De ce intrăm pe Facebook? Printre altele pentru a ne reuni, a ne găsi unii cu alţii, a fi împreună. Nu în ultimul rând, pentru a vedea şi a fi văzuţi. Există nu puţine alte motive, dar acestea două sunt printre cele funciare, şi nu doar pentru Reţeaua de Socializare, ci pentru internet în general, care e tot o reţea (world wide web). Avem, în fond, posibilităţi online suficiente pentru a ne reuni exclusivist, în particular sau profesional, ca grupurile cu membership, intranetul sau listele de discuţii pe email. Cu toate acestea, Facebook exercită o atracţie incomparabilă, tocmai prin scena panoramică de satisfacere, în doze legale, a voyeurismului şi a exhibiţionismului, urcând uşor în reţea până la suprastimulare. A posta fotografii de nuntă, din maternitate şi de la botezuri, din cămine şi din baie, personale şi cotidiene, a da check-in-uri la tot pasul, a trage cu ochiul la ce face cutare, a-ţi face semne cu fostul amor pe wall, a privi în conturile şi la pozele unor „prieteni” necunoscuţi şi câte şi mai câte, iată doar expresiile concrete ale principiului prim al Reţelei de Socializare. Fără de care ea nu ar fi ceea ce este.

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

De altfel, Facebook nu doar că s-a fondat, istoric, pe aceste pulsiuni, dar le şi satisface activ. Prin „împrieteniri” (elementarul demers), prin forme mereu înnoite de interacţiune şi intruziune reciprocă („like”-uri şi cereri de „like”, „ghionturi”, chat, jocuri colective infinit-repetitive, ş.c.l.), prin invitaţiile la tot soiul de activităţi, 90% de o perfectă gratuitate şi introducând pe uşa din faţă abuzul şi spamming-ul; nu în ultimul rând, prin descinderea neîntrebată în aria personală a utilizatorului a altor utilizatori, plătitori de reclamă (iar asta pe baza folosirii statistice a datelor personale). Endemicele scandaluri despre „găurile” în protecţia informaţiilor sunt nu accidente, ci developează chiar natura afacerii. Tsunami-ul din presă referitor la masivul „experiment psihologic” prin care Reţeaua şi-a manipulat utilizatorii nu are altă cauză decât tectonica sistemului.

În acest cadru, relativ noile reglementări şi gadgeturi pentru protejarea intimităţii ori împotriva spamming-ului par simple diversiuni lansate de la ghişeul de reclamaţii. Abătând atenţia de la ce a făcut şi face, de fapt, succesul reţetei… reţelei. Motiv pentru care „măsurile” nici nu vor fi vreodată altfel decât cosmetice şi parţiale (şi tocmai de aceea adesea plantate arbitrar ori absurd pentru utilizatori): orice ar merge mai departe ar periclita chiar miezul afacerii.

Spamming-ul, unanim hulit şi cu atât mai sancţionat, cu cât înfloreşte peren în emailuri, are o cale legală de rulare, cât o autostradă, faţă de care orice alte încercări par potecuţe nesigure: Reţeaua de Socializare. Internetul, de altfel, presupune, ca o consecinţă sine qua non, spamming-ul, tocmai pentru că numără printre ingredientele necesare voyeurismul şi exhibiţionismul, a vedea şi a fi văzut, incitând la intruziune (doar un indiciu: pornografia, niciunde mai prolifică decât în mediul online; sau un altul, sugestiv: credinţa, foarte comună chiar şi azi, că făcându-ţi un site vei ajunge brusc în atenţia lumii întregi, cu o expunere cam ca în visele de nuditate în public).

Facebook subscrie la regulă şi o suprasaturează.

Utilizatorii care formulează restricţii şi chemări la ordine şi la on topic au tot dreptul să o facă, dar fără vreun succes previzibil. Poate doar unul mic, permis de ipocrizia sistemului şi spre certificarea de bună-purtare a acestuia.

Preluat din Cultura

Foto: http://cardsharing-provider.com/internet-spam.shtml

Tags: autor: Dorin-Liviu Bîtfoiexhibiţionismrubrică: Atenţie se interpretează!Societatevoyeurism

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Dorin-Liviu Bîtfoi

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihoterapeut şi psihanalist-în-formare. | Contactează

Citeşte şi

Privatizarea linistea psihanaliza
Societate

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

by Dorin-Liviu Bîtfoi
9 februarie 2021
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm
Psi

De ce Hitler era plictisitor

by Erich Fromm
5 decembrie 2020
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza
Societate

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

by Dorin-Liviu Bîtfoi
23 decembrie 2020
Load More
Next Post

Conferinta Nationala Alzheimer 2015

Comments 1

  1. alexa says:
    7 ani ago

    foarte bun articolul! si foarte bine analizat fenomenul Facebook.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Erich Fromm despre fenomenul narcisismului individual
Cafe Gradiva

Erich Fromm despre fenomenul narcisismului individual

22 noiembrie 2020
Trauma sexualităţii şi copilul-victimă
Psihologie

Trauma sexualităţii şi copilul-victimă

7 februarie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.